os 20mm- koniecznosc?

XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

ja bym bral QR20
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

Dlaczego zakładacie od razu, że ktoś będzie szedł w stronę FR ? W Enduro kupowanie amorka na oś 20mm nie ma sensu. Lepiej dobra piastę. Dobry amortyzator jest wystarczająco sztywny bez 20 mm ośki.
W zależności od tego co i jak sie jeździ dobiera się sprzęt a nie kupuje najbardziej pancerny jaki sie da
No wiesz nazwa tego forum to dh-zone, wiec jak sama nazwa wskazuje(dh=downhill;p) Rozmawiamy tu o, ze tak powiem "ciezszych" zastosowaniach rowerow, dla tego raczej jazda po lesie dla przecietnego uzytkownika tego forum= lekki freeride a nie xc, czy tam enduro... Koles napisal, ze jezdzi po lesie, co wcale nie oznacza, ze jest to enduro, bo rownie dobrze moga byc to wycieczki rodzinne po parku, jak i dh w gorach(w koncu tez las). A w enduro tez czesto stosowane sa osie 20mm, wiec co by nie jezdzil powinien brac 20mm, a na wage raczej jakos znaczaco to i tak nie wplynie:]
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

Steel dobry amortyzator to jest np wg mnie Marzocchi junior T ale nie wiem jak mozna jezdzic na wersji na os 9mm gdyz po wyjeciu oski 20mm lagi mozna w rekach wykrzywiac... :|

Karol85 zamknij dupe cwelu. po prostu napisalem to bo pelno dzieciakow i nie tylko pisze nagminnie "QR20" zawsze jesli tylko chodzi o os 20 mm...
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

QR zgadzam sie patent marzocchi ale jak ktoś pisze QR 20 to wiadomo ze mu o sztywna os 20MM chodzi!

i nie wyzywaj innych od cweli!

edit

a co do tematu to jak wydawać gruba kasę na widla, zapewne ciężko wypracowane pieniążki, lepiej kupić raz i byc zadowolonym 3 sezony niż kupić amora ze zwykła osia który pierdyknie Ci na koronie albo podkowie,

i nie mówcie ze niektóre amory nie pekaja na koronach i podkowach bo prędzej czy później zawsze ci pierdyknie a zawsze lepiej sie zabezpieczyć osia 20mm
po co az 400 zl na nowe kolo? wystarczy piasta i szprychy, obręcz jak mniemam posiadasz (chyba ze to jakieś padło kompletne wiec tez warto zmieni)
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

ok, dzieki panowie za konkretne odpowiedzi ;) decyzja podjeta, szukam czegos na 20 mm, przekonaliscie mnie;)
temat mozna w sumie zamknac, wywalic itp;)
Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

sasquatch pisze:Karol85 zamknij dupe cwelu. po prostu napisalem to bo pelno dzieciakow i nie tylko pisze nagminnie "QR20" zawsze jesli tylko chodzi o os 20 mm...
Sądząc po twoich wypowiedziach to ty tez jestes jednym z takich dzieciaków..... Pisz sobie co chcesz nie bede kometował już twoich wypowiedzi szkoda mi czasu na takie bzdury. Pozatym sie juz przyjelo mowic na sztywna os QR20 i nie zmienisz tego poprzez wyzywanie innyh urzytkownikow forum.

bike86 gratuluje dobrego wyboru ;D
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

bike86 pisze:czy os 20 mm jest tak na serio potrzebna?
miałem 9mm ze stance flowem. Używałem w DH - znacznie ciężej niż powinienem. Niby nigdy nie pękła, ale... zazwyczaj każda gleba na zakręcie gdzie "podwijało" koło, to było skrzywienie osi i tarcie od buster, a czasami nawet darcie śrubek od mocowania tarczy po lagu - wymieniałem te ośki jak głupol. Nie polecam 9mm w żadnym zastosowaniu! teraz przesiadam się na travisa ze sztywną ośką - pierwsza 20sto milimetrówa. Zobaczymy jak to będzie, ale gorzej być nie może :)!
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Spaced - ja jeżdzę aktualnie na stareńkim Manitou X-vert DC, też na QR9 i zasadniczo potwierdzam to co piszesz, jak ktoś ma wyobraźnię to nie rozwali czegos takiego. Ale gdybym tak jak autor wątku stał przed koniecznością wymiany widelca to bym się 5 minut nie zastanawiał i kupił QR20, bo niedobór sztywnosci jest ewidentny, czuć to zwłaszcza przy hamowaniu i to nawet z tarczą 185.
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Osobiście jeżdżę po dirtach i 4x, od czasu gdy przesiadłem się na QR wiem że nie wchodzę już w zwykła 9 bo czucie i sztywność amortyzatora zmieniają się diametralnie. Oczywiście wiąże się to z większą masą na którą też zwracam uwagę ale czasami trzeba wybrać między trwałością i przyjemnością jazdy a wagą.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

bez zastanawiania sztywna oska
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

Jaca pisze:eździsz enduro (bawisz się tylko w jeżdżenie po lesie, umiarkowanie trudne zjazdy, podjazdy itd), weź na zwykłą oś

jeździsz agresywniej, lubisz czasem na czymś skoczyć, weź sztywną. Apetyt rośnie w miarę jedzenia (jeżdżenia ) i z czasem przekonasz się, że to był dobry wybór.
nie nie :lol:

bike86 pisze:stoje przed kupnem nowego amorka i nasuneło mi sie pyt., czy os 20 mm jest tak na serio potrzebna? mam sztywna ramke, planuje amorka o skoku max 130 mm, a jazda- takie zabawy w lesie, nizina;)

Bierz zwykla jesli nie zamierzasz skupiac sie na lataniu, a nie chcesz inwestowac w nowe kolo. Ujezdzam 150 marcoka po gorach i jakos daje rade. Co za komfort przy zdejmowaniu kola. :lol:
Jesli to ma byc jakies badziewie typu duro to moze lepiej ze sztywna.
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
ODPOWIEDZ