zamiana Super T 2003 na 66 RC 2005

david
Kontakt:

zamiana Super T 2003 na 66 RC 2005

Post autor: david »

Witam wszystkich

zastanawiam sie nad zamiana amorka, aktualnie mam Marzocchi Super T Pro z 2003 roku (2*HSCV) i zastanawiam sie nad zmiana na 66RC z 2005 roku

w zwiazku z tym moje pytanie do uzytkownikow jezdzacych na takich amortyzatorach

czy poczuje jakas znaczaca roznice w pracy obu amortyzatorow ?

jaka roznice w pracy amora daje regulacja kompresji w 66 ?

czy duza roznica bedzie w sztywnosci miedzy super t a 66 ?

nie wiem czy jest sens zmieniac super t jezeli roznica w pracy bedzie niewielka, jezdze glownie w FR, nie robie barspinow itp. wiec generalnie 2 polka mi nie przeszkadza, ale podobaja mi sie amory 1 polkowe a 66 szczegolnie, wiec jezeli by byla roznica na plus w pracy 66 to moze bym zmienil sprzet

z gory dzieki za odpowiedzi

i prosze zeby nie wypowiadali sie "teoretycy" tylko ludzie ktorzy smigaja lub smigali na ktoryms z tych amorow (a najlepiej na obu)
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Nie zamieniaj, Super T to bardzo fajny amor. W zasadzie 66 RC tez, ale ma pare wad, miedzy innymi jest cholernie wysokie, ma ciezsze dolne golenie (wieksza masa nieamortyzowana, powoduje to mniejsza czulosc amora na male nierownosci). Jesli nie robisz x-upow i barspinow, to nie ma sensu zamieniac. Roznicy w sztywnosci nie ma prawie zadnej, 66 jest sztywniejszy na goleniach, ale za to na rurze sterowej jest bardziej wiotki, z racji duzej wysokosci. Jezdzac na Super T 2002 i 2003 oraz na 66 RC stwierdzilem, ze Super T pracuje lepiej, oczywiscie to pewnie kwestia regulacji oraz moich osobistych odczuc, bo tlumiki sa te same.

Anyway, nie zamienialbym, a kase ktora bys dolozyl do 66 przeznaczylbym na cos innego :).

Edit: Dopisze jeszcze cos o regulacji kompresji - pozwala ona ustawic progresje pracy amortyzatora - krotko mowiac, przy najmniejszym ustawieniu kompresji masz liniowa prace, a przy najwiekszym - masz super progresje :). W praktyce jednak wiem, ze Super T jest niedobijalny i wszystko da sie osiagnac dolewajac/odlewajac odrobine oleju. Nie zmieniaj. :)
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

morthias Regulacja kompresji w 66RC jest niezauważalna... czyli tak jakby jej nie było. To samo w 888RC.

A ja bym zamienił, bo jesli stan jest 66 jest lepszy to warto miec cos nowszego w rowerze. Musisz jednak wziąść pod uwagę ze 66RC to jeden z najwyższych amorów, totez kąt głowki zrobi sie bardzej 'slack'... do dh lepiej, gorzej na dojazdach i technicznych kretych, sciezkach.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Staba to ci ten zmieniony kat głowki nie zabije(zwłaszcza, ze na zdjeciu wyglada, że masz na razie dosc ostro) wiec to nie jest problem. Ogólnie znacznych róznic byc nie powinno. Na masie troche oszczedzisz i tyle. Przy rc2 to jeszcze pewnie 2 regulacje zrobiły róznice bo pomysl jest fajny i latwiej to pod siebie ustawić ale to też jakis kosmos nie jest. W koncu technologia podobna. Chcesz zmian, zmien firme ;)

kubabike z ta regulacja kompresji to twoje subiektywne odczucie ;) Ale rzeczywiscie pokombinować można inaczej. Po prostu masz pokretło i to jest wygodniejsze.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

morthias pisze:W zasadzie 66 RC tez, ale ma pare wad, miedzy innymi jest cholernie wysokie, ma ciezsze dolne golenie (wieksza masa nieamortyzowana, powoduje to mniejsza czulosc amora na male nierownosci)
z ta "masa nieamortyzowana" mnie zniszczyles poprostu... to moze robic roznice w amorach takich jak shiver i monster gdzie w monsterze musza sie podnosic dolne golenie (ze 2 kg pewnie albo wiecej). no ale roznica pomiedzy goleniami 66 a super t to pewnie ze 100 gram :lol:
Pure Freeride
ODPOWIEDZ