ciśnienie w damperze w reign

marian2005
Kontakt:

ciśnienie w damperze w reign

Post autor: marian2005 »

Witajcie! Mam mały problem. Sprawiłem sobie ramę reign1 z 2007 roku. Ustawiłem według instrukcji gianta sag na 12mm. Niestety na każdym większym kamieniu damper dobija. Nie czuje tego specjalnie, ale guma na damperze przesuwa się o 50mm ( przy wy. propedalu, przy wł. jest lepiej damper fox float RP2)
Może ktoś z Was miał (ma) taką ramę (wookie85?). Jak Wam się zachowywała. Znam takie opinie, że rowery z wirtualną osią obrotu mają degresywną charakterystykę i on po prostu wykorzystuje swój skok. Ponieważ to mój pierwszy damper powietrzny (a sprężyna mi sie nie mieści w tej ramce) szukam porady...
Pewnie, że można po prostu bardziej nadmuchać, tylko czemu giant zaleca 12mm sag'u. Moje pytanie do Was brzmi przede wszystkim, czy rowery z maestro mają taką charakterystykę?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Nie wiem gdzie ty to o tej charakterystyce przeczytałeś. Mam wirtuala z dhx-a 5. Pełne otwarcie mam i pro-p i anti bottoma i jest spoko(ale to inne zawie niz maestro). Nie wiem czy masz te opcje u siebie ale możesz zmienić dobijanie : Blow off/high speed/anti bottom out(róznie zwane) albo ciśnieniem w negatywnej komorze albo jak już nic nie zostaje to rzeczywiście dowal troche ciśnienia.

btw. Może zbyt agresywnie katuujesz? ;)
marian2005
Kontakt:

Hmmm..., no nie mam żadnego pokrętełka z taką opcją jak Blow off...
Cytat dystrybutora fox forx czyli cult bikes:-) : "zachowanie dampera jest typowe dla ram z wirtualnym zawieszeniem".
A katowanie... ja...? Nigdy w życiu;-) a poważnie, kupiłem tą ramę, bo ona chyba jest do terenowej jazdy, nie? Pozdrawiam. Nadmucham sobie.
marian2005
Kontakt:

a filmik w Twoim linku... Klasa sama w sobie. Pozdrawiam
Spaced
moderator
Kontakt:

Thx.
Cultowcy jadą wielozawiasy ostro ale ja tam słyszałęm, że to raczej problem jest u nich ze zmiennym przełożeniem i ogólnie niestandardowymi charakterystykami.
Był gdzies program do lookania na zawieszenia i SC wygładało tam dziwnie ;)

Pomylilem twój z 23(nie oemowy) on miał jakas własnie dodatkową opcje. A dobija ci przy pierwszej przeszkodzie? Czy po sekcji? Ogólnie dziwne, żeby w takim biku dobijało zwłaszcza, że powietrzniaki z natury materi zawsze bedą mniej lub bardziej progresywne.
marian2005
Kontakt:

Wiesz, w momencie gdy jade to nie czuje specjalnie dobijania, po prostu cisne ile fabryka dała :-D Ale gdy potem zejdę z bike'a i spojrze na damper to ta guma jest w pozycji wskazującej na wykorzystanie całego skoku - 50mm. Po tej samej trasie pike (który działa pięknie i jest podemnie dopasowany wykorzystuje jakieś 100-120mm (ale to sprężyna).

Spoko. Następne testy w sobotę dopiero. W końcu sie z tą ramą dogadam. Po tych psalmach chwalących ten system (gazety, fora, mtbr) i kupie kasy na niego wyłożonej przeze mnie, musi być dobry. :-)
Spaced
moderator
Kontakt:

To może rebound za wolno masz? Luzny strzał ale warto sprawdzić. No maestro chwalą to trzeba przyznać tylko ciekawy jestem jak wypada w porównaniu z resztą zaiwiech bo branża ma zwyczaj chwalenia wiekszosci nowinek technologicznych ;) (Co nie znaczy, ze maestro jest złe bo od riderów słysze same dobre opinie, a i jak na trasie glorke czy reigna widzialem to ładnie to to pracowało)
marian2005
Kontakt:

bo działa bardzo ładnie.:-) Przynajmniej w porównaniu z coilerem i da bomb Cherry bomb'em, wybiera lepiej szczególnie średnie i duże nierówności. Na małych wydaje mi sie mało czułe. Pewnie dlatego, że na początku skoku przełożenie wynosi 4:1, potem maleje (stąd pewnie degresywna charakterystyka skoku) A bez propedala "niepompowanie" można między bajki włożyć(ale może to znowu kwestia ciśnienia). Generalnie, poza moimi rozważaniami, uważam zawiechę za zacną.

Rebound jest ustawiony prawie na minimum, więc pozostaje dopompować. Nic to, dopompuje lepiej i nie będę zanudzał na forum. ;-)
Spaced
moderator
Kontakt:

Czekaj może mi sie cos pomyliło bo jednym okiem tu lookam ale z tego co wiem rebound powinno byc ustawione tak szybko jak sie da bez pedal feetbacka, a min to chyba powoli jest, czy mi sie coś pieprzy?

Lower single sie też fajnie zachowują. U mnie w am/enduro biku wlasnie jest troche odwrotnie bo małe i srednie jest super, a duze troche słabiej ale bike jest bardzo skoczny wiec moge zawsze przeskoczyc ;)

Kurde musze gdzies wyszukac cracka do tego programu od zawieszek :/
marian2005
Kontakt:

To inaczej. Tłumienie odbicia mam ustawione tak, żeby szybko wracało:-) czyli blisko minimalnego tłumienia odbicia:-) Pozdrawiam.
Spaced
moderator
Kontakt:

No to już chyba wszystko co sie dało wyeliminowalismy.
Ehh jak mysle, że bede musial sie jeszcze pomęczyć troche z dhxem(ustawienia) to chyba zdechne(własciwie to chyba już tylko odbicie do ustawienia ale przez kontuzje mam zwalone czucie ). Swinger 4 way był taki prosty ;)
marian2005
Kontakt:

a co to za program? Jak się nazywa?

dzięki za pomoc Spaced
Spaced
moderator
Kontakt:

Spoko.
http://www.bikechecker.com/ - Linkage. Symuluje zachowanie zawieszeń. Ratio, Chain growth, etc.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

nie czytam wszystkiego nie chce mi sie , powietrze ma to do siebie ze damper dziala jakby rowno na calym skoku i taki efekt jakby dobijania pomimo ustawienia sagu wlasciwego , mam sag obecnie w specu 20% a podczas jazdy bez wiekszych skokow prawie cala zawiecha pracuje i dobrze chcesz miec bardziej twardo dopompuj albo damper z regulacja tlumienia kompresji poprostu , ja mam tylko powrotu i mi styka taka praca zawieszenia
www.mm-foto.pl
Godryk
Kontakt:

Post autor: Godryk »

Mam ten sam problem w Faith z dhx 4,0 mimo 150psi amor mozna latwo dobic.
Bluzzgumich
Kontakt:

Post autor: Bluzzgumich »

Witam !
Przymierzam się do takiej ramki, czy podejdzie do niej
Vanilia R (ten bez zbiorniczka). :?:
Prawdziwy biker szcza nie zsiadając z roweru.
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

niech ci ktos zmierzy szerokosc , chyba sie jeszcze miescil
www.mm-foto.pl
ODPOWIEDZ