Jakie lepsze: hamulce shimano xt 08 czy avid juicy 5 ?

brian500
Kontakt:

Jakie lepsze: hamulce shimano xt 08 czy avid juicy 5 ?

Post autor: brian500 »

Witam

Jakie będą lepsze hamulce shimano xt 08 czy avid juicy 5 :?

Pozdrawiam
dedek FR
Kontakt:

Post autor: dedek FR »

Myśłę że XT, nie wiem czy nie powinieneś ich porównać do juicy 7 bo to ta klasa cenowa . Jak już coś to brał bym te XT 08, fajny wygląd i modulacja na pewno tez. :)
My new bike !!!!

http://www.pinkbike.com/photo/2485666/
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

dziwne porównanie. XT są o klase wyżej od juicy 5 i tak jak mówi dedek FR powinienes porównywać z siódemkami. na nowych xt jeszcze nie jezdzilem, ale w porównaniu XT 07 z juicy wybrałbym juicy. moze to kwestia budowy, moze płynu, nie wiem, ale wg. mnie juicy ma lepsza pracę względem modulacji. ten stosunek jest lepiej zachowany.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
brian500
Kontakt:

Post autor: brian500 »

Porównuję te hamulce ponieważ są w podobnej cenie na allegro
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Jedna uwaga, poczytajcie na stronach producentów do jakich zastosowań jest XT a do jakich Avid Juicy - a sprawa się wyjaśni!
Moim zdaniem XT to góra zastosowania AM i więcej termicznie nie wytrzymają. Więc nie ma co zmuszać ich do pracy w FR lub DH, bo to nie jest ich przeznaczenie.
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Roman_Maxx pisze:Moim zdaniem XT to góra zastosowania AM i więcej termicznie nie wytrzymają. Więc nie ma co zmuszać ich do pracy w FR lub DH, bo to nie jest ich przeznaczenie.
Z akcentem na "Moim zdaniem". Zobacz np. jakie hamulce ma teamowy Intense M6 na 2008.

I o co chodzi w Twojej teorii "termicznie nie wytrzymają"? Mógłbyś to rozwinąć?
mayacorps
Kontakt:

Post autor: mayacorps »

Do brian500:

przeczytaj to: http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... =mayacorps. Wtedy zdaje się była to tylko moja opinia. Ale po jakimś czasie (cytat z maila) :

"Witam, szukałem w internecie info o xt 2008, poniewaz mam z nim problem.
Generalnie po Twoim poscie na hcfr moge stwierdzic ze mam to samo, i tutaj pytanie, jak sobie z tym problemem poradziłeś? Bo ja zmieniłem olej, cały dzien odpowietrzam i ciągle lecą bomble, w sumie to nie wiem co z tym zrobić. Jezeli sobie z tym poradziłeś to byłbym wdzieczny za informacje i ew. pomoc.

Pozdrawiam Konrad"

I jakoś tak sie dziwnie składa że paru moich znajomych też się napaliło na XT'08. I dziś klną. Moim zdaniem Shimano w tym roku przekombinowało. Największe problemy sprawia odpowietrzenie tych hamulców. A z pewnością będziesz musiał je sam odpowietrzyć ponieważ na Allegro nie dostaniesz kompletu w tzw. wersji box czyli w pudełku firmowym, złożone w fabryce Shimano. Są to komplety samodzielnie składane przez sprzedawców z Allegro, odpwietrzane " na sztukę" i pakowane w worek foliowy. Do fachowego odpowietrzenia tych hebli potrzebny jest dotąd niedostępny na polski rynku zestaw Shimano, taki jak ten http://www.ultrarob.com/shop/product/Sh ... -Tool.html.
Jeśli chodzi o porównanie z hamulcami Avid, to można je porównać ( co do działania, a nie ceny ) co najwyżej do Juicy Three. "Piątki" biją je w łeb!
http://mayacorps.pinkbike.com
Godryk
Kontakt:

Post autor: Godryk »

mayacorps Jeśli chodzi o porównanie z hamulcami Avid, to można je porównać ( co do działania, a nie ceny ) co najwyżej do Juicy Three. "Piątki" biją je w łeb!

Roman_Maxx Moim zdaniem XT to góra zastosowania AM i więcej termicznie nie wytrzymają. Więc nie ma co zmuszać ich do pracy w FR lub DH, bo to nie jest ich przeznaczenie.

Niezgadzam sie z 2 powyzszymi opiniami wprawdzie mam sainta z starszego rocznika a 1 z qumpli ma tez starszego xt (2006) bodajze to w porownaniu z avidem 5 oba hamulce sa lepsze podczas zjazdu to avid zagrzl sie pierwszy(mzoe wina tarczy) oba hamolce i saint i xt maja lepsza sile hamowania i mogulacje(przynajmniej moim zdaniem) jak josz porownywac te hamulce do do julice 7 ktore chodza super
ps
jak chhez kupic zarombisty hampel to kup sobie avida code niema 2go takiego hampla na rynku
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Godryk ale code na nasze polskie warunki to przesada. Tak samo jak Gustav, moto 6 i brembo. Jeśli juz to brac te formule od wookiego (jeśli je dalej ma) i bedzie dobry deal.
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Wooyek, prawda że mają ale wiesz z teamami jest tak, że jak coś szybciej szlag trafia to ich to nie boli, bo mechanicy będą się męczyć albo wymienią - Prosom z teamu to zwisa.
Co do obciążalności termicznej, Prosi mniej hamują i w tym sedno a w dodatku jest obecnie mocna gonitwa za zbijaniem wagi rowerów w wersji wyścigowej i stąd pojawiły się komponenty XT.
Co do obciążalności termicznej to jest to faza jak będzie działał zacisk, gdy wszystko jest rozgrzane, że ręką nie dotkniesz = ma na to wpływ; rodzaj zastosowanego materiału (rozszerzalność termiczna), typ uszczelnień (czy wytrzyma takie temperatury), i na końcu typ klocków, oraz płyn hydrauliczny. Przy prawdziwym DH czasem trzeba ostro przyhamować i u wychodzi do czego są dane hamulce. Powiem tak, widziałem XT i stare Hope Mono - które blokowały się na trasie w Szpindlerowym Młynie i Bożym Darze (niektóre już nie chciały wrócić jak ostygły)
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

