Rama enduro/fr
Rama enduro/fr
Witam
Musze nareszcie przesiasc sie z mojego hardtaila na jakiegos fulla do jazdy enduro (jakies mile wycieczki gorskie) i lekkiego fr (tak zebym mial frajde na zjazdach) no i oczywiscie jak mi sie czasem wylaczy instynkt samozachowawczy to do mocniejszych porzezyc.W zwiazku z tym znalazlem kilka ladnych propozycji ram do wszystkiego i stanelo jak na razie na tym
1. Santa Cruz Nomad (5000zl w Polsce)
2. Intense 6.6 (pewnie tez ok 5 tys)
3. Norco Six One (nie mam pojecia o cenie jak ktos wie to prosze pisac)
Jak narazie z przodu mam PIKE 426 140mm i widze ze ludzie nie narzekaja na zbyt maly skok tego amorka do tychze ram mimo zalecen producentow co do 145-170mm ale jak macie jakies sugestie to prosze o napisanie.
Co do ram to zdecydowalem sie na nie poniewaz wszedzie ludzie gadaja o ich uniwersalnosci a ja wlasnie takowej potrzebuje. Jesli znacie inne alternatywy to bardzo prosze o jakies sugestie no i najwazniejsze co polecacie z powyzszych ram.
Musze nareszcie przesiasc sie z mojego hardtaila na jakiegos fulla do jazdy enduro (jakies mile wycieczki gorskie) i lekkiego fr (tak zebym mial frajde na zjazdach) no i oczywiscie jak mi sie czasem wylaczy instynkt samozachowawczy to do mocniejszych porzezyc.W zwiazku z tym znalazlem kilka ladnych propozycji ram do wszystkiego i stanelo jak na razie na tym
3. Norco Six One (nie mam pojecia o cenie jak ktos wie to prosze pisac)
Jak narazie z przodu mam PIKE 426 140mm i widze ze ludzie nie narzekaja na zbyt maly skok tego amorka do tychze ram mimo zalecen producentow co do 145-170mm ale jak macie jakies sugestie to prosze o napisanie.
Co do ram to zdecydowalem sie na nie poniewaz wszedzie ludzie gadaja o ich uniwersalnosci a ja wlasnie takowej potrzebuje. Jesli znacie inne alternatywy to bardzo prosze o jakies sugestie no i najwazniejsze co polecacie z powyzszych ram.
KamilFX z Nomada kazdy użytkownik jest bardzo zadowolny i wyspiewuje peany na jego teamat. Z 6.6 podobnie ale akurat w to jest chyba jedyny przypadek, w którym nie widze powodu by sie na intensa przesiadac (bo cena bedzie wyższa). W tej klasie jeszcze warty rozważenia jest Giant Reign X.
Six to jednak bike z zacieciem grawitacyjnym bardziej. W tej klasie to predzej kusiłbym sie na znacznie lepiej wykonanego commencala mini-dh albo na nowego Rocky mountain slayera ss.
Warty rozważenia jest też morewood mbuzi.
Wszystko zależy na czym chcesz sie bardziej skupiac. Six, mini dh, ss czy mbuzi wytrzymaja okazyjna hope i pewnie beda sie na nich lepiej zachowywac niz 6.6 i Nomad ale z koleji na 6.6 i Nomadzie bedzie ci wygodniej pokonywac dłuzsze dystanse.
A co do wideł to przecież wybór jest spory. Fox 36 z regulowanym skokiem, domain, Lyric.
BTW. Skad ty te ceny bierzesz? Bo to chyba ceny używek czy mi sie tylko zdaje, ze nomad jest dużo droższy?
Six to jednak bike z zacieciem grawitacyjnym bardziej. W tej klasie to predzej kusiłbym sie na znacznie lepiej wykonanego commencala mini-dh albo na nowego Rocky mountain slayera ss.
Warty rozważenia jest też morewood mbuzi.
Wszystko zależy na czym chcesz sie bardziej skupiac. Six, mini dh, ss czy mbuzi wytrzymaja okazyjna hope i pewnie beda sie na nich lepiej zachowywac niz 6.6 i Nomad ale z koleji na 6.6 i Nomadzie bedzie ci wygodniej pokonywac dłuzsze dystanse.
A co do wideł to przecież wybór jest spory. Fox 36 z regulowanym skokiem, domain, Lyric.
