Ćwiczenia na wzmocnienie kolan.

Mroczny
Kontakt:

Ćwiczenia na wzmocnienie kolan.

Post autor: Mroczny »

Zna ktoś z was jakieś dobre ćwiczenia na wzmocnienie kolan? Bo narazie kolanka mam wporządku ale lepiej zapobiegać niż leczyć jak mówi stara maksyma.
ramzess_lodz
Kontakt:

Post autor: ramzess_lodz »

Przysiady, jak masz rowerek stacionarny to jezdzij i na zwykłym rowerku. Mozesz tez biegać.
GG. 7664078.
Pisz!
gazela_bike
Kontakt:

Post autor: gazela_bike »

bieganie nie jest najlepszym sposobem osobiscie odradzam. w moim klubie(lekkoatlketycznym) w ciagu 2 lat przez bieganie czterem osobom wysiadły kolana.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=356807489
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

XC, szosa. Nic tak nie pomaga na kolana (nawet uszkodzone), jak kolarstwo. Ale takie zwykłe, bez obciążeń. I prawie każdy lekarz to powie :)
http://brooce.pinkbike.com
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Co do biegania to naprawdę słaba rada ramzess_lodz.
Łatwo zj*bać stawy biegając na złym podłożu bez dobrego obuwia itd itp.
gazela_bike w sporcie kontuzję się zdarzają, taki urok.

Mroczny są jakieś tabletki itp z substancjami na poprawienie kondycji i wzmocnienie stawów.
A swoją drogą to najlepiej się nie wywracać.

Zapobiegać? Nasze(chyba) pokolenie nie dożyję starości i problemów ze stawami :)
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Na kolana i problemy z nimi to najlepsza jest wizyta u specjalisty który zbada i zweryfikuje stawy. Nie wolno olewac tego problemu bo kolana są przez całe życie potrzebne. Faktycznie w młodym wieku jak się rośnie mogą się pojawić małe dolegliwości, warto jednak zaliczyć wizytę u SPECJALISTY !! Lekarz ogólny to taka recepcja która dopiero kieruje do własciwej osoby a nie biuro porad !!

jak nabawisz się kontuzji solidnej w wieku nastu lat to do końca życia będziesz cierpiał.

warto wzmacniać stawy ćwiczeniami mięśni nóg, za stabilizację kolana odpowiadaja mieśnie, mozesz nie mieć więzadła a jak dopakujesz nogę to i grać w piłkę będziesz...Rower - jako rekreacja a nie grawitacja - jest idealny do wzmacniania !!

bieganie to bardzo zły pomysł jak masz kłopoty z kolanami!!

siłownia i odpowiednie ćwiczenia, przysiady,wyprosty,wspinaczka skałkowa idealnie wzmacnia nogi !! XC/szosa/rower stacjinarny ale najlepiej sie spotkac z jakimś trenerem fit/siłka i poprosić o plan treningowy...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Mroczny
Kontakt:

Post autor: Mroczny »

U mnie rower raczej nie wypali teraz bo nie mam czasu nawet na zwykłe grawitacyjne jazdy. Ja narazie problemów nie mam z kolankami, może przez to że mieszkam na 4 piętrze a windy nie ma :P Myślałem że znacie jakieś ćwiczenia wzmacniające i nie będę musiał bulić za trenera :D Narazie poćwicze przysiady zobaczymy czy coś mi to daje. Jak wpadne przypadkiem na jakąś super koncepcję ćwiczeń wzmacniających to napisze :D
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Mrocznypoczytaj na forach fitnesowych,znajdziesz spokojnie wsio
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Dxx
Kontakt:

[b][SPRZEDAM]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ramzess_lodzbiegać ????? Na głowe upadłes? Bieganie to najbardziej szkodliwa zabawa dla kolan jaka mozna wymyslić.

Pójdz na jakas dobra siłownie, popytaj trenerow. Jak są ogarnieci to ci dobry plan ułoża i bedziesz cwiczyc ale przekopanie sfd to tez jest dobry plan, tylko trzeba uważac bo i tak sie debile - pseudospece trafiaja.
Dxx
Kontakt:

Spaced jak Ty brzydko piszesz, daj sobie ostrzeżenie :mrgreen:
A pseudospece trafiają się wszędzie chyba nie trzeba nikogo uświadamiać, a może trzeba.

