ebay.com a cło z usa ??

dhman
Kontakt:

ebay.com a cło z usa ??

Post autor: dhman »

Siema
Sory ze zakładam taki temat ale nigdzie nie moge znalezc tego na forum. Czy jezeli kupie czesc w USA na ebay.com i sprzedawca wysyła na cały swiat to czy jezeli wysle towar do polski to bede musiał płacic cło od tego albo jakies opłaty ?? czy normalnie towar przyjdzie bez zadnych dodatkowych opłat ??. Sprzedawca wysyła USPS express mail international.
Będe bardzo wdzieczny jezeli ktos mi odpowie na to pytanie. Pozdrawiam
Freeride to potega,Downhill to podstawa
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

Nie chrzań bo temat był wałkowany mnóstwo razy, a cło nie bój się na pewno zapłacisz chyba, że pokombinujesz z jakąś rodzina.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

cło zapłacisz na pewno, nawet, jeżeli na paczce będzie dopisek gift (powyżej 45usd kasują za wszystko, co przekracza granicę).

Opcją dla Ciebie byłaby przesyłka droga morską (jeszcze mnie za to nie skasowali), ale długo sie czeka i nie każdy się na to godzi.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

cło zapłacisz na pewno, nawet, jeżeli na paczce będzie dopisek gift (powyżej 45usd kasują za wszystko, co przekracza granicę).
Pierwsze slysze... zamawialem paczki o wartosci znacznie przewyzszajacej ta podana przez Ciebie i nigdy mnie nie skasowali w lotniczej , mozliwe ze to fart

Jaca pisze:ale długo sie czeka i nie każdy się na to godzi.
kwestia co rozumiesz przez pojecie dlugo = expressem idzie 21 dni roboczych
n0 ridE n0 fUN
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

3,143k4r2 a jaka była zadeklarowana wartość? Bo jesłi powyżej 20 usd (bo to jednak taka była wartosc a nie 45 jesli dobrze pamietam) to powinni cie skasować. A trick z giftem, którego własnie wszyscy nie rozumieja jest pisanie gift i deklarowanie normalnej wartosci. Zeby ew. sie udało zadeklarowana wartosc musi byc niższa. Sam tak jak na razie player mp3 za 150$ brałem z us i nie było kłopotu.
3,143k4r2
moderator
Kontakt:

Post autor: 3,143k4r2 »

Ja nie deklarowalem wartosci paczki, przynajmniej tak mi sie zdaje. Kumpel ktory tam mieszka po prostu wpakowal kilka rzeczy wjedna pake i wio. Nigdy nie przyszlo mi placic cla
n0 ridE n0 fUN
Spaced
moderator
Kontakt:

No to chyba szczescie dopisuje albo ja o czyms nie wiem (jakas firma kurierska wysyła paczki kurierskie blackbirdami poza zasiegiem polskich radarów? :P)
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

kupuje na ebayiu od paru lat,praktycznie zadnej czesci/roweru nie kupilem w PL.
Sytuacja przedstawia sie tak:
W uni europejskiej obowiazuje euro i jezeli zadeklarowana wartosc nie przekracza 45 euro to NIE podlega ocleniu.Nie wazne jakis jest rozmiarów.KAZDA paczka zawsze musi miec podana wartosc.
W praktyce jezeli ma napisane "gift","ebay item" duzo zalezy od checi celnika.Oczywiscie nie mozna poslac paczki z autem i napisac na niej 30 dolcow...celnik na pewno zajrzy.
Generalnie tylko pare razy musialem placic clo,na ogol znikome.
Bardzo wazne rzebyscie sie dogadali ze sprzedajacym! niech powklada jakies smieci do paczki,wyrzuci faktury (niestety sklepy tego nie robia za czesto)-tak zeby towar wygladal "z drugiej reki".
Osobiscie doradzam wam korzystanie z fimr przewozowych (takich amer-polskich) jest ich duzo.
Jezli poprosisz to Oni zadeklaruja ci na paczce wartosc oraz na ogol oni dostarczaja ci pod dom.Tu jest wlasnie problem z poczta polska.Jezeli gosc wysle wam z usa/canady np za pomoca USPS (ameryk.poczta) to w polsce zajmuje sie tym poczta polska.
Paczki gubia sie na cleniu albo gina gdzies w kraju,a wtedy dzwonienie po wielu placowkach.Poziom ich oraz ich wiedzy na temat twojej przesylki jest naprawde zenujacy wiec odradzam wam poczty polskiej jako posrednika.
To naprawde zalezy od celnika...jezeli ma dzien chlopak to otworzy paczke,przegladnie katalogi,pogmera w necie za tym co uda sie odczytac z ramy czy innej czesci i dowiesi ci clo (naprwade tak robia)...duzo zalezy od szczescia.
Najwazniejsze to deklarujcie wartosc ponizej 45 euro oraz zrobcie tak zeby towar wygladal na uzywany.Powodzenia
Spaced
moderator
Kontakt:

hemi427 dlatego najlepiej miec kogos w stanach bo ludzie w us boja sie deklarowac sciemnioną wartość paczki. A z udawaniem używki to dobry patent jest.
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