brian500, mając konkretne info o tych właśnie hamplach od choćby mayacorps, a nie jakichs innych pochodnych Shimano dla mnie wybór byłby prosty. Chociaz i w Avidach zdawają sie zdarzać jakieś czarne owce, sam myślałem że też coś mam z hamplem (j 5), ale wszystko doszło do ładu i nawet w ostatnich dniach w takim jeb**** błocie i deszczu zatrzymuję sie tam gdzie chce, jade tam gdzie chce, robie co chce :) nie twierdze że xt 08 to badziew, ale jakbym sie postawił w Twojej sytuacji to brałbym Avidy lub cos co nosi podobnie dobrą opinie typu Formuli (ale mając swoje bym ich nie wymienił, chyba że na j7)
http://dhcyc.pinkbike.com
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Roman_Maxx => rzucasz mi jakimiś błędnymi pojęciami ("obciążalność termiczna", "płyn hydrauliczny") i w dodatku sam sobie zaprzeczasz - najpierw piszesz, że prosi mniej hamują, a chwilę później, że jakość hamulców wychodzi w prawdziwym DH, gdzie trzeba ostro przyhamować (czyżby taki np. Chris Kovarik nie jeździł "prawdziwego DH"?).

Nie chodzi mi o to, że nie masz racji - XT08 są jeszcze na tyle nowe, że trudno porównywać je z Juicy, które są już trochę na rynku (tak to ostatnio jest, że nowymi hamulcami wszyscy się zachwycają, zanim zaczną wychodzić ich wady - tak było np. z Formulami Oro, czy teraz XT08). Chodzi mi o to, że Twoje argumenty sprawiają wrażenie troszkę niepoważnych (niepopartych praktyką, a zakamuflowanych pseudonaukowymi terminami).
mayacorps
Kontakt:

Post autor: mayacorps »

Do Godryk >

Pewnie Cię teraz zaskoczę, ale... zgadzam się z Tobą :-)... przynajmniej w jednej kwestii. Piszesz że masz Saint'a ze straszego rocznika a znajomi mają starsze XT i działają dobrze. I według mnie tak właśnie jest ! Dlaczego kupiłem XT'08 ? Bo właśnie ich poprzednik działał bardzo dobrze nawet na tarczach 160mm co zaskoczyło mnie przy mojej wadze 97 kg. Teraz pojawia się pytanie: to jaka jest różnica między XT'08 a XT < 2007? Ano klamka i tylko klamka. I to właśnie według mnie źródło nieszczęścia. Klamka hamulcowa poprzednich modeli XT była może nie za piękna ( kwestia gustu - według mnie na pewno ładniejsza od np. Grimeci ) ale swoją konstrukcją gwarantowała możliwość takiego ustawienia podczas odpowietrzania, przy którym otworek w zbiorniczku wyrównawczym znajdował się "right on the top" całego układu zacisk - przewód - klamka. Jest to podstawa grawitacyjnego odpowietrzania hamulców. Spróbujcie ustawić klamkę XT'08 w takiej pozycji ... da radę prawda... TAK! Ale wtedy utworzymy "syfon" miedzy przewodem a zbiorniczkiem, a tam właśnie zbiorą się niechciane bąbelki . Konstrukcja BL-M775 wręcz to uniwmożliwia. Jedyną metodą jest tu metoda podciśnieniowa ( wytworzenie vacuum w komorze klamki i przewodzie co pomoże usunąć powietrze). Właśnie do tego służy ten wspomniany Shimano Bleed Kit.

Pewnie padnie teraz zarzut: no dobra, to dlaczego w takim razie "taką samą" klamkę ma Magura czy Hayes Stroker? Jesli chodzi o Magurę - jest sprzedawana tylko w wersji box, a układ tak zmontowany Magura daje 5 lat gwarancji. Nie działa jak należy po założeniu - odsyłasz na gwarancji.
Hayes Stroker ? Ano niby to samo ale gdzie jest przepona zbirnikczka? Z boku. Dlaczego? Bo jak chcesz odpowietrzyć to ustawiasz klamkę w pozycji dźwignia-zbirnik-przewód w pionie i masz otworek "onthe top" i nie ma syfonu zbierającego powietrze. Konstruktorzy z Hayes'a chyba bardziej przemyśleli sprawę niż ci z Shimano. Osobiście uważam że generalnie Hayes jest najbardziej "user friendly" ( choć może ustępuje siłą działania np. Avid'owi ).
http://mayacorps.pinkbike.com
ODPOWIEDZ