BTW. Skad ty te ceny bierzesz? Bo to chyba ceny używek czy mi sie tylko zdaje, ze nomad jest dużo droższy?
-
- Kontakt:
Witam!
a może Morewood Mbuzi ? 160 mm skoku, waga 3,2 kg z Foxem RP 23 Air.
cena 5100 pln ale można spokojnie pogadać o jakimś przedsezonowym upuście!
test w najnowszym niemieckim Moutain Bike Magazine : Sehr Gut - Der Freudenspender für alle Adrenalin-Freaks! Das Mbuzi begeistert mit hohem Trail- und Downhill-Potenzial.
pozdrawiam
a może Morewood Mbuzi ? 160 mm skoku, waga 3,2 kg z Foxem RP 23 Air.
cena 5100 pln ale można spokojnie pogadać o jakimś przedsezonowym upuście!
test w najnowszym niemieckim Moutain Bike Magazine : Sehr Gut - Der Freudenspender für alle Adrenalin-Freaks! Das Mbuzi begeistert mit hohem Trail- und Downhill-Potenzial.

pozdrawiam
-
- Kontakt:
Dzwoniłem do Crazy Crank i miły pan mi powiedział, że Nomad z FoxemDH5.0 Air kosztuje 5000zł, jeszcze zapytam się o Intense.Spaced pisze:BTW. Skad ty te ceny bierzesz? Bo to chyba ceny używek czy mi sie tylko zdaje, ze nomad jest dużo droższy?
Co do propozycji to jakoś ten Morewood mnie nie przekonuje ze względu na zawieszenie, podoba mi się ten mini-dh ale nie wiem jak działa ten jego system bo o VPP naczytałem i nasłyszałem się sporo dobrego.
KamilFX VPP jest troche starym systemem - dobre na podjazdy etc. ale jest troche martwe i bardzo wrazliwe na złe ustawienia dampera.
A co do zawieszki commencala to jest to zaawansowany 1 zawias. Tyle, ze 1 zawiasy wbrew pozorom nadaja sie do enduro. Kwestia odpowiedniego umiejscowienia pkt. obrotu. Sam mam 1 zawiasa do enduro i sprawuje sie bardzo dobrze wiec nie zakladaj z góry, ze Virtual > 1 Zawias. Bo 1 zawiast jest z reguły lżejszy i żywszy od Virtuali. Wszystko oczywiscie zależy od wymagań.
BTW. Ile Showa LT waży?
A co do zawieszki commencala to jest to zaawansowany 1 zawias. Tyle, ze 1 zawiasy wbrew pozorom nadaja sie do enduro. Kwestia odpowiedniego umiejscowienia pkt. obrotu. Sam mam 1 zawiasa do enduro i sprawuje sie bardzo dobrze wiec nie zakladaj z góry, ze Virtual > 1 Zawias. Bo 1 zawiast jest z reguły lżejszy i żywszy od Virtuali. Wszystko oczywiscie zależy od wymagań.
BTW. Ile Showa LT waży?
masz taki sam problem jak ja mialem 
Rozwazalem tez inne opcje typu Ransom.Generlanie duzo sie interesowalem o rowerach do enduro od samego poczatku i na rynku istnieja tak naprawde 3 pozycje ktore to w pelni definuja.Slayer,Nomad I Ransom.Tylko co do scotta mozna miec uwagi bo roznie ludzie oceniaja ichniejszy damper.Pomiedzy tymi trzema rowerami wybor lezy chyba juz tylko w twoich gustach.
Ostatnio w dircie był dobry artykuł na czym jezdza ex-zjazdowcy ktorzy zaczynali od xc.Wszyscy na nomadzie...
Ja nie celowalem ze wzgledow finansowych w takie ramy ale jakbym mial 5tys do wydania to bralbym w ciemno nomada z dhxair.Jak ogladniesz nowego disordera to jeden gosc wyczynia na nim takie rzeczy ze szok...A chwile pozniej ogladam jakies zdjecia z maratonu w alpach mtb i goscie daja ostro pod gore na nomadach.
Nie lubie rowerow od santy ale wierze ze ten rower naprawde ma w sobie wszystko czego od ostrego enduro oczekujesz...

