ns budowa toru
ns budowa toru
zwracam sie do osób które zbudowały tor do ns mam pytanie dotyczące budowy toru. czy na normalnym panstwowym lesie moge zbudowac takie cos wypatrzyłem sobie nawet miejsce lecz nie wiem czy to legalne. jesli jest to legalne, jak go wybudowac jakie zrobić wzmocnienia i jakich uzyć połoczen
A ile masz lat chłopczyku ??
Myślałem, że nawet w podstawówce uczą, że niszczenie lasu państwowego jest nielegalne. Więc rusz teraz łepetyną i pomyśl, czy budowa NS'a zaszkodzi, czy pomoże przyrodzie
Co innego, jeśli miał byś miał jakieś tereny leśne na własność, wtedy możesz sobie robić co ci się podoba.
A zresztą buduj. Rozwalą ci miejscówe, albo wlepią kare na tysiaka, to się nauczysz trochę o życiu.........
normalnie na takie debilstwa się nie odpisuje ale że, nudno w chacie......

Myślałem, że nawet w podstawówce uczą, że niszczenie lasu państwowego jest nielegalne. Więc rusz teraz łepetyną i pomyśl, czy budowa NS'a zaszkodzi, czy pomoże przyrodzie

Co innego, jeśli miał byś miał jakieś tereny leśne na własność, wtedy możesz sobie robić co ci się podoba.
A zresztą buduj. Rozwalą ci miejscówe, albo wlepią kare na tysiaka, to się nauczysz trochę o życiu.........

normalnie na takie debilstwa się nie odpisuje ale że, nudno w chacie......

Najlepszy trik: Dziobak ;) |..|
It's time for rock'n'roll bith
Plujemy I Spadamy
It's time for rock'n'roll bith
Plujemy I Spadamy
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Nie jest to legalne. Ale jak bardzo chcesz to rob. Znajdz miejsce jakies dobre. Najlepiej z dala od mocno wydeptanych sciezek. Drzewa do wycinki sa czesto oznaczone (np sprayem). To z dala od nich. Najlepiej jakis wawoz. Fajnie by bylo np w strumieniu. 

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Slopstyler Ta, nie ma to jak jeździć w wodzie po kolana.... Wąwozów też nie polecam, bo już tam nieco robiłem z kolegami i wszystko rozwalili, jak zwozili nim drzewo na dół....
Można robić przy ścieżkach, ale takich w które się nie zmiesci żadne auto / traktor. Nam jednego ns'a ucieli motorówą, bo chcieli przejechać traktorem
Z reguły przy ścieżkach są zawsze fajne miejsca, ale tam więcej ludzi - większe prawdopodobieństwo na zniszczenia. Najlepiej z lasu wycinać tylko drzewo na te główne podpory, na góre dawać swoje deski czy sztachety. No i zależy jaki leśniczy - do nas sie nie czepia. Jest wiele NS'ów w kraju i połowa żyje połowa nie. Jak lubisz szaleństwo po lesie - buduj, jak nie to idź spać ;] No i jak masz np. NS'a zrobionego w całości ze swojego drzewa, albo z drzewa z tartaku [żeby było widać, że nie wycięte] no i jeszcze go wbijesz do ziemi, nie przybijając do żadnego drzewa to możesz go zrobić przed leśniczówką i nic Ci nie może zrobić, bo ani nie wyciąłeś drzewa, ani nie zniszczyłeś drzew, kompletnie nic, a do ziemi wbijać można. No a jak chcesz legalnie to możesz iść do leśniczego się zapytać czy byś mógł, że nie będziesz nic wycinał, że za to posadzisz pare drzewek, że bardzo lubisz las itd, to tu też jak będzie jakiś ch.uj to lepiej znajdź se inny las, a jak będzie spoko to pozwoli ;] Wak Cie kiedyś przyłapie na skakaniu i będzie Ci chciał wmówić, że to Ty zrobiłeś - zawsze mów, że tu już tu było, a Ty tylko na tym skaczesz. Myśmy kiedyś robili NS'a ale nie w lesie, tylko na polach, rżniemy drzewo z lasu, świeżutkie, jeszcze pachnące żywicą, patrzymy idzie leśniczy... Ale co nie uciekniemy już. No to jak co, mieliśmy je z domu. Idzie idzie, my do niego: "dobry"
, on do nas: "dobry"
. My : "Idzie pan do lasu na spacer" On: No rozejrzeć sie troche po lesie" [Z psem mi do szyi i jakimś szotganem na plerach
] My: "No to miłego spacerku" On: poszedł ;] Trzeba nawiązać kontakt i będzie spoko ;] No i lepiej wykop se w ziemi jakąś skrytke na nardzędzia, żeby nie wozić za każdym razem, a jakby szedł leśniczy - szybko wrzucasz piłe siekiere, zasypujesz patykami i igłami, siadasz na pniaku obok i udajesz że delektujesz się leśnym powietrzem ;] Buduj.
Można robić przy ścieżkach, ale takich w które się nie zmiesci żadne auto / traktor. Nam jednego ns'a ucieli motorówą, bo chcieli przejechać traktorem

