Serwis 888 RC z 2oo5
Serwis 888 RC z 2oo5
Witam,
mam zamiar zrobic serwis tego amortyzatora ... tylko nie wiem za bardzo jak sie za to wziac. Wiem mniej wiecej jak sie za to wziac ale chcialbym wiedziec dokladnie co mnie czeka :D
Dlatego tu pisze i mam nadzieje ze ktos mi pomoze :) Moze ma ktos jakas strone z opisanym serwisem ?? albo cos podobnego ?? wiem ze kiedys byl jakis opis serwisu jakiego Mz comp czy cos takiego...
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam :)
Francuz
mam zamiar zrobic serwis tego amortyzatora ... tylko nie wiem za bardzo jak sie za to wziac. Wiem mniej wiecej jak sie za to wziac ale chcialbym wiedziec dokladnie co mnie czeka :D
Dlatego tu pisze i mam nadzieje ze ktos mi pomoze :) Moze ma ktos jakas strone z opisanym serwisem ?? albo cos podobnego ?? wiem ze kiedys byl jakis opis serwisu jakiego Mz comp czy cos takiego...
Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam :)
Francuz
http://www.e-wypoczynek.pl/dewajtis/
Tanie noclegi w centrum Zakopanego !!
http://www.go-ride.com/WSWrapper.jsp?my ... ngTips.htm - Tu jest troche o 888.
Jeszcze mozesz napisac do tech działu marza i poprosic odokładniejsza wersje manuala.
Sam mam to ale u ojca na kompie wiec teraz nie mam dostepu. Złapie to ew. wyśle ale jak cos to mailuj ich bo nie powinno byc z tym problemu.
Jeszcze mozesz napisac do tech działu marza i poprosic odokładniejsza wersje manuala.
Sam mam to ale u ojca na kompie wiec teraz nie mam dostepu. Złapie to ew. wyśle ale jak cos to mailuj ich bo nie powinno byc z tym problemu.
Francuz serwis 888RC 2k5 nie powinien sie roznic zbytnio od serwisu 66RC2k5
wiec napisze ci jak ja serwisowalem swoje 66:D
1. odkrecasz korki od gory..potem od dolu te złote nakretki (najlepiej zebys w poblizu mial miske bo olej sie wyleje)
2 wyciagasz tlumiki ze sprezynami..
3 wyciagasz lagi gorne z dolnych..
4 czyscisz szmateczkami badź czym tam chcesz
5 jesli zmieniasz uszczelki to wkladasz srubokret(plaski, nie za duzy) do srodka i podwadzasz uszczelke..no i wyciagasz..no i wsadzasz nowe uszczelki(patrz zeby rowno wchodzily do srodka....troche jak z montarzem misek sterow :P)
6 potem smarujesz uszczelki odrobina oleju(zeby latwiej golenie gorne wsadzic)
7 wkladasz gorne golenie
8 nastepnie wkladasz tlumiki do srodka i dokrecasz je od dolu (tylko z wyczuciem bez dociagania na max..jak poczujesz opor pod kluczem to dokrec o pol obrotu i bedzie git..bo latwo ukrecic gwint w modelach 888/66 z 2005r)
9 wlewasz olej(nie wiem ile do 888 sie leje wiec sprawdz na stronce www.marzocchi.com)
10no i zakrecasz gorne korki.
jedyna rzecz na ktora musisz uwazac to dokrecanie tlumikow od dolu...bo zdarza sie ze sie gwinty ukrecaja i wtedy masz po tlumiku niestety..
a takto to wszystko robisz intuicyjnie..rozkrecasz-czyscisz-skladasz w odwrotnej kolejnoci niz jak rozkrecales i z wyczuciem dokrecasz sruby..(to nie czolg wiec nie musza byc dociagniete na max)
pozdr

1. odkrecasz korki od gory..potem od dolu te złote nakretki (najlepiej zebys w poblizu mial miske bo olej sie wyleje)
2 wyciagasz tlumiki ze sprezynami..
3 wyciagasz lagi gorne z dolnych..
