Długosc szprych
Długosc szprych
Sprawa przedstawia sie tak, mam piastę Novatec NT-D042SB i obręcz Dartmoor Crussherr
i chciałbym sie zaopatrzyć do tego zestawu w odpowiednie szprychy. Mój znajomy ma także zaplecione koło na piaście NT-D042SB i obręczy Dartmoor Blizzard, czy znajomy mógł by mi podać długości szprych ze swojej obręczy? Nadmienię ze obie maja takie sam obwód wynoszący 559mm, jeśli znajomy podał by mi długość szprych ze swojego koła, czy one by pasowały do mojego setu koła? oczywiście odejmując różnice wynikająca z trochę innego rozstawu otworów Crusherr'a.
Na koniec fotki obręczy dla ukazania różnic..
http://velo.com.pl/www/im...g/336_1_big.jpg
http://velo.com.pl/www/im...g/334_1_big.jpg
i chciałbym sie zaopatrzyć do tego zestawu w odpowiednie szprychy. Mój znajomy ma także zaplecione koło na piaście NT-D042SB i obręczy Dartmoor Blizzard, czy znajomy mógł by mi podać długości szprych ze swojej obręczy? Nadmienię ze obie maja takie sam obwód wynoszący 559mm, jeśli znajomy podał by mi długość szprych ze swojego koła, czy one by pasowały do mojego setu koła? oczywiście odejmując różnice wynikająca z trochę innego rozstawu otworów Crusherr'a.
Na koniec fotki obręczy dla ukazania różnic..
http://velo.com.pl/www/im...g/336_1_big.jpg
http://velo.com.pl/www/im...g/334_1_big.jpg
No niestety nie, ponieważ w mojej mieścinie nie ma żadnego serwisu rowerowego, sa sklepy ale handlują tylko makrokeszami.a nie mozesz pojsc z piasta i obrecza do sklepu zeby ci dali odpowiednia dlugosc szprych??
Po krotce chodzi mi o to czy długość szprych dla tych dwóch obręczy jest po prostu taka sama, bo jak by nie spojrzał obwody maj identyczne, tylko jest ta różnica ze, Crussherr ma inaczej rozstawione otwory tzn. szerzej, także w tej obreczy otwory są na tych wystających przetłoczeniach co zapewne tez ma wpływ na długość szprych.
lloll666 Kalkulatory już przerabiałem, ale nic ciekawego z nich sie nie dowiedziałem i zarazem nie uwzględniają budowy Crussherr'a.
Bawiłem sie spokeman'em i suma sumarum wyjdzie mi taka sama długość szprych chciał czy nie chciał, z powodu identycznych obwodów obu obręczy.
Sklepy także przerabiałem, ale niechętnie podają one długości szprych, ponieważ powołują sie one na rożne techniki zaplatania kol itd.
Bawiłem sie spokeman'em i suma sumarum wyjdzie mi taka sama długość szprych chciał czy nie chciał, z powodu identycznych obwodów obu obręczy.
Sklepy także przerabiałem, ale niechętnie podają one długości szprych, ponieważ powołują sie one na rożne techniki zaplatania kol itd.
długość obręczy liczy się mniej więcej tak:
-weź miarę z zmierz średnicę obręczy(od kapsla do kapsla)
-weź sówmirkę i zmierz średnicę kołnieża piasty
-oby dwa wyniki zamień na milimetry
-od długości średnicy obręczy odejmij średnicę kołnieża i podziel wynik przez 2 i wyjdzie ci długość jednej szprychy.
Jest jednak problem. Poniewaz z jednej ze stron szprychy powinny być krótsze. Może się pomylę ale powinny byś w tzw. osi
Jeśli będą wszystkie takie same to jak włorzysz koło do haków może być troche przekrzywione w jedną ze stron. Jak zaszła jakaś pomyłka w moim opisie to przepraszam
-weź miarę z zmierz średnicę obręczy(od kapsla do kapsla)
-weź sówmirkę i zmierz średnicę kołnieża piasty
-oby dwa wyniki zamień na milimetry
-od długości średnicy obręczy odejmij średnicę kołnieża i podziel wynik przez 2 i wyjdzie ci długość jednej szprychy.
Jest jednak problem. Poniewaz z jednej ze stron szprychy powinny być krótsze. Może się pomylę ale powinny byś w tzw. osi
Jeśli będą wszystkie takie same to jak włorzysz koło do haków może być troche przekrzywione w jedną ze stron. Jak zaszła jakaś pomyłka w moim opisie to przepraszam
kuba18, pisząc najogólniej to chodzi mi po prostu o to czy szprychy (ich długość) sie zmieni, W związku z tym ze nie dostałem żadnej odpowiedzi która by mi wyjaśniła co nieco chyba pomierzę te szprychy które sa w blizzardzie i do swojego Crussherr'a kupie sobie szprychy 2 mm krótsze.
Chyba ze jeszcze ktoś chce sie podzielić swoimi przemyśleniami.
Chyba ze jeszcze ktoś chce sie podzielić swoimi przemyśleniami.