rzeczywiscie to jest dobra opcja jak sie ma kogos w usa.Ja niestety nie mam ale jakos od chyba 6 lat daje sobie rade z tym.Jedyne co mnie martwi to obraz polakow ebyiowiczow w us.Zauwazylem ze duzo jest teraz aukcji typu -"nie wysylam do polski"...dostalem ostatnio maile od ludzi ze mieli problem juz raz z polskim kupujacym ktory wygral aukcje i nie chca juz tego powtorzyc.Szkoda ze sie tak dzieje bo duzo fajnych czesci moglem miec lecz niestety sprzedajacy nie chce z polakiem gadac.
Co do wysylki przez nich i ich niecheci do wysylania do Polski to genralnie tam zeby cos nadac za granice us. to trzeba wypelnic jakies papiery itp i czasem po prostu im sie nie chce tego robic i wola slac tylko na terenie swojego kraju.
Tu z pomoca przychodza firmy przewozowe ktore sa adresatem dla sprzedajacego na terenie us.A potem firma sle do Polski.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

zgadzam sie z wszystkim ale... "typu -"nie wysylam do polski"." pokaz mi jedna taka aukcje :D pewnie pomyslilo ci sie bo jesli ktos ma zaznaczone w aukcji ze wysylka tylko california np to ebay przerabia to jako "brak mozliwosci wysylki do polski" i ktos taki jak ty tlumjaczy jako "nie wysylam tym zafajdanym polakom" I zreszta dlaczego amerykanin ma miec zle doswiadczenia jak dostaje kase przelewem przed tym jak wysle towar?? (zazwyczaj) pzdr
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

BikerJG widze obeznany jestes. Kupuje sie na ebay.com i masz tam po angielsku ladnie napisane gdzie co jak wysyla, poza tym przewaznie w opisach jest ze nie wysyla doEuropy/Polski lub jeszcze w pytaniach pod aukcja mozna zobaczyc jak ktos pyta sie czy wysle do PLl a on odpowiada ze nie bo cos tam, poza tym amerykanie przewaznie nie chca wysylac z zanizona wartoscia gdyz boja sie kar jakie moga dostac (mialem przypadek ze amerykaniec pytal sie prawnika czy moze taki numer zrobic!) a takze nie chce im sie wypelniac papirkow.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

swego czasu kilka lat temu była duża akcja własnie z kupowaniem na ebay.com rzeczy za granice do... afryki. była to totalna ściema, ale jankesi wysyłali. po pewnym czasie jak sie spostrzegli ich straty mozna było liczyc w tysiacach $. nie ufają zagranicznym, bo nie działa system PayPal w przypadku transakcji miedzynarodowych, tzn. dziala tak, ze amerykaniec zawsze straci, a PayPal to duża ochrona.

a co do cła to tak jak mówi hemi427, zależy od dnia celnika. czasem przepusci karton z całym rowerem, a przyczepi sie pudełka z korbą, albo jakimś telefonem.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
EDDIE
Kontakt:

Post autor: EDDIE »

Wszystko zależy od szczęścia... Ostatnio pojawiły się jakieś nowe firmy działające w imieniu urzędu celnego tzw. prywaciarze. Jeśli paczka trafi do takiego prywaciarza to oni dokłądnie przeswietlają zawartość i zaleznie od firmy albo uda się uciec od cła przesyłając jakąś umowę darowizny do nich lub podobne, a czasami życzą sobie rachunku, a jeśli się takiego nie posiada, to oni wowczas biorą wartośc rynkową i od niej naliczają cło- i nie pomaga zadne tłumaczenie ze to prezent i nie wiem ile to kosztuje i ze nie ma rachunkow bo wtedy ci sami nalicza wartosc....wtedy poza cłem, płaci się jeszcze około 100pln opłąty manipulacyjnej od tego ze Ci oclili, czyli zarobek dla tego prywaciarza...
Piszee o rzeczach nowych.
http://www.pinkbike.com/photo/4852398/
kq
Kontakt:

Post autor: kq »

Co wy piszecie o jakimś cle? Cło na sprzęt sportowy to 3% czy 6%. Chyba chodzi wam o VAT, który jest naliczany od całości...
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

nie czytalem wszystkiego ale mam tak jak 3,143k4r2 zadnego cla nigdy nie placilem ani o zadnym deklarowaniu wartosci nie slyszalem (no poza tym forum bo tu chyba nikt(prawie nikt) nigdy paczki ze stanow nie wysylal a ktos kiedys zucil takie haslo i ot co)
freak666
Kontakt:

Post autor: freak666 »

Mam pytanie bo widzę ze macie doswiadczenie.Mam zamiar kupić dirt jumpra na ebay.com i jestem ciekaw ile mnie wyniesie przesyłka do polski wie ktoś moze?
:?:
Nie dajcie się grawitacji :P
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

freak666 zapytaj sprzedawcy , bo sa rózne sposoby wysyłki :) wiesz.. tam jest tak ze za paczke która przyjdzie 1 dzien wczesniej wpacisz raz wiecej :)
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
mati-biker
Kontakt:

Post autor: mati-biker »

cło to nie problem :) z reguły są to znikome procenty, a najczęściej dla jednej sztuki wynosi 0% (słownie: zero)
Problemem jest Vat, 22% :P

EDDIE:
o tych prywaCIARZACH nie słyszałem, ale wiem że celnicy czasami naliczają cło o średniej wartości rynkowej, i wtedy nie ma znaczenia czy ściągamy foxa 40 za górę kasy, czy taniego splica. Zapłacimy cło od średniej ceny widelców rowerowych w polsce :/

urzędnicy celni są ogólnie zacofani, nie zadzwonią, nie wyślą maila, tylko wysyałają jakieś wezwania które idą tydzień, kolejny tydzień rozpatrują wniosek im złożony :P tym sposobem paczka le,ży u celników 2 tyg, i wysyłka expresem mija się z celem :P aaa, jak by co, gdyby ktoś nie wiedział, cło i podatek jest naliczany od całości (koszt towaru + koszt wysyłki)
hui
ODPOWIEDZ