dziś poszedłem do MM ponownie posłuchać tocha żeby móc na świerzo się wypowiedzieć raz jeszcze:
krótki test na nelly furtado i usher yeah! (ja mp3 192kbps, tam chyba aac, zapomniałem sprawdzić - to co standardowo siedzi w prawie wszystkich ajpodach, jakość dobra, bo na classciu to samo mi się podobało brzmieniowo- tylko tam lekko dysk było słychać w tle)
odczucia w porównaniu do Vedii (na she9500) - słabo ...
Oba playery na flat, żeby było obiektywniej.
Lubie bas więc na to mocno zwracam zawsze uwagę -w ipodzie nawet ok, ale gorszy niż w Vedii, może tylko ciut więcej ilościowo.
Co najbardziej zauważalne gra jakoś bardziej "wąsko". W porównaniu do niego Vedia gra naprawdę szeroko, nawet na dokanałówkach (choć otwartych

).
Po zmianie playerka braklo jakoś tej przestrzeni, coś uciekało z piosenki
Ipod gra porównywalnie... do The ZENa.
Naprawdę radzę przed zakupem pójść do sklepu i posłuchać go i chociażby clixa czy sansę clip.
Co do obsługi jeszcze jedna rzecz dodam. Niby touchscreen w touchu jest opisywany jako świetny itd, ale mialem z nim minimalne problemy. Najbardziej było to widoczne gdy chciałem wejść w audio. Pare razy było tak, ze aby wejść do odsłuchu muzyki musiałem kliknąć ze 2-3 razy w to samo miejsce, bo jakby nie łapał lekko. Moze to kwestia kalibracji, nie maiłame czasu wnikać.
I konkluzja jest taka,ze w sumie że obsługuje się fajnie, ale sam touchscreet jakoś mocno nie odbiega od tego z vedii. Obsługa jest podobna.
Jedyne co mi się naprawdę spodobało to duże okładki pzy odsłuchu muzyki (vedia tez ma ale mniejsze). Menu jest ładniejsze niż standardowe w Vedii (ale to kwestia skina, ja mam zupełnie inne) ale prostrze w Vedii zauważalnie szybciej działa.
BTW:
mały offtop, ale dalej po części o ipodzie
http://www.allegro.pl/item313538846_hit ... d_mmc.html
podróba ipoda jak widać. Ale w odrożnieniu od innych g... na allegro - ciekawa (pomijając 20gb za cene 159zł)
poczytałem i to ma w środku -mocno bazuje na iPodzie 4th gen
http://www.dapreview.net/p/content/cont ... ontent.140
Ma ten sam chipset - PortalPlayer PP5020, ten sam dysk toshiby
Wiec duża szansa że dało by sie wgrać mu rockboxa.
Zastanawiam się czy sobie nie kupić na dysk przenośny i przy okazji na odtwarzacz stacjonarny podpinany do wzmacniacza (czy na imprezy - szkoda mi go nie będzie

)
Do tego ma "USB On The Go" szkoda,ze tylko 1.1. ale zawsze można by cyfrówkę podpiąć