polski ustny na maturze, potzebni weterani!! ;P
polski ustny na maturze, potzebni weterani!! ;P
No więc trzeba sie powoli za ten shit zabierać...
Mam temat "'Motto i tytuł jako klucz do interpretacji wybranych dzieł literackich. Omów na wybranych przykładach literackich".
MIAŁ KOTŚ TEN SAM TEMAT LUB ZNA KOGOŚ KTO TO MIAŁ???
Że tak powiem nie chce mi sie wszystkiego robic od początku, wogóle mi się nie chce, najlepiej bym się posłużył kogos pracą, albo chociaż materiałami ;P Wałensałem sie już po bibliotekach, ale jakoś jak się za to zabrałem to ciężko cokolwiek co by się nadawało znalesć w tych mądrych opracowaniach (inni też tak maja ale ja z biblioteki wychodziłem najszybciej) Czemu nikt nie napisze książki o tytule czy motcie jakeijs innej książki, a potrafi napierd**** o jakims zdaniu 20 stron... :| Nie wiem jak jest w Polsce ale u nas w mieście kupa szkół, jak nie wszystkie korzysta z jednej listy tematów, może robi tak i cały kraj :P I to nie to ze mam lenia, ale poporstu polski nie jest dla mnie ani fajny, ani wciągający, ani do nauczenia bo chce mi się wtedy spać, matmy pilnuje, ang też waidomo, ale pl jest bleeeee. Zresztą wiele osób odemnie ma albo dościa do ludzi z tym samym tematem ale po maturze, albo robi niewiadomo jakie inne ceregiele.
także w imię solidarności pomóżcie, bo czasu na jazde będzie zamałoo ;P
Mam temat "'Motto i tytuł jako klucz do interpretacji wybranych dzieł literackich. Omów na wybranych przykładach literackich".
MIAŁ KOTŚ TEN SAM TEMAT LUB ZNA KOGOŚ KTO TO MIAŁ???
Że tak powiem nie chce mi sie wszystkiego robic od początku, wogóle mi się nie chce, najlepiej bym się posłużył kogos pracą, albo chociaż materiałami ;P Wałensałem sie już po bibliotekach, ale jakoś jak się za to zabrałem to ciężko cokolwiek co by się nadawało znalesć w tych mądrych opracowaniach (inni też tak maja ale ja z biblioteki wychodziłem najszybciej) Czemu nikt nie napisze książki o tytule czy motcie jakeijs innej książki, a potrafi napierd**** o jakims zdaniu 20 stron... :| Nie wiem jak jest w Polsce ale u nas w mieście kupa szkół, jak nie wszystkie korzysta z jednej listy tematów, może robi tak i cały kraj :P I to nie to ze mam lenia, ale poporstu polski nie jest dla mnie ani fajny, ani wciągający, ani do nauczenia bo chce mi się wtedy spać, matmy pilnuje, ang też waidomo, ale pl jest bleeeee. Zresztą wiele osób odemnie ma albo dościa do ludzi z tym samym tematem ale po maturze, albo robi niewiadomo jakie inne ceregiele.
także w imię solidarności pomóżcie, bo czasu na jazde będzie zamałoo ;P
http://dhcyc.pinkbike.com
Cycu nie obrazisz się jak też poprosze o pomoc :P Ja mam temat nr 2 z jezyka "wspolczesny jezyk twoich rowiesnikow charakterystyka" lub coś w ten deseńm jezeli ktos mialby doczynenia z takim tematem prosze pomocy :p polski mnie obrzydza strasznie ;p i no huhu nie umiem nic napisac ;f a za pasem jeszcze inne przedmioty :l
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
GG:1560098
-
- Kontakt:
jasiek_krk pisze:rzucam wapno na druty (to ma znaczyc ze prosisz jednego z rodzicow do telefonu))
aaahahahahahhahaa ;DD
e Jozan nie masz tak żle ;P te tematy są włąsnie fajne, ale nie brałem ich bo teoretycznie biorąc jakiś z litereatury coś sobie powrórze ale czarno to widze
no to tak....na wstępie powiem, że matura to bzdura
heh tak na serio to mam gdzies 2 fajne tematy z polaka mój i mojej siostry które byly ocenione 20/20 pkt
ale najpierw musze je znaleść, moze komuś sie przydadza
Pzdr.
1. Literackie portrety żon. Dokonaj charakterystyki porównawczej na wybranych przykładach.
jak znajade 2 to zapodam

1. Literackie portrety żon. Dokonaj charakterystyki porównawczej na wybranych przykładach.
jak znajade 2 to zapodam

http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Krakus_dh dokładnie. Sam nie pisałem polskiej matury ale z tego co widziałem po znajomych (a głownie dobre wyniki były) to najlepsze efekty daje temat gdzie mozna wziąc ze sobą dużo gadżetów i rekwizytów. No i rycerz jest spoko bo na luzie ci pani bibliotekarka albo kolesie z pierwszego forum ksiazkowego pomogą. Zabawne jest tylko to, ze gdzie indziej taki temat z rycerzem to 1 liceum, a u nas matura 
dhcyc poradze tylko żebyś wziął wiecej bliżej naszym czasom literatury bo z reguły wiecej z tytułów można wyciągnąć. Ale tamat imho raczej cieżki.

