WIOSENNE SPRZATANIE - śmieci a rowerzyści !!

Schodek
Kontakt:

WIOSENNE SPRZATANIE - śmieci a rowerzyści !!

Post autor: Schodek »

...zainspirowany wczorajszym spacerem w okolice Bartyckiej (wwa) postanowiłem wystosować apel :roll: do WSZYSTKICH !!!

Korzystając z tego że roślinność jeszcze nie ruszyła do życia i nie zakrywa skutecznie okolicznych krzaków i terenów przyległych dot ras rowerowych może warto się kiedyś schylić i pozbierać śmieci !! Wielu wpada na miejscówkę potrenować,spotkać się z ziomkami,pokręcić i przywozi ze sobą - co zrozumiałe - picie,jedzenie,słodycze i inne... Wszystko fajnie tylko nie rozumiem czemu po konsumpcji pozostawia się to wszystko na miejscu treningu !? Jeśli wpadnie 20 osób i zostawi 7 butelek po piciu,kilka foliowych opakowań i jakieś inne badziewie to po kilku takich wizytach okolica wygląda jak obozowisko bezdomnych !!

To co wczoraj zobaczyłem na Bartyckiej to słaba wizytówka lokalnej społeczności rowerowej !!!

Panowie chyba w domu nie zostawiacie rodzicom smieci pod szafą albo na środku dywanu !!?? Jeśli ktoś potrafi zadać sobie trud i dowiezć na miejsce zakupy to powinien wsadzić śmieci do plecaka i zostawić po sobie czystą okolicę !! Nie dziwię się że spacerujący ludzie po okolicy mogą mieć złe zdanie o rowerzystach jak widzą ten bałagan po was !!

APEL- sprzątamy swoje miejsca i pozostawiamy je w czystości, jak 10 osób wpadnie z workami na śmieci to w 15min ogarnie okolicę (Bartycka mała nie jest) i miło się będzie tam przebywać...macie siłe targać baje to macie siłę się schylić i posprzątać.

jak Cię widzą tak Cię piszą :twisted:

bez personalnych wycieczek,apel do każdego
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

Przyłączam się do Apelu...jak wpadnę następny raz to posprzątam..bo śmieci to naprawdę jest tam dużo.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

No oczywiscie apel popieram ale chcialbym tez cos zaznaczyc. Mianowicie nie zawsze winą za ten nieporządek na rowerowych miejscówkach winni sa sami rowerzysci. Dla przykładu nasz lokalny Gnieźnieński skatepark jest akurat tak usytuowany, że stanowi świętną miejscówke dla wszelakiej maści pijaczków i meneli i za każdym razem jak przyjeżdżam jest masa rozbitych butelek i świeci porozrzucana i nie raz wracałem juz z buta do domu bo kawałek szkła wbił mi sie w opone.
Schodek
Kontakt:

Bombell zdaję sobie sprawę ze nie wszystkie śmieci są po rowerzystach ale te z Bartyckiej ewidentnie zostały po nich !! 150 plastikowych butelek zebranych między dualem a dirtem ???....robiłem foty ale nie zrobiłem tego śmietnika.

spectomo rozmawialiśmy o ramce 4X to zerknij dokładnie na sztywniaka www.zumbi.pl bo z tego co rozmawiałem dzis z Pawłem to geo jest takie jak szukasz...a dobranie długości rur to pestka. Pzdro i jak coś to daj cynk.
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

My kulturalnie mamy wykopaną dziurę do której są składane wszystkie śmieci, bo kosza na śmieci nie udało nam sie zorganizować od miasta... :?
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
Noldorek
Kontakt:

Post autor: Noldorek »

Ja na trasie postawiłem zwykły worek (jak po ziemniakach) i sie szybciutko zapełnił....teraz po ziemie czeka mnie wymiana xD...zobaczę jak szybko sie napełni...choć teraz leśniczy "syczy" ostro :) ale to dlatego ze po prostu jeździmy:)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6438250
Wszystko na sprzedaż
Schodek
Kontakt:

W zeszłym sezonie ktoś po amatorsku zorganizował zawody w lesie na dziko i dzięki pozostawionym śmieciom i ogólnym bałaganie po zawodach .....leśniczy skasował jedną z najlepszych miejscówek w kraju.Działała sobie spokojnie kilka sezonów aż do momentu jednych średnich zawodów !! Sporo pracy kosztowało jej powstanie a wystarczyło że ktoś się zastanowi i posprząta po sobie śmieci....myślę że do dziś by istniała w spokoju.

