Korba...

wojtek234
Kontakt:

Korba...

Post autor: wojtek234 »

Siemka. Mam zamiar zmienić korbę na 1 blat + napinacz i prz okazji klamki i manetkę. Teraz się zastanawiam jaka korba i support. Rower nie jest ostro katowany. Zazwyczaj w lekkim streecie i freeridzie. Zastanawiam się nad korbą Dartmoor React i napinaczem Dartmoor Tracko lub Prodigy, ale wydaje mi się, że Tracko lepszy. Co do klamek i manetki do wybór padł na Avidy FR5 i manetkę Deore. Teraz nie wiem jaki support. Widziałem gdzieś support Dartmoor, ale to dawniej i nie mogę go teraz znaleźć. To był maszynowy i na ISIS coś za 180 zł. Prosze o jakieś propozycje najlepiej maszynowy. Chociaż zdaje mi się, że najlepiej tego Dartmoora, bo mam pewność, że wszystko by grało i czytałem, że jest naprawdę dobry :D . Proszę o odpowiedź i z góry dzięki.

Jeżeli ma to jakieś znaczenie to podaję osprzęt swojego roweru:
Rama: Dartmoor Street Style 15" czarna
Amortyzator: SR Suntour Duro DJD 2007
Kierownica: Truvativ Hussefelt 680mm
Mostek: Truvativ Hussefelt 40mm
Klamkomanetki: Shimano Deore (przód 3 przełożenia, tył 9 przełożeń)
Gripy: Dartmoor Ripper
Obręcz przód: Dartmoor Blizzard biała
Obręcz tył: Dartmoor Blizzard biała
Szprychy przód: Sapim
Szprychy tył: Sapim
Piasta przód: Novatec na 2 maszynach pod tarcze
Piasta tył: Novatec na 2 maszynach pod tarcze
Hamulec przód: Avid BB5 tarcza 203mm
Hamulec tył: Avid BB5 tarcza 203mm
Opona przód: Kenda Blue Groove 2.35
Opona tył: Kenda Blue Groove 2.35
Korba: Shimano Alivio (3 przełożenia)
Support: Shimano Alivio
Przerzutka przód: Shimano Deore
Przerzutka tył: Shimano Deore
Pedały: Dartmoor Dirty Harry
Łańcuch: Shimano Deore
Kaseta: Shimano Deore (9 przełożeń)
Sztyca: Dartmoor Barrel
Siodło: Dartmoor Jump-Sitter
Obejma podsiodłowa: Author
Stery: YSP
mrutbdg
Kontakt:

Post autor: mrutbdg »

Osobiscie polecam Truvativa gigapipie i do tego jakies korby na przyklad hussefelty, klamki jak najbardziej avid fr5 ;] albo moze troche wyzsza wersja AVID Speed Dial 7?
Demo 8 2010 BoXXer Race
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Tematów w ostatnim czasie było pełno, JA polecam Dartmoor Rebe l+ Truvativ Team DH, manetke weź sobie Deorke tanie i w miare dobre.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
wojtek234
Kontakt:

Dzięki za odpowiedzi tylko tak. Klamki rzeczywiście są fajne dzięki z poradę. Ja kiedyś miałem brać korbę Truvativa z supportem tylko po internecie krążą złe opinie i sam znam 5 osób, którym rozleciały się po tygodniu przy nieostrej jeździe :? . I boję się żeby z supportem nie było tego samego :?: Druga sprawa będzie ten support pasował do tej korby. Niby pisze, że korba na ISIS 113mm i taki jest support, ale ja mam mufe w ramie 68mm, wejdzie w ramę ? A co z napinaczem ? Który z tych polecacie (może inne propozycje) ? Zdaję mi się, że Dartmoor Tracko będzie najlepszy, ale nie wiem ? I ostatnie pytanie. Czemu niby według Ciebie KROM@ mam brać Rebela jak on jest na 2 blaty ?
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

hussefelt też jest na 2 i jakoś da się jeździć z jednym, po prostu odkręcasz wewnętrzny blat, pomyśl też nad pm socho,jak dla mnie super napinacz i do tego 2 rockringi, łańcuch nie ma gdzie uciec
wojtek234
Kontakt:

Ja wiem, że można blat odkręcić, ale po co jak mogę odrazu na jeden blat korbę kupić ? Napinacz chciałem się spytać , który z tych dwóch które podałem, a nie nowe. Zdaję mi się, że Dartmoor, bo widziałem, że ma lepszą prowadnicę od Prodigy i kółeczko ma jak zębatkę, a nie takie zwykłe. Ale proszę o poradę. Możęsię mylę. I czy ten support się nie rozleci jak korby Truvativa się rozlatują i czy będzie pasował do tej korby ? Bo supportu Dartmoora już nigdzie nie można dostać w necie. A jaka ilość zębów będzie najlepsza, bo chyba 36 ?
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Zebow 36, optymalnie. Die polecam Dartmoora Rebela (insety mi sie wyrobily i mega luz byl) teraz kupilem Truvativa Hussefelta a napinacz Shiftguidea. Klamki beda dobre Fr5 (kumpel ma i chwali).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

mrutbdg pisze:Osobiscie polecam Truvativa gigapipie i do tego jakies korby na przyklad hussefelty
A klamki polece LXy, duzo regulacji, i wytrzymale sa. Po 2 latach jazdy minimalny luz tylko a nie raz z gleba mialy kontakt. Dodam jeszcze ze korby mam ponad 2 lata a suport 1,5 roku.
wojtek234
Kontakt:

A powiedzcie mi jeszcze czy ten Truvativ Gigapipe będzie pasował do ramy i tej korby ? Jeżeli tak to wybór zapadł.
Napinacz: Dartmoor Tracko (chyba, że Prodigy, ale chyba Dartmoor lepszy ?)
Korba: Dartmoor React
Klamki: Avid Speed Dial 7
Manetka: Shimano Deore
Support: Truvativ Gigapipe Team DH (o ile będzie pasował i nie łapie luzów)

Proszę o rozwianie moich ostatnich wątpliwości co do napinacza i supportu. Tzn. który z tych dwóch napinaczy lepszy i czy support nie łapie luzów i będzie pasował do korby i ramy. Wziąłbym support Dartmoora, ale nie można go dostać :?
Bombell
Kontakt:

Suport bedzie pasowal i do ramy i do korby. On pasuje do mufy 68 jak i 73 bo ma w komplecie podkladke, Ale jak bedzie z napinaczem to zamontuj bez podkładki. Co do napinacza to prodigy profess to jest to samo co box guide wiec mozesz poczytac opinie a tracko to xtx czy da bomb tez taki ma.
wojtek234
Kontakt:

Wiem, że Da Bomb i XTX też mają identyczne napinacze i że Prodigy jest taki jak Truvativ Boxguide, ale ja chcę się spytać, który będzie lepszy ten Dartmoor i jego klony czy Prodigy i jego klon :?: :?: :?: :?: :?:

Edit:
Aha. Wiem, że Prodigy ma normalną prowadnicę i normalne kółeczko, a Dartmoor ma kółeczko takie jak zębatka i podobno inną prowadnicę, ale co do niej to nie jestem pewien.
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

rozumiem ze chciales kupic suport dartmoor harrdbarr:
http://www.rowerowy.com/wklady_suportu/ ... pport.html
suport calkiem spoko tylko wypustki do klucza latwo sie wyrabiaja, korby polece hussefelty, pomysl nad pm socho bo bardzo dobry napinacz http://pmsocho.com/html/index.htm
ashes to ashes...
wojtek234
Kontakt:

O ten support mi chodziło. Tylko nie wiem czy Truvativ czy ten będzie lepszy, a napinacz chcę, któryś z tych co napisałem. No to teraz dochodzi jeszcze pytanie między tymi dwoma supportami ?
Bombell
Kontakt:

To poczytaj oponie klonow boxa i darta. Ja boxguida mialem, dosc cieko go dobrze ustawic a lancuch i tak mi raz czy dwa razy spadl. Pm socho byl latwiejszy w montazu i lepiej sie sprawowal. Team dh jak mowilem mam ponad 1,5 roku i byl w trzech ramach. jak sie dostanie piach czy woa to lubi skrzypiec ale wyczyscisz i wszystko wraca do normy. Lozyska poki co sie trzymaja. Zero luzow.
wojtek234
Kontakt:

Wezme napinacz Dartmoora, a w sprzętowni widzę, że Truvativ (support) ma lepsze opinie. A słyszał ktoś jakieś opinie jeszcze lub ktoś ma ten support ?
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Czemu ludzie sie napalają na korby dartmoore'a :| Tak samo kiedys było z Blackboxem. Dartmoore to firma z nikąd. Pare rzeczy ma dośc dobrych w swojej cenie ale korby lepiej kupić Truvativa.