dhcyc poradze tylko żebyś wziął wiecej bliżej naszym czasom literatury bo z reguły wiecej z tytułów można wyciągnąć. Ale tamat imho raczej cieżki.
-
- Kontakt:
a w sumie cycu patrząc na Twoj temat podzielił bym go na dwie fazy.
1. Tytuł adykwatny do całosci dzieła i pomagajacy w jego interpretacji np Potop czy Chłopi (wiadomo o co cho)
2. Tytuł nie adykwatny, bardzo symbloiczny np Lalka pana Prusa (motyw Lalki pojawia sie w moze 2 zdaniach, tak na siłe to wiadomo ze mozna analizowac ze niby całość)
mozna by jeszcze napomknac o intertekstualnosci np w nieboskiej komedi krasinskiego nawiazujacej do boskiej komedi dantego:P
a mowiąc ze mało jest ksiazek do tego typu pracy jestes w wielkim błędzie, nie przytocze Ci konkretnych tytułów ale wiem bo moi koledzy laureaci troche sie w tym babrali. Tylko problem w tym ze te ksiazki sa szalenie trodne
np wie ktos co to jest synekdocha bez patrzenia do wiki :P ?
no i powodzenia
1. Tytuł adykwatny do całosci dzieła i pomagajacy w jego interpretacji np Potop czy Chłopi (wiadomo o co cho)
2. Tytuł nie adykwatny, bardzo symbloiczny np Lalka pana Prusa (motyw Lalki pojawia sie w moze 2 zdaniach, tak na siłe to wiadomo ze mozna analizowac ze niby całość)
mozna by jeszcze napomknac o intertekstualnosci np w nieboskiej komedi krasinskiego nawiazujacej do boskiej komedi dantego:P
a mowiąc ze mało jest ksiazek do tego typu pracy jestes w wielkim błędzie, nie przytocze Ci konkretnych tytułów ale wiem bo moi koledzy laureaci troche sie w tym babrali. Tylko problem w tym ze te ksiazki sa szalenie trodne

no i powodzenia
http://www.pinkbike.com/photo/924780/
naaakurwiaj!
naaakurwiaj!
hehe ja napisalem swoja prace z lepek zaporzyczoinych od kumpli i sam tez cos dalem dwa dni przed matura;) a uczylem sie dzien pozniej:) generalnie duzo osob tak u mnie robila i nie bylo osoby ktora nie zdala jej:P
a temat wziolem sobie latwy bo "motyw wedrowki i wedrowca w literaturze"mialem cos kolo 80-90%
Edit co do tematu o tytule jako kluczu do interpretacji mysle ze ejszcze "inny świat"Gustawa Herling-Grudzińskiiego bedzie dobra ksiazka do wykorzystania
ale ja sie na Polskim nie wyznaje:)
a temat wziolem sobie latwy bo "motyw wedrowki i wedrowca w literaturze"mialem cos kolo 80-90%
swietne:Djasiek_krk pisze:rzucam wapno na druty (to ma znaczyc ze prosisz jednego z rodzicow do telefonu))
Tez dobre:Dwiciu f&v pisze:"polski wchodzi gorzej niż wódka" Smile
Edit co do tematu o tytule jako kluczu do interpretacji mysle ze ejszcze "inny świat"Gustawa Herling-Grudzińskiiego bedzie dobra ksiazka do wykorzystania

PAU:)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38940
nie moge z tego tematuxD
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38940
nie moge z tego tematuxD
nieno książki to poleciałem po małej lini oporu i wziałem 'Medaliony', 'Dziady czy 3' i 'Ludzi bezdomnych'. Sumie takie same tematy pojawiły się w minipracy którą wygrzebałęm w necie gdzies na ten sam temat co ja mam, moze to jakas pomoc nie wime w sumie i nie wime czy je wybrałem przed przeczytaniem tamtego czy po :P Jak nie znajde nic to mozę i zmienie temat na jakiś zrobiony do którego ktoś ma dostęp, np bikerman :P ale to jeszcze sie zobaczyyyy....
dhcyc w sumie dobre ksiązki pod komisje
Chociaż dalej nie wiem czemu w liceum wymaganych jest tyle takich ksiązek i nie daje sie czegoś naprawde ciekawego. Rok autorskiego programu i zamiast takiego jarania mózgu (uważam, że Medaliony to cos dla ciekawych histori, a Borowski pisał lepiej od okropnosciach 2 wojny, nie obowiazkowa lektura, a Sienkiewicza przemilcze) można wprowadzić Kundere, Hrabala, Nabkova czy Bulhakova. Szczerze mówiac czekam na takie czasy bo wtedy może by nam średnia krajowa przeczytanych książek skoczyła ponad te bodajże 0.5 ksiązki na rok.