...każdy kto wejdzie do lasu i zobaczy bałagan pozostawiony w miejscy gdzie rowerzyści się spotykają kojarzy fakty i wyrabia sobie odpowiednie zdanie...

babolfr fajnie tylko że raz na jakiś czas warto zebrac te śmieci do wora i wywalić do śmietnika a jeśli jest do takiego bardzo daleko to związane worki zostawcie przy jakiejś cywilizacji ( przystanek,skrzyżowanie,itp....MPO ogarnie spokojnie taki worek a wasza miejscówka pozostanie czysta.
lisek-fr
Kontakt:

Post autor: lisek-fr »

U nas w Brzesku to jak ktos juz zostawi jakis smiec to zawsze mamy jakas siatke czy cos i sie pozbiera:) A nie wiem po jakiego grzyba tylko pic i tego wszystkiego przywozic ze soba na rower :roll: Przecierz w ten czas co sie tyle wipije poje to by sie juz dawo czegos nowego nauczyło..........

http://www.pinkbike.com/photo/1762713/
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Schodek pisze:babolfr fajnie tylko że raz na jakiś czas warto zebrac te śmieci do wora i wywalić do śmietnika a jeśli jest do takiego bardzo daleko to związane worki zostawcie przy jakiejś cywilizacji ( przystanek,skrzyżowanie,itp....MPO ogarnie spokojnie taki worek a wasza miejscówka pozostanie czysta.
Właśnie tak robimy, inaczej dziura musiałaby mieć ze 100metrów a i tak by sie w końcu zapełniła :mrgreen:
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Schodek:
Widzę, że dh-złom nie tylko bawi ale i uczy. Brawo, Schodku. Bo któż inny jak nie my mastersi, będziemy uczyć juniorów (a wśród tych głupców przecież wielu) jak żyć. Jak jeździć to niektórzy uczyć mogą nas. ;-) Bo mastersi potrafią zadbać o porządek - patrz SGGW(W-wa). Zatem jeśli na Siekierkach spotkam gównażerię śmiecącą potraktuje niemiło.
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
Schodek
Kontakt:

bodzio2k najgorsze jest to że nie tylko młodzi śmieci zostawiają !!!

Przypominam że dzis czwartek :roll: a zaraz piątek i sobota z niedzielą !! 10 min i okolica ładnieje !!
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

Schodek to tak jak w Krakowie. Też była nawet fajna miejscówka która się rozbudowywała ale zorganizowano na niej zawody . I od tamtego czasu już jest bardzo słabo i nikomu nie chce się tego już rozbudowywać...
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
Schodek
Kontakt:

..moje doświadczenia z KRK są takie że tam ludzie są bardzo słabo zorganizowani jesli chodzi o robienie tras i rozwój miejscówek, mają super idealne warunki w okolicy i chyba nie che sie im,wolą wbic gdzieś w górki niz pod domem sobie coś kopać, w wwa jest tak mało miejsc ze spadem że praktycznie każde miejsce zostało zagospodarowane i to niejednokrotnie na pełnym nielegalu w parkach i monitorowanych okolicach...cał linia skarpy wiślanej,agrykola,dolna,bartycka,kazura,brudzienko,gocław i wiele wiele innych
W KRK do zeszłego sezonu nie było nawet prawdziwego dirta , bo powstał dopiero w Myślonach na zawody !!! Lasek na południu miasta został zrównany przez leśniczego dzięki takim matołkom co śmieci nie zebrali a porwali sie na organizację zawodów....

Może na wiosnę sie ekipy zbiora !! Panowie jak nie wy to kto ??? Miasto wam zrobi ?? Heheh powodzenia...
Buka
Kontakt:

Post autor: Buka »

Ja wybudowalem sobie kolo domu w lasku pare ladnych chopek budowalem chyba ze 2 tygodnie co dziennie po godzine jak nie wiecej i to na dodatek sam, mniej wiecej po tygodniu przyjezdzam i wszystko rozwalone i co sie okazalo ze to poczciwi staruszkowie co z psami chodza wszytsko rozwalili a smiecia nawet grama nie bylo wiec to nie zawsze jest z tym zwiazane, po prostu niektorzy niszcza dla zabawy?? :!: :!: :(
Czy sie stoi czy sie lezy to szacunek sie nalezy...
ODPOWIEDZ