4 czyscisz szmateczkami badź czym tam chcesz
5 jesli zmieniasz uszczelki to wkladasz srubokret(plaski, nie za duzy) do srodka i podwadzasz uszczelke..no i wyciagasz..no i wsadzasz nowe uszczelki(patrz zeby rowno wchodzily do srodka....troche jak z montarzem misek sterow :P)
6 potem smarujesz uszczelki odrobina oleju(zeby latwiej golenie gorne wsadzic)
7 wkladasz gorne golenie
8 nastepnie wkladasz tlumiki do srodka i dokrecasz je od dolu (tylko z wyczuciem bez dociagania na max..jak poczujesz opor pod kluczem to dokrec o pol obrotu i bedzie git..bo latwo ukrecic gwint w modelach 888/66 z 2005r)
9 wlewasz olej(nie wiem ile do 888 sie leje wiec sprawdz na stronce www.marzocchi.com)
10no i zakrecasz gorne korki.
jedyna rzecz na ktora musisz uwazac to dokrecanie tlumikow od dolu...bo zdarza sie ze sie gwinty ukrecaja i wtedy masz po tlumiku niestety..
a takto to wszystko robisz intuicyjnie..rozkrecasz-czyscisz-skladasz w odwrotnej kolejnoci niz jak rozkrecales i z wyczuciem dokrecasz sruby..(to nie czolg wiec nie musza byc dociagniete na max)
pozdr
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
powiedzmy że rc2x są pewnie bardziej skomplikowane, a ich rozebranie wcale trudne nie jest, wiec sobie spokojnie poradzisz. Tylko olej odlej zaraz po odkręceniu górnych korków, a nie dolne i czekaj aż sam wyleci :P I do tej pory co rozbierałem swoje osemki (rc2x), czy kiedyś dropoffa, to tych śrub u dołu nie da się dokręcic żeby aż postawiły taki opór, ze klucz stanie. można było sobie w kółko kręcić, a z takim samym oporem szło, no chyba że faktycznie w modelu o który pytasz jest tak jak napisał XXX. Ja żeby je pewnie zacieśnić (ale wiadomo wszystko z wyczuciem) to szybko kluczem machnąłem kilka razy o ~45 stopni i załapały bardziej.
http://dhcyc.pinkbike.com
Dołaczajac sie do tematu. Ma ktoś może instrukcje serwisową 888 ?
Byłbym bardzo wdzięczyny za podesłanie na adres: mozart@badone.eu
Byłbym bardzo wdzięczyny za podesłanie na adres: mozart@badone.eu
mozartt czytaj posty w temacie >>> piszesz do tech działu marza i ci wysyłaja. Tak to przynajmniej w us działa.
Chciałem wrzucic ale niestety nie znalazłem na kompie wiec to jest najszybsza droga.
EDIT: http://www.birota.ru/manuals/marzocchi/index.php#2006 < albo sam dział manuals. Nie sprawdziłem ale podobno jest tam bardzo duzo manuali. Jak cos to altavista ma translator to stron, który niezle dziala wiec powinno sie dac tam nawigować.
Chciałem wrzucic ale niestety nie znalazłem na kompie wiec to jest najszybsza droga.
EDIT: http://www.birota.ru/manuals/marzocchi/index.php#2006 < albo sam dział manuals. Nie sprawdziłem ale podobno jest tam bardzo duzo manuali. Jak cos to altavista ma translator to stron, który niezle dziala wiec powinno sie dac tam nawigować.
Witam,
W koncu oddalem amor do sklepu ktoremu tak nie do konca ufam ...
Zaplacilem z 12o zl za serwis ... i amor wyglada tak jak go oddalem :P w sumie ciezko ocenic czy tam dlubal ... troche golenia oblane olejem ... kolo mowil ze amor jest w dobrym stanie i olej tez w porzadku i ze moglem dluzej pojezdzic na nim ...
Zanim oddalem amor na jednej goleni troche ciekl mi olej albo jakis plyn (nie znam sie za dobrze na tym) jak go mocniej uginalem. Jak powiedzialem kolesiowi ze cos takiego mam to mowil mi ze to normalne ... jakos tak troche dziwnie dla mnie zabrzmialo bo w sumie nigdy mi sie cos takiego nie dzialo chyba ze psikalem brunoxem po uszczelkach ...