Oczywiście najlepszą alternatywą będzie siłownia i trener... no chyba że ktoś ma kolege trójboiste z kadry 8)
[b][SPRZEDAM]
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

heheh najlepiej iść do specjalisty a jak nie to tak jak ja na siłkę wbić i ćwiczyć mięśnie nóg mi instruktor kulturystyki rozpisywał ćwiczenia na nogi :) ćwiczenia dają niezły wycisk ale odkąd ćwiczę nie mam problemu z bolem kolan a przedtem miałem...

sa tez odzywki sam osobiście tego nie polecam ale np kreatyna dość ze jest na budowę mięśni to jeszcze wspomaga twardnieniu chrząstki ale to hamuje wzrost....poczytaj sobie na necie o odzywkach ale najlepsze sa ćwiczenia :) pozdrawiam i idź na siłkę przed sezonem potrenuj mięśnie na pewno dobrze na tym wyjdziesz :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Dxx no ja mam takiego kolege ale bardziej ufam komus kto ogarnia na wielu przypadkach, a nie tylko na swoim. Wiesz ludzie maja rózne typy genetyczne wiec rózne diety, a i rózne treningi sie sprawdzaja. No przynajmniej mój znajomy jest troche 1 - torowy ;)
Dxx
Kontakt:

Spaced a to widzisz jaki świat jest mały, bo ja też mam takiego kolegę tylko że jednak jest on trójbojowy... spoko nie opieram się tylko na jego wiedzy, raczej oboje opieramy sie na wiedzy jego ojca, Mistrza Świata i trenera kadry:)

Co do różnych diet i treningów - tak wiem:)

Siłownia i dobry trening naprawdę dużo daję, właśnie zaczynam odczuwać pozytywne zmiany po zimie...
KefirQn kreatyna i inna chemia jest raczej polecana osobą w jakimś tam wieku które już nie rosną więc olać hamowanie wzrostu :)
[b][SPRZEDAM]
Spaced
moderator
Kontakt:

Dxx ale kreatyna nie hamuje wzrostu. Gdyby tak było to od nadmiaru zjedzonej wołowiny (bo tam sladowe ilosci wystepują ) tez byś nie rosnął. Z kreatyna jedyny problem jest taki, zeby brać ja w sesjach, a nie w momencie kiedy nagle zaczynaja cie nerki boleć zastanawiasz sie kiedy przestać :P Tak powikłań żadnych nie bedzie. No chyba, ze sie z 4 nerkami rodzisz ;)
Dxx
Kontakt:

Spaced szczerzę mówiąc nie mam pojęcia czy hamuję czy nie i ogólnie mnie to tito, ludzie piszą że nie ma ona wpływu na hamowanie wzrostu... tak czy inaczej to jest chemia i gówno ale ja widzę że 4głowy rośnie na przysiady biorę coraz więcej i to sie liczy :) starałem się jedynie ustosunkować do wypowiedzi KefirQn nie wnikając w temat ale mnie sprowokowałeś :P
Sesje nie są dla mnie problemem, problemem natomiast jest to że nie jest ona za darmo :D i przydaje sie do tego odpowiednia dieta.
Poza tym śladowe ilości w pokarmie a sama kreatyna robi dużą różnicę. W wielu rzeczach występują rzeczy które w większej ilości nie są zalecane a nawet odradzane przez 'specjalistów'. Jedne są po prostu wydalane inne niosą za sobą problemy w momencie nadużywania.
Tak czy inaczej wszystko jest dla ludzi! I tego się trzymam.
[b][SPRZEDAM]
KefirQn
Kontakt:

Dxx ale weź pod uwagę ze np kreatyna monohydrat jak ja przedawkujesz osadza ci sie w nerkach najlepsza kreatyna to jabczan jest a tak serio to odżywki garniera mogą być dla normalnych ludzi którzy zaczynają coś na siłce i chcą poprawić woje wyniki tam jest dużo witamin i rożnych badziewi ale to jest wszystko chemia .... każdą odzywka jest dobra tylko trzeba mieć dobrze dobrany trening i używać z głową bo każdy wie ze przedawkowanie zawsze ma jakieś konsekwencje wcześniej czy później :) dlatego nie ćwiczę po to żeby być przepakowany (chodzi mi o sylwetkę) tylko tak żeby mieć siłę i wcale nie zależy mi na wielkości mięśni tylko na ich wytrzymałości...
Dxx
Kontakt:

KefirQn piszesz to tak jakbyś sugerował że nadużywam :roll: a raczej tak nie jest.
[b][SPRZEDAM]
KefirQn
Kontakt:

hehe nie miałem takiego zamiaru napisać ze to nadużywasz :) bo nawet nie mam pojecia czy zażywasz czy nie :)
ODPOWIEDZ