Rozwazalem tez inne opcje typu Ransom.Generlanie duzo sie interesowalem o rowerach do enduro od samego poczatku i na rynku istnieja tak naprawde 3 pozycje ktore to w pelni definuja.Slayer,Nomad I Ransom.Tylko co do scotta mozna miec uwagi bo roznie ludzie oceniaja ichniejszy damper.Pomiedzy tymi trzema rowerami wybor lezy chyba juz tylko w twoich gustach.
Ostatnio w dircie był dobry artykuł na czym jezdza ex-zjazdowcy ktorzy zaczynali od xc.Wszyscy na nomadzie...
Ja nie celowalem ze wzgledow finansowych w takie ramy ale jakbym mial 5tys do wydania to bralbym w ciemno nomada z dhxair.Jak ogladniesz nowego disordera to jeden gosc wyczynia na nim takie rzeczy ze szok...A chwile pozniej ogladam jakies zdjecia z maratonu w alpach mtb i goscie daja ostro pod gore na nomadach.
Nie lubie rowerow od santy ale wierze ze ten rower naprawde ma w sobie wszystko czego od ostrego enduro oczekujesz...
3. Norco Six One (nie mam pojecia o cenie jak ktos wie to prosze pisac)[/quote]
1) ciezko nie polecac
2) instense z pewnoscia bedzie kosztowac wiecej niz 6000
3) nocro w brew temu co tu napisano to miesci sie w kategorii enduro. jedyna jego wada jest brak dluzszej rury podsiodlowej aby schowac sztyce. ewentualnie waga ponad 4kg choc byc moze tegoroczne modele sa lzejsze. Nadal jest to waga akceptowalna. tu cena moze byc o wiele przyjemniejsza. Jak pamietam skleprowerowycom sprzedawal najtanszy wersje (caly roweru ) na wyprzedazy ponizej 4000.
Za 4000 mozna kupic uznana identyczna konstukcje santy - bullita. Z powietrznym bedzie wazyc podobnie jak mozrewood.
3. Norco Six One (nie mam pojecia o cenie jak ktos wie to prosze pisac)[/quote]
1) ciezko nie polecac
2) instense z pewnoscia bedzie kosztowac wiecej niz 6000
3) nocro w brew temu co tu napisano to miesci sie w kategorii enduro. jedyna jego wada jest brak dluzszej rury podsiodlowej aby schowac sztyce. ewentualnie waga ponad 4kg choc byc moze tegoroczne modele sa lzejsze. Nadal jest to waga akceptowalna. tu cena moze byc o wiele przyjemniejsza. Jak pamietam skleprowerowycom sprzedawal najtanszy wersje (caly roweru ) na wyprzedazy ponizej 4000.
jak juz podajesz takie rowery (cena ok 1800€ w pierwszym znalezionym sklepie) to moze przyjajmniej z linkiem do znacznie tanszych ofert inaczej to nie ma sensu.Spaced pisze:Warty rozważenia jest też morewood mbuzi.
Za 4000 mozna kupic uznana identyczna konstukcje santy - bullita. Z powietrznym bedzie wazyc podobnie jak mozrewood.
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
topick goglownica nie gryzie. A co do 1800Euro to chyba cos zle szukałes bo u polskiego dystryburora (zreszta tutaj ogłoszonego jest za 5100 i jak sam widzisz jest oferta obnizki).
A wagowo bullit jest o 400g cieższy od mbuzi. A nizsza cena to koszt tego, ze rama nie jest ręcznie robiona i za pare innych bajerów. Bullit to niezłe rozwiazanie ale to troche agresywniejsza rama moim zdaniem.
A wagowo bullit jest o 400g cieższy od mbuzi. A nizsza cena to koszt tego, ze rama nie jest ręcznie robiona i za pare innych bajerów. Bullit to niezłe rozwiazanie ale to troche agresywniejsza rama moim zdaniem.
googlownica wskazuje, ze ceny europejskie to 1800€, a ze morewood nie chwali sie ze ma polskiego przedstawiela to po polsku nie szukalem.Spaced pisze:topick goglownica nie gryzie. A co do 1800Euro to chyba cos zle szukałes bo u polskiego dystryburora (zreszta tutaj ogłoszonego jest za 5100 i jak sam widzisz jest oferta obnizki).
5100 za rame z Fox RP 23 lub 4700 za rame bez to lekko za duzo. co do wagi to znajdowalem dane w granicach 3,6kg wiec bullit m z dhx air pewnie tyle by wazyl.
Jesli to za duzo to mozna zawsze moze byc heckler - ten z rp23 wazy mniej niz 3kg

to rzeczywiscie ogromna roznica. jakos bardziej do mnie przemawia renoma i cena santy i gwarancja polskiego dystrubutora.Spaced pisze:A nizsza cena to koszt tego, ze rama nie jest ręcznie robiona i za pare innych bajerów
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
topick
1. Gwara pewnie jest na morewooda w polsce wiec nie wiem o co ci chodzi.
2. Morewood tez ma renome, po prostu santa jest dłuzej w Polsce i jezdza na niej ludzie w WC (co nie mówi nic o wytrzymalosci) wiec sie nia ludzie podniecaja.
3. Czy to lekko za duzo to juz twoja opinia. Takie sa ceny na rynku swiatowym. Taka cena w normalnych krajach byłaby uznana za dobra okazje. To po prostu jest typowe polskie jeczenie, ze jak 1 zawias albo polska produkcja to powinno 3000zl kosztowac. Bzdura.
A heckler do lekkiego FR sie nie nada. Po prostu morewood w tej samej klasie co bullit jest troche lzejszy i troche lepiej wykonany i za to sie dopłaca. W zadnym sensie nie uważam bullita za cos złego ale po prostu boli mnie to narzekanie, ze wszystko powinno być tak tanie jak najtanszy sprzet na rynku. Zwłaszcza jesli to nie jest rama kolegi/która sie widziało w sklepie.
1. Gwara pewnie jest na morewooda w polsce wiec nie wiem o co ci chodzi.
2. Morewood tez ma renome, po prostu santa jest dłuzej w Polsce i jezdza na niej ludzie w WC (co nie mówi nic o wytrzymalosci) wiec sie nia ludzie podniecaja.
3. Czy to lekko za duzo to juz twoja opinia. Takie sa ceny na rynku swiatowym. Taka cena w normalnych krajach byłaby uznana za dobra okazje. To po prostu jest typowe polskie jeczenie, ze jak 1 zawias albo polska produkcja to powinno 3000zl kosztowac. Bzdura.
A heckler do lekkiego FR sie nie nada. Po prostu morewood w tej samej klasie co bullit jest troche lzejszy i troche lepiej wykonany i za to sie dopłaca. W zadnym sensie nie uważam bullita za cos złego ale po prostu boli mnie to narzekanie, ze wszystko powinno być tak tanie jak najtanszy sprzet na rynku. Zwłaszcza jesli to nie jest rama kolegi/która sie widziało w sklepie.
chodzi o to, zeby nie byla to gwarncja w stylu giantaSpaced pisze:1. Gwara pewnie jest na morewooda w polsce wiec nie wiem o co ci chodzi.

to nie tylko kwestia mody ale lepsza inwestycja -choc i tak gowniania. uznana marka mniej traci na wartosci niz mniej znana. swiata nie zmienisz.Spaced pisze:2. Morewood tez ma renome, po prostu santa jest dłuzej w Polsce i jezdza na niej ludzie w WC (co nie mówi nic o wytrzymalosci) wiec sie nia ludzie podniecaja.
Chodzi mi o to ze jak kupujesz w europie rame ze stanow to kosztuje nominalnie tyle lub wiecej niz w stanach, a do tego waluta zmienia sie z $ w € tak ze zamiast 1000$ w Europie masz 1200€ .W przypadku santy, az tak bardzo nie boli aczkolwiek po ostatnich spadkach $ ceny powinny byc jeszcze nizsze.Spaced pisze:3. Czy to lekko za duzo to juz twoja opinia. Takie sa ceny na rynku swiatowym. Taka cena w normalnych krajach byłaby uznana za dobra okazje. To po prostu jest typowe polskie jeczenie, ze jak 1 zawias albo polska produkcja to powinno 3000zl kosztowac. Bzdura.
a tam sie nie nada. To juz tylko KamilFX moglby to orzec, a ja podejrzewam ze ten lekki FR to tylko tak asekuracjynie zostal dopisany (wstyd na tym formu tego nie dopisac). nowy heckler ma 2,5 sala skoku dampera wiec bedzie lepiej pracowac niz poprzednia wersja. Jesli tylko da sie zamowic z dhx air bedzie ok.Spaced pisze:A heckler do lekkiego FR sie nie nada.
morewood wgalda jakby go spawal pijany spawacz okretowy.Spaced pisze: Po prostu morewood w tej samej klasie co bullit jest troche lzejszy i troche lepiej wykonany i za to sie dopłaca. W zadnym sensie nie uważam bullita za cos złego ale po prostu boli mnie to narzekanie, ze wszystko powinno być tak tanie jak najtanszy sprzet na rynku. Zwłaszcza jesli to nie jest rama kolegi/która sie widziało w sklepie.

