Porada odnośnie kupna
Porada odnośnie kupna
witam. wiec sprawa ma sie nastepujaco:w poniedzialek dostalem e mail od goscia ktory chcial sprzedac amortyzator za 2600zl. powiedzial ze sprowadzil go z USA gdzie byl na swieta u rodziny (przeslal mi fotki, jest nowy, ma gwarancje do sierpnia tego roku)
dzis otrzymalem smsa ze jest mi go w stanie sprzedac za 1000zl. zapytalem czemu tak bardzo zszedl z ceny, on mi powiedzial ze wypadl mu nagly rachunek. spytalem sie o odbior osobisty i on odpowiedzial ze jest taka mozliwosc i podal miasto, lub wplata na konto. jednak ja nie mam mozliwosci dojazdu poniewaz to ok 350km. pozostaje tylko wplata na konto. napisall ze musi ten nagly rachunek zaplacic najpozniej w piatek, wiec zebym sie szybko zdecydowal na rodzaj transakcji.
i tu pojawia sie pytanie: zaufac mu, kupic i wplacic na konto czy lepiej nie?? bo chyba nie mam zbyt duzej gwarancji ze mnie nie oszuka prawda?? co wy byscie zrobili na moim miejscu??
dzis otrzymalem smsa ze jest mi go w stanie sprzedac za 1000zl. zapytalem czemu tak bardzo zszedl z ceny, on mi powiedzial ze wypadl mu nagly rachunek. spytalem sie o odbior osobisty i on odpowiedzial ze jest taka mozliwosc i podal miasto, lub wplata na konto. jednak ja nie mam mozliwosci dojazdu poniewaz to ok 350km. pozostaje tylko wplata na konto. napisall ze musi ten nagly rachunek zaplacic najpozniej w piatek, wiec zebym sie szybko zdecydowal na rodzaj transakcji.
i tu pojawia sie pytanie: zaufac mu, kupic i wplacic na konto czy lepiej nie?? bo chyba nie mam zbyt duzej gwarancji ze mnie nie oszuka prawda?? co wy byscie zrobili na moim miejscu??
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
1. Jesli jest z USA to Gwarancja jest w Europie niewazna
2. 2600 a 1000 zl = naprawde musi byc potrzebujacy
3. 350 km = pociag wyniesie ciebie 50 zl wiec 1500 /1550 masz w kieszeni. Bierz auto albo wsiadaj w pociag i zasuwaj. Z pewnoscia nie wplacalbym kasy na konto.
4. Nie wierze w takie okazje.
2. 2600 a 1000 zl = naprawde musi byc potrzebujacy
3. 350 km = pociag wyniesie ciebie 50 zl wiec 1500 /1550 masz w kieszeni. Bierz auto albo wsiadaj w pociag i zasuwaj. Z pewnoscia nie wplacalbym kasy na konto.
4. Nie wierze w takie okazje.
n0 ridE n0 fUN
a wiec tak: doszlo do nieporozumienia i mi chodzilo o 888 a sprzedajacy myslal ze chodzi o 66(gosci sprzedaje 2 amory), wiec cena nie jest juz podejrzana. poprosilem go czy moze zalozyc aukcje na allegro i on zalozyl konto na allegro i wystawil za 2500. wiec teraz chyba juz nie musze obawiac sie oszustwa i moge spokojnie dokonac transakcji przez allegro i wplacic na konto tak??
No jesli amor z usa to tak czy tak
więc musisz sie z tym liczycBombell pisze:Nie ma wcale gwary, dystrybutorzy spzretu w pl przyjmują tylko amory wprowadzone pzrez nich na rynek wiec w przypadku jakiejs usreki musialbys wysylac do usa, no i podstawa to wypisana karta gwarancyjna i dowod zakupu. Popytaj sie jeszcze o to.
Zawsze jest ryzyko, skoro gość jak napisałeś założył dopiero konto na allegro, to nie jest w pełni aktywowane ( z tego co wiem) i nie ma żadnego komentarza, zawsze można podać lewe dane... bo zazwyczaj komentarze są pewną gwarancją zarówno jeśli chodzi o kupujących i sprzedających, a tym bardziej pełna aktywacja konta ( bo kiedyś i pewnie teraz takową trzeba robić - list do domu, jakiś klucz aktywujący i tego typu ceregiele)
Szczyrk 2009 :)
http://www.pinkbike.com/photo/3882008/
http://www.pinkbike.com/photo/3882008/
3,143k4r2 jak kupowałem amora z usa manitou to na te amory gwarancja przysługuje w polsce tylko przy okazaniu dowodu zakupu i wypełnionej karty gwarancyjnej
ale w tym przypadku gwara jest tylko na 12 mieisecy a nie 24 miesiace.
wiec jak piszesz ze gwara na czesci z usa w polsce nie przysługuje to przy amorach sie troche mylisz

wiec jak piszesz ze gwara na czesci z usa w polsce nie przysługuje to przy amorach sie troche mylisz

www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
greenman prawde mowi...sam jak sprowadzalem maniciaki to jest cos takiego, że w pl gwara na nowy sprzet wynosi rok a w stanach około 2. Nie wiem czy to dotyczy tylko manitou bo tylko maniciaki nowe sciągałem. A co do odbioru to jak nie chce sprzedajacy sie zgodzić na opcje: "za pobraniem z mozliwoscią otworzenia paczki " - najbezpieczniejsza to ja na Twoim miejscu bym sie przejechal.
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
To jest napewno ten koleś który mi zrobił wała. Nie wysyłaj żadnej kasy. Mi też się tłumaczył że potrzebuje kase na szybko, zeszedł dużo z ceny i nie chciał wysłać za pobraniem. Jeśli chodzi o obior osobisty to pewnie dojdzie do tego że bedzie chciał jakąś zaliczke a jak mu się nie uda to poprostu nie będzie się do ciebie odzywał.
Jeśli nie chcesz staracić całej kasy to nie wysyłaj mu żadnych pieniędzy.
Na 100000% wał
Jeśli nie chcesz staracić całej kasy to nie wysyłaj mu żadnych pieniędzy.
Na 100000% wał