Support Giga Pipe Team DH jest OK tylko trzeba go dobrze skręcić, ale bez przesady.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
wojtek234
Kontakt:

Choćby daltego, że większość części w rowerze mam Dartmoora i jestem bardzo zadowolony. Dużo osób, które znam też ma trochę części z Dartmoora katują je i nic. Nowa firam na rynku nie znaczy, że musi być do niczego i zła (no może już nei taka nowa). I nie jest to firma z nikąd. Ma bardzo dobry stosunek cena/jakość nei mówiąc już o jakości wykonania i wytrzymałości. Masz coś z tej firmy ? Ja miałem brać ramę Dragstar, ale nie było w sklepie i wziąłem tą. I jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Ta firma wtedy wchodziła na rynek. Firam jest naprawdę dobra. A co do korb Truvativa nie skomentuję. Może niektórym osobą z tego forum to się czyma. Ale wszystkie osoby jakie znam i które kupiły korby Truvativa roleciało im się to odrazu. Truvativ odwala teraz w korbach straszną kaszanę. Znam osobe, która korbę kupiła 2 miesiące po mnie za 200 zł. I jej już się rozpadła, a ja dalej jeżdże na swojej Alivio i nawet luzów nie ma. Drugi przykład. Też mój kumpel kupił korbę Truvativa za 300 zł. Przejechał się do miasta przetestować ją. Przejechał 2-3 km i już miała luzy, a po 3 tygodniach się rozleciała. Następny mój kumpel korbę ma 3 miesiącę (Truvativa oczywiście). On się broni, żeby go nie wyśmiali, że nie ma luzów, a jak się przejechałem to ma takie luzy jakby korba nie była przykręcona nawet. Normalnie korba cała pływa. Bałbym się na tym jeździć, a on na tym skacze na codzień. Naprawdę nie przekonacie mnie do Truvativa. Byłem w wakacje w sklepie się pytać o jakieś korby to powiedział mi gościół, że jak chcę to mi sprowadzi Truvativa, ale będę miał tylko problemy. Nie chciałem mu wierzyć, ale potem zobaczyłem co się dzieje z innymi Truvativami. Także dziękuję za Truvativy :wink: .
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

wojtek234 I widzisz ja mam odmienna praktykę :D Miałem obręcz Raiderr a niebawem będe miał tylne koło na Fortress. Za dużo osób poleca Dartmoor a mi sie to kojarzy z ziomkami co upatrują sobie firme i wszystkie części chcą mieć właśnie z niej. A należy niestety do tego podchodzić wybiórczo. Trzeba przyznać że Dartmoor ma syfiaste pakiety. Mi koleś w sklepie powiedział że już nawet tego nie ściąga. Dwóch ziomków ma ob***ane korby Dartmoora (możliwe że nie dokręcili a to niewybaczalny błą). A stary Hussefelt ma nienaganną opinię i cenę. Owszem zdarzało się że inserty sie luzowały, ale masa ludzi przyznawała że nie smarowała gwintów i dokrecała na chama.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
wojtek234
Kontakt:

Jak widzisz są to odmienne zdania. Ja nei upatrzyłem sobie tej firmy o tak. Inne firmy też praktykuję jak najbardziej, ale co do tej firmy poprostu nie mam zastrzeżeń i tyle :wink: . Poprostu to co widziałem nie przkonuje mnie do Truvativa, tzn. napewno nie do korb, bo mam np. mostek i kiere i są super. Jak Alivio wytrzymało to Dartmoor tym bardziej :wink: .
A padł już wybór na wszystko:
Korba: Dartmoor React
Support: Truvativ Gigapipe Team DH (biorę po waszych radach także mam nadzieję, że się nie zawiodę na sprzęcie i na Was :wink: )
Manetka: Shimano Deore
Napinacz: Dartmoor Tracko
Klamki: Avid Speed Dial 7
ODPOWIEDZ