F-44 informacje
nie , czesc z katalogu nie jest ale wiekszosc tak i malo kto z forum na oczy widzial takie katalogi , to jest normalna rzecz , malo ktora firme stac na wlasna ( dobra ) rame ktora zostanie odpowiednio sprawdzona przetestowana i bedzie miala na nia patent a i to da sie zawsze jakos obejsc
www.mm-foto.pl
.....ale się dzieje 
widziałem taki katalog i możesz sobie ( jako potencjalny producent ) poskładać dowolną kombinację elementów w ramie,bo jak wszyscy wiemy doskonale to rama ma kilka składowych części, takich jak główka,haki,suport,profile i takie tam pierdołki.....w katalogu takim masz każdą pozycję osobno i bawisz się jak klockami LEGO
wiele firm robi ramki katalogowe
to oczywiste
a wracając do tematu to proszę okiełznać emocje, wiem że mało jest słońca i zimno za oknem,pogoda nie rowerowa ale za chwilkę sie to zmieni i wszyscy będziemy szalec na maszynach w nowych Bike Parkach,trasach i obozach...

widziałem taki katalog i możesz sobie ( jako potencjalny producent ) poskładać dowolną kombinację elementów w ramie,bo jak wszyscy wiemy doskonale to rama ma kilka składowych części, takich jak główka,haki,suport,profile i takie tam pierdołki.....w katalogu takim masz każdą pozycję osobno i bawisz się jak klockami LEGO
wiele firm robi ramki katalogowe

a wracając do tematu to proszę okiełznać emocje, wiem że mało jest słońca i zimno za oknem,pogoda nie rowerowa ale za chwilkę sie to zmieni i wszyscy będziemy szalec na maszynach w nowych Bike Parkach,trasach i obozach...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
tak dokładnie jest, też to widziałemSchodek pisze:widziałem taki katalog i możesz sobie ( jako potencjalny producent ) poskładać dowolną kombinację elementów w ramie,bo jak wszyscy wiemy doskonale to rama ma kilka składowych części, takich jak główka,haki,suport,profile i takie tam pierdołki.....w katalogu takim masz każdą pozycję osobno i bawisz się jak klockami LEGO
wiele firm robi ramki katalogowe Wink to oczywiste

nie i od tego właśnie są te wszystkie patenty itd, aby zabiezpieczyć swoją ramę od strony prawnej...ArthurGreen pisze:
Może dla wyżej wym. firm robi to "ktoś"?? Np w Taiwanie?? Widziałeś gdzieś np. bliźniaczą ramę V10 ?? Taki jest rynek i nie oszukujmy się...
jeżeli zumbi jest dla kogoś drogą ramą do zawodniczego DH (mówie o ściśle zjazdowych ramach) to niech zobaczy na mkbike.com.pl ile kosztuje Stab Supreme od kony, jest to rama przeznaczona do zjazdu, chociaż Zumbi technicznie znacznie wyprzedza ją, bo Zumbi jest ręcznie robiony i lżejszy, o pracy nie wspomnę... i do tego prawdopobnie ma lepszą gwarancję, to kona jest dużo droższa. jej cena? - 7599 zł? za co? za "kone" ?

swoją drogą za zwykłe stinky dee lux sobie każą płacić dobrze ponad 5000. buahaha, śmiech na sali.
suchyFR racji masz sporo ale nie przesadzaj z badziewiastoscia kony. Wolałbym zumbi i to jest jasne ale, geo na stabie na WC dh jest niesamowite. Tyle, że trzeba umiec jeździć z tak nisko BB.
Swoja droga to ciekawe, ze jak klocki lego można składać. To tłumaczyłoby pewne małe róznice miedzy niektórymi ramami.
Swoja droga to ciekawe, ze jak klocki lego można składać. To tłumaczyłoby pewne małe róznice miedzy niektórymi ramami.
.....niski suport w dobrze zaprojektowanej ramie - gdzie zawieszenie pracuje efektywnie- nie jest jakimś problemem a komfort skręcania jest niesamowity...
wielu szczekało swego czasu ze Zumbi ma drogie ramy, bo spawane w kraju i nieznanej firmy to powinny byc po 2500pln....ale za Chińskie ramy spokojnie płacić chcą po 7 kafli i nie zastanawiają się ile przepłacają...
Podam taki przykład z dziedziny nagłośnienia i klocków stereo. Ciekawe że jak się spytać kogoś o domowe nagłośnienie to wielu wymieni SONY,Philips,Technics,JVC...i jeszcze kilka firm. Ale jak zacznie się zgłębiac temat to okazuje się ze te firmy robią kompletne badziewie a kasa za nie jest podobna do komponentów innych firm,tylko mniej wylansowanych...które w zaciszu laboratoriów robią takie nagłośnienia że żadne firmowe klocki Philipsa nie zagrają tak nigdy, w jednych zapłacisz za logo a w innych za jakość i podejście
Philips aby wejśc w klasę średnią wylansował markę Marantz, tylko że tam gdzie kończy się Marantz dopiero zaczynają się konkretne zabawki...a nazw nikt nie zna...
wielu szczekało swego czasu ze Zumbi ma drogie ramy, bo spawane w kraju i nieznanej firmy to powinny byc po 2500pln....ale za Chińskie ramy spokojnie płacić chcą po 7 kafli i nie zastanawiają się ile przepłacają...
Podam taki przykład z dziedziny nagłośnienia i klocków stereo. Ciekawe że jak się spytać kogoś o domowe nagłośnienie to wielu wymieni SONY,Philips,Technics,JVC...i jeszcze kilka firm. Ale jak zacznie się zgłębiac temat to okazuje się ze te firmy robią kompletne badziewie a kasa za nie jest podobna do komponentów innych firm,tylko mniej wylansowanych...które w zaciszu laboratoriów robią takie nagłośnienia że żadne firmowe klocki Philipsa nie zagrają tak nigdy, w jednych zapłacisz za logo a w innych za jakość i podejście

Schodek z tym supportem chodziło mi o to, ze niektórzy nasi "super wystrzałowi riderzy" ryli by tym bo zle wybieraliby trase i nie odciażali bike'a gdzie trzeba.
A w sprzecie audio to mnie troche zdziwiles bo ostatnio słyszałem, ze maranza wykupił denon.
Powiem ci, ze przewaga elektroniki nad bikami jest jedna. Łatwiej coś samemu zrobić
(albo przerobić, of course nie ta jakosc ale parametry takie rzeczy maja niczego sobie. W tym miesiacu kumpel z wydziału daje mi swoje dzieło na odsłuch
)
A w sprzecie audio to mnie troche zdziwiles bo ostatnio słyszałem, ze maranza wykupił denon.
Powiem ci, ze przewaga elektroniki nad bikami jest jedna. Łatwiej coś samemu zrobić

Spaced wiesz juz nie siedze w audio,ale miałem kolegę co prowadził kiedyś taki salon i ilość ciekawostek jakie tam miał powalała mnie często....
Poczekaj jeszcze trochę i będzie procesor w sztycy sterujący zawieszeniem
Poczekaj jeszcze trochę i będzie procesor w sztycy sterujący zawieszeniem

Możesz dokładnie tak zrobić ale jak nie masz dostępu do takiego katalogu a Loko pewnie raczej nie ma a nawet gdyby miał to raczej zamówienia na 10 ram to mu żadna fabryk nie zrealizuje to jest inne rozwiązanie: tzw. z angielska "reverse engineering" bierze się jakiś produkt: http://www.btinternet.com/~dirtscene/pr ... t2five.htm
po czym jedzie się w programie do projektowania: fakt tutaj trzeba naszemu "inżynierowi" przyznać rację - posiada umiejętności ale czekamy na coś autorskiego. NA razie w myślenicach nic takiego nie powstało.
Możesz dokładnie tak zrobić ale jak nie masz dostępu do takiego katalogu a Loko pewnie raczej nie ma a nawet gdyby miał to raczej zamówienia na 10 ram to mu żadna fabryk nie zrealizuje to jest inne rozwiązanie: tzw. z angielska "reverse engineering" bierze się jakiś produkt: http://www.btinternet.com/~dirtscene/pr ... t2five.htm
po czym jedzie się w programie do projektowania: fakt tutaj trzeba naszemu "inżynierowi" przyznać rację - posiada umiejętności ale czekamy na coś autorskiego. NA razie w myślenicach nic takiego nie powstało.
mosh pisze:Możesz dokładnie tak zrobić ale jak nie masz dostępu do takiego katalogu a Loko pewnie raczej nie ma a nawet gdyby miał to raczej zamówienia na 10 ram to mu żadna fabryk nie zrealizuje to jest inne rozwiązanie: tzw. z angielska "reverse engineering" bierze się jakiś produkt: http://www.btinternet.com/~dirtscene/pr ... t2five.htm
kolejna dorada godna uwagi

wole kazdy element moich ram samemu projektowac a nie kozystac z gotowcow robionych najtanszym kosztem...oczywiscie mialem ten katalog w reku i na pewno z niego nie skorzystam, a wlasnie moje projekty sa autorskie... na tajwanie nie mozna ich skopiowac bo nie ma takich elementow w katalogu:D wiec nie pisz ze nie sa autorskie.
www.druidbicycles.com
Mosh wytłumacz mi dlaczego twoim zdaniem ramy zumbi nie sa autorskie? Bo PDC powstało, z tego co pamietam PO zumbi. Jeśli sa jakieś ramy to sprawdz kiedy co wyszło.
A i sugerujesz, że tomac 220 nie jest autorski? Bo też geometrycznie jest do czegoś podobny.
BTW. Zauważyłes, ze PDC od F-44 rózni sie geometria?
Paweł zaraz ci powiedza, ze zrobiłes ramki bo miałes na zbyciu jeden trójkąt od jednej, drugi od drugiej i do tego jakies linki były i jakos z tego bike wyszedł. Tak troche jak klocki lego
A z tym tajwaniem to pewnie dlatego, ze teraz u nas zimno, a im sie marzy ciepła wyspka i drinki z palemką
A i sugerujesz, że tomac 220 nie jest autorski? Bo też geometrycznie jest do czegoś podobny.
BTW. Zauważyłes, ze PDC od F-44 rózni sie geometria?
Paweł zaraz ci powiedza, ze zrobiłes ramki bo miałes na zbyciu jeden trójkąt od jednej, drugi od drugiej i do tego jakies linki były i jakos z tego bike wyszedł. Tak troche jak klocki lego

A z tym tajwaniem to pewnie dlatego, ze teraz u nas zimno, a im sie marzy ciepła wyspka i drinki z palemką

To ja zakończę te miałkie wywody i napiszę tak....
PDC jako firma nim dobrze weszła na rynek to UMARŁA , a ZUMBI nim większość z was zobaczyła ramę na własne oczy eksportuje je na świat, gdzie ludzie się cieszą że mogą kupić wypasioną ramę do DH pod własne wytyczne i w rozsądnej cenie...
A co do podobieństw F44 do PDC to są tylko pozorne, większość z was widziała foty PDC od strony napędu i sugeruje się podobnym umiejscowieniem dampera,lecz jeśli poszukacie dobrze fotek z drugiej strony ramy gdzie widac punkty mocowania i całe zawieszenie to łatwo znalezc różnice !!! Polecam wgłebic się w temat a nie xerowac ******* poglądy miałkich znawców....co więcej w teorii wiedzą niż w praktyce.
A pitolenie ze Paweł kopiował z jakis ram rozwiązania są smieszne.....rower ma dwa koła i kierownicę !!! Gdzie jest ojciec roweru i czemu nie krzyczy że go kopiują !!! Rany on ma pedały i siodełko.....ale złodziej !!!
PDC jako firma nim dobrze weszła na rynek to UMARŁA , a ZUMBI nim większość z was zobaczyła ramę na własne oczy eksportuje je na świat, gdzie ludzie się cieszą że mogą kupić wypasioną ramę do DH pod własne wytyczne i w rozsądnej cenie...
A co do podobieństw F44 do PDC to są tylko pozorne, większość z was widziała foty PDC od strony napędu i sugeruje się podobnym umiejscowieniem dampera,lecz jeśli poszukacie dobrze fotek z drugiej strony ramy gdzie widac punkty mocowania i całe zawieszenie to łatwo znalezc różnice !!! Polecam wgłebic się w temat a nie xerowac ******* poglądy miałkich znawców....co więcej w teorii wiedzą niż w praktyce.
A pitolenie ze Paweł kopiował z jakis ram rozwiązania są smieszne.....rower ma dwa koła i kierownicę !!! Gdzie jest ojciec roweru i czemu nie krzyczy że go kopiują !!! Rany on ma pedały i siodełko.....ale złodziej !!!
hehe PDC. widze ze ramy pdc to ostatni argument 'przeciwko' zumbi jaki niektorym przychodzi na mysl... no bo jesli cos jest tanie, super wyglada i dziala idealnie to na pewno nie moze byc polskie. mosh zapamietaj sobie taki fakt ze projekt ramy f-44 powstal dobry rok przed tym, zanim zobaczyles ja na zdjeciu w internecie.
ja tam kupuje swoje eF 44 na wiosne, a jak dla kogos rama jest za droga to moze zprowadzi sobie PDC... podobno to swietna kopia
ja tam kupuje swoje eF 44 na wiosne, a jak dla kogos rama jest za droga to moze zprowadzi sobie PDC... podobno to swietna kopia