Pikes Peak na rowerze :D
Pikes Peak na rowerze :D
Oglądał ktoś wczoraj na Eurosport 2 zjazd rowerem z Pikes Peak? Było o jakimś kolesiu co se tam popyla z górki. Przyspieszenie 1,8 do setki :D Jakby ktoś to nagrywał to niech wrzuci bo ja nei mam DVD nagrywarki do telewizora i nie nagrałem.
przesadzone... zdrowy czlowiek wie ze przyspieszenie ziemskie w zaleznosci od polozenia na ziemi jest rowne sredniej wartosci 9,81 m/s2 czyli z prostego wzory przeliczajac 100km/h ze to jest 27,7 m/s dzielimy przez 1,8 s i wychodzi nam 15,3 m/s2 co daje nam wieksza wartosc niz przyspiesznie ziemskie czyli koles uprawia pozaplanetarny DH.
xTasior to policz sobie liczylem do dla kata 90 stopni przyspieszenie. Wez zaluz ze poruszal sie pod katem alfa do przyspieszenia ziemskiego. wtedy Przyspieszenie rozklada sie na dwie skladowe czyli masz mniejsze. Teraz policz jaka predkosc oborotowa korby przy najwiekszym przelozeniu musiala by byc jak szybko musialby zmienic biegi, nie jestes w stanie tak nogami machac zeby otrzymac taki wynik Pozdor!
Warto dodać, ze przyspieszenie ziemskie nie uwzględnia oporów powietrza. Rower to co prawda nie spadochron, ale też nie pocisk karabinowy
A to ze koleś pedałował - xTasior - czy ty w ogóle próbowałeś kiedyś gdzies zjechać na rowerze na max szybko? Nie mówię tu o trasie DH, ale o swykłym zjeździe z górki po asfalcie. Mi się udało wyciągnąć niecałe 70 km/h później przełozenie było już za twarde żeby się rozpędzać. Pewnie na bardziej stromej górce byłby szybiej, ale wylączie dzięki gwrawitacji. Poza tym nie nadązylbys ze zmianą biegów tak jak pisali przedmówcy, skala os 0 do 100 jest taka, że bez użycia wszystkich 9 biegów się nie obędzie, to oznacza zmianę co 0,2 sekundy, można więc liczyć jedynie na grawitację.
A to ze koleś pedałował - xTasior - czy ty w ogóle próbowałeś kiedyś gdzies zjechać na rowerze na max szybko? Nie mówię tu o trasie DH, ale o swykłym zjeździe z górki po asfalcie. Mi się udało wyciągnąć niecałe 70 km/h później przełozenie było już za twarde żeby się rozpędzać. Pewnie na bardziej stromej górce byłby szybiej, ale wylączie dzięki gwrawitacji. Poza tym nie nadązylbys ze zmianą biegów tak jak pisali przedmówcy, skala os 0 do 100 jest taka, że bez użycia wszystkich 9 biegów się nie obędzie, to oznacza zmianę co 0,2 sekundy, można więc liczyć jedynie na grawitację.
Ja oglądałem ten program i niestety muszę zasmucić twórce tematu ponieważ to przyśpieszenie 1,8 s. do 100 nie dotyczyło kolesia na rowerze tylko samochodu suzuki. A na usprawiedliwienie Mrocznego mogę powiedzieć tyle że z kwesti tego chłopka na rowerze wynikało że chodzi o niego ale kilka sekund później zprostował że chodzi o samochód.
IMPOSIBLE IS NOTHING!
www.kfr.pl
www.kfr.pl
B.Z. rekord mam 58 km/h i jedynym ograniczeniem byly opory powietrza,ale gorka nie byla stroma bardzo.innym razem ale bez licznika, z wiatrem w plecy braklo mi przelozenia 44x12t , a jak zawialo troche z boku to malo brakowalo zeby mnie na barierke lub drugi pas wyrzucalo,taki byl wiatr (z deszczem,wracalem od dziewczyny
) a ta górka byla mniej stroma ,zjazd z wiaduktu to byl.

...
neon_ksc - Suzuki to potwierdzam. Niejaki Nobuhiro "Monster" Tajima zbudował go i ujarzmiał. A było co ujarzmiać, masa 800 kg, moc - coś koło 1000 KM, napęd na 4 koła, spoilery 15 razy większe niz to czym obwieszone są pojazdy młodzieży, zjeżdzającej na zabawy w remizach strażackich, stworzone do Hill Climbingu a nie Downhillu 
http://www.youtube.com/watch?v=nM6qz_Jv ... re=related
Fura faktycznie ma 1.8 do paki..

http://www.youtube.com/watch?v=nM6qz_Jv ... re=related
Fura faktycznie ma 1.8 do paki..