Kwestia gustu ale tojest moje zdanie. Doplacanie ponad 1000 zl do ramy tej ramy to lekko duzo, nawet jesli M wazy 3,2 (ale pewnie s-ka z tym naprostrzym damperem). Wolabym dolozyc ten tysiac do lekkich kol DT.
topick
A zreszta co to ma ze wziazek z twoim przyczepianiem sie do wysokiej ceny ramy?
A co do podejżen co do wagi. To powiedz mi. Czemu wątpisz w wage morewooda M, a w sante bullita wierzysz?
A dorzucenie do kół DT... Juz lepiej wydaj na dziwki bo wiecej czasu juz na takiej szprocie z za wschodniej granicy spedzisz niz na plastelinowym kółku DT.
Morewood moze po prostu JESZCZE nie być uznany u nas. Jakos np. Transition sie przyjeło i sporo ludzi sie na nie ślini. Zreszta kupowanie roweru dla wartosci na allegro potem jest bez sensu. Ta metoda wszyscy powinni jezdzic na 1 bajku bo ten byłby uznany. Nikt nie kupowałby nowych i nie byłoby nowych uznanych marek na naszym zacofanym rynku.topick pisze:to nie tylko kwestia mody ale lepsza inwestycja -choc i tak gowniania. uznana marka mniej traci na wartosci niz mniej znana. swiata nie zmienisz.
Morewood jest z RPA, nie z UStopick pisze:Chodzi mi o to ze jak kupujesz w europie rame ze stanow to kosztuje nominalnie tyle lub wiecej niz w stanach, a do tego waluta zmienia sie z $ w € tak ze zamiast 1000$ w Europie masz 1200€ .W przypadku santy, az tak bardzo nie boli aczkolwiek po ostatnich spadkach $ ceny powinny byc jeszcze nizsze

Jeśli tak to ok ale wrzuciłeś go jako porównanie do Mbuzi, a w porównaniu z nim jest rowerem z lżejszej kategori wagowej. Jak bedzie chciał cos lekkiego to bedziemy cos innego radzić. A czy rower AM/Enduro to wstyd na tym forum? Jakos nie czuje sie zle z tym, ze mam bika 140/120mm.topick pisze:a tam sie nie nada. To juz tylko KamilFX moglby to orzec, a ja podejrzewam ze ten lekki FR to tylko tak asekuracjynie zostal dopisany (wstyd na tym formu tego nie dopisac). nowy heckler ma 2,5 sala skoku dampera wiec bedzie lepiej pracowac niz poprzednia wersja. Jesli tylko da sie zamowic z dhx air bedzie ok
No ale te 1000zl to własnie koszt tego, ze robi ci to wykwalifikowany spawacz, a nie pijany chinczyk. Ramy z tajwanu po prostu będą mieć wiecej defektów nie tyle zwiazanych z projektem co z wadami produkcyjnymi i te 1000zł to też koszt tego nie tylko tych 400g (co jakby nie patrzec w tej klasie wagowej jest już dość dużo)topick pisze:morewood wgalda jakby go spawal pijany spawacz okretowy.
Kwestia gustu ale tojest moje zdanie. Doplacanie ponad 1000 zl do ramy tej ramy to lekko duzo, nawet jesli M wazy 3,2 (ale pewnie s-ka z tym naprostrzym damperem). Wolabym dolozyc ten tysiac do lekkich kol DT.
A co do podejżen co do wagi. To powiedz mi. Czemu wątpisz w wage morewooda M, a w sante bullita wierzysz?
A dorzucenie do kół DT... Juz lepiej wydaj na dziwki bo wiecej czasu juz na takiej szprocie z za wschodniej granicy spedzisz niz na plastelinowym kółku DT.
poszukaj tego intensa na stronie http://www.santacruz-pl.com/?co=ofertaKamilFX pisze:2. Intense 6.6 (pewnie tez ok 5 tys)