Shimano XT 2008 - macie już jakieś doświadczenia?

mayacorps
Kontakt:

Shimano XT 2008 - macie już jakieś doświadczenia?

Post autor: mayacorps »

Witam !

Moje pytanie brzmi: Czy szanowni forowicze mieli już fizyczne (mam tu na myśli "plenerowe", nie tylko "witrynowe" doświadczenia z hamulcem Shimano XT 2008 ( M775 ) ? Jeśli tak - bardzo proszę o opinie.

Skąd moje pytanie?

Otóż po przeczytaniu kilku artukułów (w tym testów) w znanych czasopismach rowerowych, zachęcony zapewnieniami o wręcz atomowej sile hamowania i niemalże chirurgicznej precyzji - kupiłem taki komplet wraz z tarczami 203mm.

Emocje były ogromne... do pierwszego uścisku klamki w pełni uzbrojonego kompletu... "GUMA". Później już było tylko gorzej... Coś hamowało, coś się niby docierało do pierwszego kontaktu z wodą i śniegiem... Mało ; przewód tylneo hamulca pulsował przy próbie hamowania niczym żyła na czole Pudziana na zawodach StrongMen! Ooo klękajcie narody!

Bida z nędzą! prawie 1000 zł poszedł z kieszeni. Dobrze że poczciwy Hayesik leżał jeszcze w pudełku i po przeprosinach wrócił na kierownicę...

Jeśli macie już jakąś prktyczną wiedzę na temat tego produktu - proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam,

mayacorps
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Te Shimano są lekko gumiaste ale bez przesady. Może zapowietrzone? Z doświadczenia wiem że zapowietrzyć nietrudno, a tak wogóle różnie bywa. Jakie masz klocki?
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

jak zyla to przesada , tak maja do siebie hample hydrauliki , odpowietrzyc by sie przydalo pewnie , najlepiej przelac uklad moze cos sie tam dostalo

pw ci napisalem w sprawie hampli
www.mm-foto.pl
mayacorps
Kontakt:

Post autor: mayacorps »

Fakt - nie napisałem o tym wcześniej; "gumę" oczywiście odebrałem jako efekt zapowietrzenia układu. Mimo kilkukrotnego odpowietrzania nie wiele się zmieniło. Owszem nie był to już totalny mięczak ale od starego (czerwiec 2007) hfx-9 HD dzielą go lata świetlne. Jeśli chodzi o klocki to są to orginalne klocki shimano (komplet hamulców był nowy). Słyszałem o klockach EBC (?) - podobno są cholernie dobre.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wookie - bike jest pierwsza klasa, oponki ma troche cieniutkie. Jeździsz też w maratonach?
http://mayacorps.pinkbike.com
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

mialem czerwone EBC i nie powiem zeby to byla rewelacja. Zdarłem je w 4 dni. Potem zalozylem BBB ktore hamowaly identycznie jak nie lepiej, a mam je juz pol roku.
misiuk666
Kontakt:

Post autor: misiuk666 »

Inne klocki które ja bym polecił to Clark's w cenie BBB a skuteczność i wytrzymałość nie porównywalna.
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

Z doświadzcenia wiem że hamulce Shimano na poczatku nie hamują, pozniej w miare docierania zwiększa się siła wyraźnie.
Dziwne wrażenia masz... ja mam sainty i owszem są bardziej 'miękkie' od np avidów ale precyzja hamowania jest wręczz chirurgiczna.
Byc może taki egzemplarz trafiles... ale wierzyc sie nie chce, bo shimano robi solidne heble.
ODPOWIEDZ