UWAGA ZŁODZIEJ GRASUJE !!!

szaman5
Kontakt:

UWAGA ZŁODZIEJ GRASUJE !!!

Post autor: szaman5 »

na giełdzie dh-zone złodziej sprzedaje części rowerowe. Wymyśla historie, że nie ma konta na allegro, nie wysyła za pobraniem i nie ma możliwości odbioru osobistego (na początku był możliwy ale jak przyszło do umówienia daty spotkania to tłumaczył się że jest 16 i boi się że go pobije). PIsze że tylko wpłata na konto. Koleś już bardzo dużo osób nabrał na to. On tych części wogule nie ma. Najczęściej podaje lokalizacje: aleksandrów łódzki, lódź lub okolice. NIe dajcie się nabrać, nie wysyłajcie kasy bez zabezpiecznia bo napewno ją stracicie. Koleś podaje ciągle nowe numery gg i ciągle zmienia numer tel. i e-mail.
Przykładowe jego ogłoszenie to:

#
Avid Juicy Carbon

witam! mam do sprzedania nowe hamulce Avid Juicy Carbon mod. 2008 nigdy nie byly uzywane mam je poniewaz zrobilem korzystna wymiane ;) prosze pisac w sprawie ofert cenowych.

Cena: do negocjacji
Miasto: Aleksandrów łódzki
Kontakt: gg 7165009

#hayes El Camino !

Witam ponownie,tym razem mam do zaoferowania fajne hamulce hayes El Camino. Hamulce sa odpowietrzone i przygotowane do matazu.Tarcze 203 mm klocki w ok.30% zuzyte. Stan ich oceniam na db+. Sprzedaje z powodu dlugow ;/. Czekam na powazne oferty.Pozdrawiam Rafal
Cena: zaproponuj
Miasto: Łask
Kontakt: kom.513431830, gg:6553157 ,email; rafi80_lask@o2.pl

Wymyśla ciągle nowe części rowerowe więc uważajcie. Ja straciłem prawie 100zł więc to nie wiele ale te części które sprzedaje "są warte" nawet kilka tysięcy.

Jeśli ktoś został oszukany przez tego kolesia to pisać. Musimy coś z tym zrobić. Dane do przelewu podał mi fałszywe (bo kasa i tak doszła) ale mam jego numer konta.
Jeśli ktoś zna się na tym jak by go dorwać to pisać!
Wicked
Kontakt:

Post autor: Wicked »

Zgłosić sprawe na policje. Oni od banku wyciągną dane posiadacza konta.
szaman5
Kontakt:

pewnie tak zrobie tylko chciałem się dowiedzieć czy są sanse na udowodnienie mu przestępstwa bo nie było żadnej aukcji
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

maile, czy gg to tez dowód na zawarcie transakcji, idź na policje z wydrukami
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Dokładnie, jak mówi SeraaX.

Ale co do oszustw nigdy na tej giełdzie nie kupuję, ale i tak - dobrze wiedzieć :)
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

natknie sie kto na takiego CH...,a potem tak czy siak sa problemy z odzyskaniem pieniedzy. pierw postepowanie sadowe, a potem windykacja dlugu. sam czekam na wyznaczenie terminu rozprawy od niemalze pol roku. jeden z bAJKEROW jest mi krewny duza sume pieniedzy. jak juz komornik sciagnie co moje zrobie temu kolesiowi dodatkowo 'reklame' w rowerowym swiatku.
Kontakt:

a czy odzyskanie kasy zawsze się wiąże z sądem bo w moim przypadku kasa jaką straciłem nie jest bardzo wysoka więc jeśli miało by to się z sądzie skończyć to szkoda nerwów i czasu.
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

jakaby nie byla to Twoje pieniadze, wiec nie popuszczaj. rozmowy na gg, czy potwierdzenie przelewu sa silnym dowodem. od orzekania winy i nakladania kary jest sad. denerwowac sie nie musisz, a po wszystkim satysfakcje bedziesz mial podwojna.
Kontakt:

a jeśli to konto w banku na które przelałem jest nielegalnie założyne to by była lipa
djaro112
Kontakt:

Post autor: djaro112 »

niładnie
http://www.pinkbike.com/photo/1656337/
tanque
Kontakt:

Post autor: tanque »

to bydlak jeden
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

sam numer konta wystarczy żeby narobić mu bałaganu, ja bym sprawę zgłosił na policje, oni go znajda bez problemu po numerze konta, bo trzeba wiedzieć ze numer konta zawiera chociażby informacje w jakim owe konto banku sie znajduje.
Bank na prośbę policji ma obowiązek podać dane posiadacza konta, a konto aby założyć na kogoś innego trzeba mieć tej osoby dowód osobisty + wiedzieć o niej sporo wiec taka ewentualność jest niemożliwa!
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

nie dawno pewien koles chciał mnieoszuakc na juniora 2006 za 780zł ;| znalazłem jego oferte na giełdzie DHz no i pogadałem z nim.. chciał kase na konto no to spoko wszystko przez allegro.. kase na konto jego kolegi wplaciłem ale dziwnym sposobem po kilku dniach kase miałem zpowrotem a on dalej mi podawał inne nr kont wiec olałem.. go ale pisaly do mnei osoby które oszukał na kase i nie oddał min na juniora 2006 i na jakis telefon

jego nick na allegro " igor 112233 " wiec radze uwazac na tego typa..
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

powiem tak, wpłacanie pieniędzy na konto....to czysty debilizm ......a jeżeli chodzi o droższe rzeczy to już w ogóle.......mam tutaj na myśli wpłacanie " w ciemno" czyli bez np. aukcji na allegro która moze być niezbitym dowodem na policji a później w sądzie....rozmowa na gg czy numer konta nie stanowi praktycznie żadnego sensownego dowodu. Tyle ze mnie i z moich doświadczeń
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

rozmowy na gg i maila średnio mi pod dowód podchodzą, bo każde dziecko może zrobić coś podobnego i wydrukowac, co innego jakby jakiś technik na bazie pliku orzekł ze sa prawdziwe, wszystk msui być czyms poparte...no ale to tylko moje 'wydaje mi sie'.

Nie łąpe tlyko że dane do przelewu podał fałszywe, a kasa i tak doszła. Zawsze jak ide do banku to podaje pełne imie, nazwisko, adres, numer konta i babka to wpisuje, wiec chyba i weryfikuje. Czy przy mniejezych trzycyfrowych sumach jeszcze nie weryfikuje...?
http://dhcyc.pinkbike.com
okok
Kontakt:

Post autor: okok »

Kiedyś też prawie ktoś mnie tak zrobił, co prawda nie tutaj na giełdzie... Ale po tym fakcie kontaktowałem się z mLinią, mBanku, gdzie powiedziano mi że dane są tylko wyrywkowo sprawdzane i w 99% przypadków wystarczy numer konta, dane mogą być zmyślone... A maila wcale dziecko nie podrobi ;) Po to właśnie masz w programach do poczty zapis do pliku EML, to są pliki których zmienić nie można tak., aby nie było to niezauważone, a w nim jest zawarte wszystko, treść, adres odbiorcy, nadawcy, numery IP serwerów itd
Błażejj
Kontakt:

Post autor: Błażejj »

Tak, okok dobrze mówi o tym emailu! Ale z gg jest już inaczej to żaden dowód, ponieważ wystarczy sie ustawić z kumplem żeby pisał to co ty mu karzesz zminic date w kompie i nick rozmówcyi pisać na nowo(tyle że tak jak się chce), czyli dowód do śmieci. Można poprosić sprzedawce danego przedmiotu aby wysłał nam na maila oświadczenie o zakupie i już będzie jakieś zabezpieczenie.
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

nieno, ja mówiłem odnoście tego ' że wydrukujesz i pójdziesz na policje' bo coś takiego się wcześniej pojawiło ;]
http://dhcyc.pinkbike.com
kaefpe
Kontakt:

Post autor: kaefpe »

teraz banki już chyba nie weryfikują danych, np. przy przelewach internetowych w dane osobowe możesz wpisać co Ci tylko do głowy przyjdzie ważne żeby numer rach. podać dobry i na pewno dojdzie

tak czy siak po samym numerze konta policja może dojść na jakie dane zostało ono założone tylko trzeba iść zgłosić całą sprawę opisać podać numer konta + jakiś dokument potwierdzający wpłatę na to konto

wątpię żeby typ był na tyle inteligentny aby miał lewe konto w banku bo to wymaga wielu przekrętów a nawet jeśli to warto zgłosić bo prędzej czy później wpadnie i tak
www.facebook.com/GravityMag
www.GravityMagazine.pl
ODPOWIEDZ