-
- Kontakt:
Crysis lepiej nie idź, tylko rób, a jak go kiedyś spotkasz i będzie coś zagadywał to możesz pogadać ;] I lepiej nie buduj sam tylko z kimś bo samemu [ja tak mam] zawsze wydaje się, że ktoś idzie, patrzy i już chce cie złapać. Wtedy to nie jest przyjemność, tylko ciągłe rozglądanie się... Buduj buduj, zawsze jak zburzą, możesz wziąść pozostałości i postawić je w innym miejscu ;]
artin.van.bruyen To co pisałem - możesz, ale lepiej nie, bo potem jak powiedzą że nie, a znajdą zrobione - będą wiedzieli czyja to robota. Idzie zrobić ns'a z palet, sam tak próbowałem, ale to ciężkie, wymaga solidnej konstrukcji i trzeba to jakość zanieść do lasu, a łatwo niue jest bo za duże to. Ja miałem sporo palet, dostęp do motorówki, wziąłem je pociąłem, tak że zostawiłęm tą część po środku, a boki odciąłem, potem odbiłem tylko deski. W odbijanie całości nie radze sie bawić bo sie wykończysz ;]
artin.van.bruyen To co pisałem - możesz, ale lepiej nie, bo potem jak powiedzą że nie, a znajdą zrobione - będą wiedzieli czyja to robota. Idzie zrobić ns'a z palet, sam tak próbowałem, ale to ciężkie, wymaga solidnej konstrukcji i trzeba to jakość zanieść do lasu, a łatwo niue jest bo za duże to. Ja miałem sporo palet, dostęp do motorówki, wziąłem je pociąłem, tak że zostawiłęm tą część po środku, a boki odciąłem, potem odbiłem tylko deski. W odbijanie całości nie radze sie bawić bo sie wykończysz ;]
A ja mam pytanie co do kar za wycinkę- na google znalazłem http://huby.seo.pl/12_zielen/124_procedura_kary.htm i tam jest tabelka z opłatami/karami za wycinkę- czy ktokolwiek z was kiedykolwiek płacił taką karę? Bo znaleźliśmy z kumplami w ferie fajne miejsce, zaczęliśmy robić i usunęliśmy 3 przeszkadzające nam drzewka o obwodzie <25cm, (to były młode, zwykłe drzewa) jeszcze z leśniczym nie mieliśmy do czynienia, a nie mam zamiaru wydać całych swoich oszczędności na kary, ktoś miał już takie problemy z prawem?
albo legalnie wycinał drzewka (tzn po napisaniu petycji do burmistrza)?

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2366435
yellow Gadałem z jednym gościem - za budowę ns'ów zabulili 300zł kary i musieli po sobie wszystko posprzątać, ale nie wiem jak to dokładnie było... Zależy jakie drzewa wycinałeś, bo jak jakieś jodły to będzie hardkur, bo są pod ochroną, ale jak jakieś świerki to tam od 3 drzew jeszcze nikt nie umarł. pamiętaj, żeby zawsze pozostały pień zasypać igłami i pomazać ziemią, żeby wyglądał na stary, a gałęzie, pozostałe po oczyszczeniu drzewa rozrzucić po okolicy. Ja zawsze żeby zjednać sobie leśniczego, przy każdej nowej hopce, sadzę 1 - 2 nowe choinki wykopane 20m. dalej ;] Zawsze inaczej o nas myśli...
PS. Jak masz takie oszczędności to zazdroszczę
Edit:
Teraz czytam:
2 - drzewa które wycinasz zagrażają Ci, bo możesz w nie wjechać po skoku, bądź w wypadku nie zrobienia hopy możesz umrzeć z powodu braku freeride'u
3 - zawsze tne drzewa które usychają, bądź te które są zielone tylko na górze i to tak troche - wtedy jest mniej sprzątania i mniej osób się czepia ;]
4 - zawsze - jak pisałem - sadzę inne drzewa jako wynagrodzenie za te wycięte ;]
PS. Jak masz takie oszczędności to zazdroszczę

Edit:
Teraz czytam:
Po 1 - zapobiegasz zagęszczeniu lasu, przez co las staje się bardziej dostępny dla turystówOpłat za usuwanie drzew - wymagane zezwolenie - nie pobiera się m. in. w przypadku zabiegów pielęgnacyjnych drzew i krzewów, usuwania drzew zagrażających bezpieczeństwu ludzi lub ich mieniu, drzew obumarłych, usuwania topól o obwodzie powyżej 100 cm (mierzonym na wysokości 130 cm od ziemi) jeżeli zostaną zastąpione innymi nasadzeniami drzew.
2 - drzewa które wycinasz zagrażają Ci, bo możesz w nie wjechać po skoku, bądź w wypadku nie zrobienia hopy możesz umrzeć z powodu braku freeride'u

3 - zawsze tne drzewa które usychają, bądź te które są zielone tylko na górze i to tak troche - wtedy jest mniej sprzątania i mniej osób się czepia ;]
4 - zawsze - jak pisałem - sadzę inne drzewa jako wynagrodzenie za te wycięte ;]
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: