Pytanko o hamulce tarczowe

Devcrk
Kontakt:

Pytanko o hamulce tarczowe

Post autor: Devcrk »

Mam taki problem, otóż mam z tyłu hamulec Octane One, działa ok, tylko ma lekki luz na boki (foto, zaznaczone strzałką)
Obrazek
a przy zaciśnięciu manetki stojąc w miejscu wyraźnie czuć i widać lekki luz. Czy jest to normalne ? Dodam, że w tym hamulcu są dwa ruchome tłoczki.
Inna sprawa. Hamulec Hayes MX-2 Jest opisywany jako jeden z najlepszych mechaników. Mam go z przodu z tarczą 160 mm. I musze powiedzieć że jestem rozczarowany. hamuje słabo, trzeba bardzo mocno "cisnąć" aby zaczął hamować. Klocki są nie starte i dobrze ustawione. Czy jest to wina małej tarczy ? Bo to troche dziwne żeby Octane hamował 100 razy lepiej od firmowego hamulca.
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

yy to nie jest normalne :P tak sie nie moze dziac ;p moze masz za słabo przykrecony zacisk do adaptera lub adapter do ramy :)
co do mx2 ... przez długi okres jezdziłem na kpl tych hamulców i nigdy ale to nigdy mnie nie zawiodły :)... jezeli co słabo hamuja to sprawdz stan klocków i tarczy ... mam na mysli czy niei za czym zatłuszczone lub uwalone do jakiegos gówna :) ... no i jak ci ciezko chodza to moze byc tez powodem linka i pancerze a konkretniej syf zbierajcy sie w srodku :)

peace :D
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Co do hamulca to podokrecaj wszystko. Srubki od tarczy najlepiej posmaruj locklitem i od adaptera tez zeby sie same nie wykrecaly. A co do mx2 to mam na tyle z tarcza 160 i jest zyleta. Sprawdz tak jak mowi kolega wyzej i praca zalezy tez od klamki. Dobra klamka i linka gwarantuja dobra prace mechanika.
Devcrk
Kontakt:

Post autor: Devcrk »

Hmm, co do hayesa linki są nowe a klamka jest fabryczna z krossa fr1 - Jakiś tektro. Lockkilt ? co to jest ? przydaloby sie, gdyż mialem sytuacje gdy odkręcila mi się tarcza :shock: , a co do octana - sam zacisk jest dobrze przykręcony do ramy. Moze go rozkrecic i poskręcać "od środka" ? jest taka możliwość ? Jak nie to rekcjamacja. Lux, kupiony na allegro....
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

to co ja mam powiedzieć jak ja mam pływający zacisk i tarcze też mam pływającą :D lata to jak ..... ale bardzo dobrze hamuje, i nie trą klocki o blat
Themin
Kontakt:

Post autor: Themin »

Jeśli chodzi o mx-2 to mam je od około 3 dni, dobrze wyregulowane, dotarte, gdyż kupiłem używki, jednak klocki są w dobrym stanie. Z tarczami Hayesa 160mm na przodzie, tyle i również jestem zawiedziony ich pracą. Fakt, faktem, że słabe klamki, ale na tyle zwykły, najtańszy v-brake z tą samą klamką łapał mocniej. Jak będę miał czas, to spróbuję wszystko rozebrać i porządnie wyczyścić, odtłuścić.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Loctite ---> to środek w postaci smaru powiedzmy który zabezpiecza srubki przed samoodkrecaniem w wyniku wibracji itp. A jesli o hamulec i tarcze to obowiazkowo wrecz trzeba posmarowac gwinty.
Wicked
Kontakt:

Post autor: Wicked »

Ten luz jest normalny. Miałem blackboxa, który jest identyczny z octane'm. Luz ten jest dlatego, że hamulec ma dwa ruchome tłoczki, ale jeden z nich porusza się razem z częścią zacisku, dlatego konstrukcja nie ma odpowiedniej sztywności.
ODPOWIEDZ