Septycznie do tego podchodze bo mam dokladnie to samo po serwisie ... i jakos czuje sie oszukany ... zreszta nie dostalem zadnego dowodu ani paragonu ani nic ... w sumi nigdy nei dostawalem od serwisu z tego sklepu rachunku ...
EDIT: nie jest to jakas olbrzymia ilosc tego plynu ... i to tylko po pierwszym mocnym ugieciu ... pozniej dalej tak jest ale z minimalna iloscia ...
Co myslicie o tym?? bo nie iwem do konca czy sie nie dalem naciagnac ... nie wiem czy nie wpadam w jakas paranoje przez to ze im nie ufam
:D:D
W koncu oddalem amor do sklepu ktoremu tak nie do konca ufam ...
Zaplacilem z 12o zl za serwis ... i amor wyglada tak jak go oddalem :P w sumie ciezko ocenic czy tam dlubal ... troche golenia oblane olejem ... kolo mowil ze amor jest w dobrym stanie i olej tez w porzadku i ze moglem dluzej pojezdzic na nim ...
Zanim oddalem amor na jednej goleni troche ciekl mi olej albo jakis plyn (nie znam sie za dobrze na tym) jak go mocniej uginalem. Jak powiedzialem kolesiowi ze cos takiego mam to mowil mi ze to normalne ... jakos tak troche dziwnie dla mnie zabrzmialo bo w sumie nigdy mi sie cos takiego nie dzialo chyba ze psikalem brunoxem po uszczelkach ...
Septycznie do tego podchodze bo mam dokladnie to samo po serwisie ... i jakos czuje sie oszukany ... zreszta nie dostalem zadnego dowodu ani paragonu ani nic ... w sumi nigdy nei dostawalem od serwisu z tego sklepu rachunku ...
EDIT: nie jest to jakas olbrzymia ilosc tego plynu ... i to tylko po pierwszym mocnym ugieciu ... pozniej dalej tak jest ale z minimalna iloscia ...
Co myslicie o tym?? bo nie iwem do konca czy sie nie dalem naciagnac ... nie wiem czy nie wpadam w jakas paranoje przez to ze im nie ufam

http://www.e-wypoczynek.pl/dewajtis/
a tak apropos amorow 888 i 66...to ile kosztuja orginalne uszczelki??
wiem ze wiekszosc z was napisze "zadzwon do gregorio albo napisz do nich maila"
pisalem juz z 5 razy maile i nie odpisuja....
wiec jak ktos kupowal ostatnio uszczelki do 888 to niech napisze ile placil..
chodzi mi o komplet 2x olejowa i 2x kurzowa.
pozdr
wiem ze wiekszosc z was napisze "zadzwon do gregorio albo napisz do nich maila"
pisalem juz z 5 razy maile i nie odpisuja....
wiec jak ktos kupowal ostatnio uszczelki do 888 to niech napisze ile placil..
chodzi mi o komplet 2x olejowa i 2x kurzowa.
pozdr
Francuz dzieki tego mi wlasnie bylo trzeba :P
Driver napisalem ze maja byc oryginaly.....zamienniki nie wytrzymuja zbyt dlugo...wiec nie ma sensu kupowac i za 3-4miechy zmieniac uszczelki...wole kupic raz orginalne i miec spokoj na 2sezony...
Driver napisalem ze maja byc oryginaly.....zamienniki nie wytrzymuja zbyt dlugo...wiec nie ma sensu kupowac i za 3-4miechy zmieniac uszczelki...wole kupic raz orginalne i miec spokoj na 2sezony...
a ja mysle ze nie ma co przeplacac 100 zlotych za uszczelki (ja dalem 8 zl, a za oryginaly wyjdzie 105 + przesylka). te nieoryginalne zamienniki za 3/4/5 zl tez sie dobrze spisuja (sam z nich korzystalem jak mialem 888 rc). aha i jeszcze jedno - myslisz ze jak kupisz oryginalne to beda dobre? mialem stycznosc z niejednymi 888 i 66 i powiem ci, ze cieknace uszczelki olejowe po roku uzywania to nic dziwnego.
Pure Freeride
-