dirt na podworku

hoss_rider_k
Kontakt:

dirt na podworku

Post autor: hoss_rider_k »

mysle o zrobieniu sobie dirta 4fun przed domem na dzialce. akurat 400m dalej jest duzo ziemii za free z dowozem wiec nie ma problemu. robil ktos kiedys wlasnego dirta? jakie sa trudnosci, co mozna z*ebac?
No Pain, No Game
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

lol a co jest za róznica pomiędzy dirtem własnym na podwórku a normlanym na miejscówie? ...
http://dhcyc.pinkbike.com
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... ht=projekt
Uzyj szukajki bo bylo sporo tematow i ludzie sypali projektali. Google tez polecam bo kilka fajnych projektow mozna znalesc, ktos byl nawet taki mily i napisal jak zbudowac dirt ale szpadlem to kazdy glupi za przeproszeniem umie machac :)
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

kiedyś czytałem jakie kąty powinny być itp ale po formacie zgubilem linka :/

troche inne pytanie mam, niedaleko na łąkach mamy z kumplem możliwość wykopać dable itp. ale jest jeden problem :/ tam jest piach :| najzwyklejszy żółty piach i nie jestem do końca pewny czy to sie nie rozsypie ??
Bombell
Kontakt:

O kątach też były tematy tutaj, a najlepiejw goofgle wpisac budowa dirtu i masz. A co do piachu to nie jest to najtrwalszy materiał na chopy.
yeyoo
Kontakt:

Post autor: yeyoo »

hoss rider proponuje ci uzyc googli a nie zasmiecac forum:D
z mojej strony rada jedna->musisz dobrze uklepac wybicie. Ja z kumplem uklepalismy prowizorycznie i skakalismy od razu jak zbudowalismy i skonczylo sie to tylko potluczeniem sie;/;/
Ze wszystkim innym kazdy sobie da rade bo chyba mchanie lopata do najtrudniejszych nie nalezy:P:P
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

wlasnie wiem :/ i pytanie czy sie nie rozsypie za szybko ? albo co mozna dodać żeby sie trzymało ?
Bombell
Kontakt:

Mozesz szkielet chopy zbudowac z jakis kłod drewnianych czy innych ciał stałych i na to ziemi nasypac a pod samo wybicie pod cienka warstwą ziemi dac jakis stary chodnik czy dywan. No i nie skacz zanim sie porzadnie nie ubije i nie utwardzi. Troche musi postac.
yeyoo
Kontakt:

Post autor: yeyoo »

Bombell ma racje.
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

piach sie raczej nie nada bo bedzie za bardzo zwalnial i wogole szybko sie posypie a po deszczu nie bedziesz mial wybicia..

Bombell ma racje..

wez jakiech wieksze kamienie(nie mowie tu o glazach xD tylko mniej wiecej 30 na 30 cm) , zasyp je piachem i mozesz jezeszcze dechy dac i poczekac na deszcz zeby troche twardsze bylo..

pozdro
Wrona
Kontakt:

Post autor: Wrona »

bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

hoss_rider_k najpierw to się rodziców spytaj o pozwolenie bo największym problemem moze być to, że CIe tylko opierniczą i na tym się skończy ;)
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Canderous
Kontakt:

Post autor: Canderous »

Ja z kuzynem zbudowalismy taki prosty stolik. Na samym dole nakładlismy opon które dostalismy od pana wulkanizatora zupelnie za free. Na to poszly jakies galezie i wszystko co bylo w miare duze, zasypalismy to piaskiem i na koniec ziemia. Stolik stoi nadal ( ponad pol roku) i ma sie dobrze:)
hoss_rider_k
Kontakt:

Post autor: hoss_rider_k »

no a w jakich mniej wiecej wymiarach? wysokosc szerokosc, dlugosc? ja chcialem wiekszego dirta - ladowanie osobno, i wybicie osobno. Jak dlugo wam to zeszlo?
No Pain, No Game
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

hoss_rider_k pisze:
no a w jakich mniej wiecej wymiarach? wysokosc szerokosc, dlugosc? ja chcialem wiekszego dirta - ladowanie osobno, i wybicie osobno.
to zależy od umiejętności, ja polecam taki wymiar 2m wysokość wyskoku, długość dziury( to w znacznym stopniu zalezy od prędokści jaką tam możecie rozwinąć, macie jakiś porządny rozpęd?) gdzieś w przedziale 2-3m szerokość lądowania najlepiej jak najszersze.
hoss_rider_k pisze:Jak dlugo wam to zeszlo?
My jak kopaliśmy to 2 dni pracy koparki ale my kopaliśmy jeszcze rozpęd który skończymy dopiero na wiosne :(

Aha i najważniejsze jeśli chcesz zachować płynność między hopami buduj je na planie półkoła, wtedy będziesz mógł łykać rytm bez zbędnego pedałowania,
Jakbyś miał jeszcze jakies pytania dawaj na priva lub gg
Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
ODPOWIEDZ