Zjechany gwint w korbie przy pedale
-
- Kontakt:
Zjechany gwint w korbie przy pedale
Witam, mam sprawę -> zerwał mi się gwint w korbie przy pedale. Jak to naprawić? Dodam że chodzi tu o korbę dartmoor rebel (albo rpm comet bo to to samo) strona (nigdy nie mogę zapamiętać która to która) ta bez blatów, jakby ktoś miał to możemy się dogadać.
-
- Kontakt:
dragon44 Dzis miałem identyczny problem z tym ze moja korba uległa dodatkowo wykrzywieniu, gwint "przy pedale" był wykrzywiony od strony zewnętrznej dodatkowo były uszkodzone 3 zwoje w srodku ale tylko po 1 stronie, mimo wyprostowania korby pedał dalej wkrecał sie krzywo, sprawe rozwiązał mój ojciec za sprawą młotka
wkrecił pedał na 1/3 gwintu i lekko popukał dokrecił nastepne 1/3 i popukał dokrecił prawie na maksa i popukał- skrzywiony gwint sie naprostował ! Co prawda korba po prostowaniu jest osłabiona ale tymczasowo zbieram na fulla a nie na korbe 
ps moja korba to tez dartmoor rebel

ps moja korba to tez dartmoor rebel

dragon44 ja mialem podobna sytuacje, zerwal mi sie gwint w korbi przy pedale tez z tej strony gdzie nie ma blatow, ale tego sie nie oplaca robic, mi to zrobil znajomy tokarz, poprostu rozwiercil ta dziure i dorobil taka tulejke ze byl gwint w tulejce zeby szlo pedale wkrecic a z drugiej zeby do korby wkrecic, oczywiscie w korbie tez zrobil nowy gwint i wiekszy, z tym ze to po miesiacu sie rozpadlo, kosztowalo mnie to 20zl, lepiej poszukac takiej korby uzywki na allegro albo isc do serwisu rowerowego gdzie czasami maja jakies stare korby i by moglo pasowac