modulacja hamulca
modulacja hamulca
Siemka
Mam głupie pytanko... co to jest w ogóle ta moduacja?? xD Czytałem sobie w sprzętowni o moich hamplach (Avid BB5 203/160) i piszą że modulacja zależy od klamki itp. Ja mam klamki dość słabe... Tektro jakieś...
P.S. prosze sie nie śmiać ;D
Mam głupie pytanko... co to jest w ogóle ta moduacja?? xD Czytałem sobie w sprzętowni o moich hamplach (Avid BB5 203/160) i piszą że modulacja zależy od klamki itp. Ja mam klamki dość słabe... Tektro jakieś...
P.S. prosze sie nie śmiać ;D
Modulacja to jak lekko naciśniesz klamke to hamulec też lekko działa, a nie z naciśniesz klamke i odrazu sie zatrzymujesz. Też mam BB5 2x 203 tarcza, do przedniego mam klamke FR5 i modulacja jest w miarę, a na tył klamke Alivio i to jest masakra, 0 modulacji
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
To takie "wyczucie" hamulca... chodzi o - jak wyżej napisano - panowanie nad siłą hamowania. Gdy jest ślisko musisz zaciskać hamulec jak najmocniej, ale żeby nie zablokować koła. - doprowadzić do takiego stanu "na krawędzi" pomaga hamulec/klamka z dobrą modulacją (nie licząc wyćwiczonych palców, oczywiście)
Gdy modulacja jest kiepska - hamulec działa na zasadzie "włącz-wyłącz".
Gdy modulacja jest kiepska - hamulec działa na zasadzie "włącz-wyłącz".
http://brooce.pinkbike.com
-
- Kontakt:
sorki to troszke pytanie niedotyczace tych hamulcow ale...
mam hamulce hayes gx2 a klamki shimano:
http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=sho ... me=ST-R225
wiec mam takie pytanie czy one sa dobre i czy maja w miare dobra ta modulacje

mam hamulce hayes gx2 a klamki shimano:
http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=sho ... me=ST-R225
wiec mam takie pytanie czy one sa dobre i czy maja w miare dobra ta modulacje

..::B@rT3K::..
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
@silverbart:
mam komplet mx2 z tarczami 160 i klamkami fr5 i jestem bardzo zadowolony z ich sily, a po wymianie linki i panceza z przodu na jakiss wypasny zestaw modulacja tez jest niczego sobie..
ja je reguluje w sposob nastepujacy:
-srobke przy klamce wkrecam do konca (tak zeby linka byla bardzo luzno)
-odkrecam linke po stronie hamulca i naciagam ja tak zeby pomiedzy tarcza na klockiem dociskajacym byla minimalna odleglosc, ale zeby nie ocieralo,
-na koniec dokrecam klocek kontrujacy rowniez tak blisko jak si etylko da i włala;p
mam komplet mx2 z tarczami 160 i klamkami fr5 i jestem bardzo zadowolony z ich sily, a po wymianie linki i panceza z przodu na jakiss wypasny zestaw modulacja tez jest niczego sobie..
ja je reguluje w sposob nastepujacy:
-srobke przy klamce wkrecam do konca (tak zeby linka byla bardzo luzno)
-odkrecam linke po stronie hamulca i naciagam ja tak zeby pomiedzy tarcza na klockiem dociskajacym byla minimalna odleglosc, ale zeby nie ocieralo,
-na koniec dokrecam klocek kontrujacy rowniez tak blisko jak si etylko da i włala;p