Jak zrobic singla ze szrota??
Jak zrobic singla ze szrota??
Witam!!!
szukałem troche czasu i nic nie znalazlem na temat tego, jak przerobic rower na singla. Jelsi cos takiego jest to bym poprosil o link, a ajk nie to prosze o odpowiedz. A wiec: posiadam Kone Shred 2006 na seryjnych czesciach. Moje pytanie jest takie: co dokaldnie musze kupic zeby przerobic go na singla. Wkurzaja mnie juz przerzutki, ktore co miesiac ida do naprawy. I przeskakuja podczas ajzdy (to nei wina regulacji, to wina szroctwa :P) W kazdym razie prosilbym o jakis wykaz wszystkich rzeczy potrzebnych dio zrobienia singla. Z gory dziekuje.
szukałem troche czasu i nic nie znalazlem na temat tego, jak przerobic rower na singla. Jelsi cos takiego jest to bym poprosil o link, a ajk nie to prosze o odpowiedz. A wiec: posiadam Kone Shred 2006 na seryjnych czesciach. Moje pytanie jest takie: co dokaldnie musze kupic zeby przerobic go na singla. Wkurzaja mnie juz przerzutki, ktore co miesiac ida do naprawy. I przeskakuja podczas ajzdy (to nei wina regulacji, to wina szroctwa :P) W kazdym razie prosilbym o jakis wykaz wszystkich rzeczy potrzebnych dio zrobienia singla. Z gory dziekuje.
-
- Kontakt:
Usuń jeden blat z przodu (najlepiej ten większy, na mniejszym będzie atwiej pedałować; lżej), wywal kasetę z tyłu, kup jakieś 'koło zębate' na tył... To chyba wszystko... Trzeba to ze sobą złożyć i GIT! Ja osobiście mam przerzutki (i uważam, że się przydają nawet na dirt'cie i street'cie! Nietylko do lekkiego FR/DH! Serio! Jeśli masz zamiar jeździć w 4X |jak ja gdy będę już duży
| to przełożenia są NIEZBĘDNE!!!) i myślę, że zmiana na single'a jest bynajmniej dość dużą zmianą... osobiście wolę nie experymentować...
UWAGA!: Prawie na pewno coś pochrzaniłem! Sam nie mam single'a i się właściwie na tym nie znam! Napisałem tylko jak bym ja to zrobił itd. !!!
PZDR, VAQUEN
PS: Wrazie czego to nie wyżywajcie się na 12-sto latku, OK?

UWAGA!: Prawie na pewno coś pochrzaniłem! Sam nie mam single'a i się właściwie na tym nie znam! Napisałem tylko jak bym ja to zrobił itd. !!!
PZDR, VAQUEN
PS: Wrazie czego to nie wyżywajcie się na 12-sto latku, OK?

http://ja.gram.pl/thedragon
e-mail: vaquen@wp.pl
e-mail: vaquen@wp.pl
-
- Kontakt:
Przód tak ja mowił Dirt Biker zdejmij po prostu zbędne blaty i gites. Ztyłem będzie troche więcej zabawy bo jak ściągniesz kasete to bedziesz musiał kupić reduktor ss np: http://allegro.pl/item322877569_redukto ... speed.html ana dodatek prawdopodobnie bedziesz potrzebował jeszcze napinacza z powodu braku poziomych haków np: http://allegro.pl/item320698313_napinac ... _2007.html (chcę zaznaczyć ze te aukcje są tylko dla przykładu!!!) 

no to tak:
z przodu zostaw tylko jeden blat, idz do rowerowego i popros zeby dali ci ze 2 zepsute kasety, rozwalasz je(kasete lacza 3 bolce, wystarczy ze zeszlifujesz ich glowki i kaseta sie rozleci na czesci), bierzesz plastikowe podkladki z jednej kasety, zakladasz na bebenek piasty, zakladasz zebatke na bebenek(mozesz uzyc jednej z zebatek z rozwalonych kaset), i nakladasz podkladki z drugiej rozwalonej kasety, skrec wszystko, kup halflinka:
http://allegro.pl/item322877583_kmc_pol ... adron.html
albo lepiej lancuch z pologniw np. dartmoor vert, zaloz kolo, zaloz dopasuj dlugosc lancucha i masz ss, mozesz ewentualnie dac napinacz ss z tylu zeby lancuch nie spadal(mozesz go zrobic np. ze starej przerzutki), ale przy zastosowaniu halflinka nie powinien spadac
-=robert=-
wcale nie musi bulic 50zl na reduktor, wystarczy wziasc stare kasety i je "lekko" zzmodyfikowac :wink:
tak samo nie musi wydawac niepotrzebnie 50zl na napinacz ktory moze zrobic ze starej przerzutki, a jak uzyje halflinka to powinien sc bez napinacza
z przodu zostaw tylko jeden blat, idz do rowerowego i popros zeby dali ci ze 2 zepsute kasety, rozwalasz je(kasete lacza 3 bolce, wystarczy ze zeszlifujesz ich glowki i kaseta sie rozleci na czesci), bierzesz plastikowe podkladki z jednej kasety, zakladasz na bebenek piasty, zakladasz zebatke na bebenek(mozesz uzyc jednej z zebatek z rozwalonych kaset), i nakladasz podkladki z drugiej rozwalonej kasety, skrec wszystko, kup halflinka:
http://allegro.pl/item322877583_kmc_pol ... adron.html
albo lepiej lancuch z pologniw np. dartmoor vert, zaloz kolo, zaloz dopasuj dlugosc lancucha i masz ss, mozesz ewentualnie dac napinacz ss z tylu zeby lancuch nie spadal(mozesz go zrobic np. ze starej przerzutki), ale przy zastosowaniu halflinka nie powinien spadac
-=robert=-
wcale nie musi bulic 50zl na reduktor, wystarczy wziasc stare kasety i je "lekko" zzmodyfikowac :wink:
tak samo nie musi wydawac niepotrzebnie 50zl na napinacz ktory moze zrobic ze starej przerzutki, a jak uzyje halflinka to powinien sc bez napinacza
ashes to ashes...
-
- Kontakt:
Dzieki za odpowiedzi, ale mam jeszcze pytankoi, czy zamiasta takiego napinacza an tyl ajki mi podal robert to czy moge zolozyc cos takiego: http://allegro.pl/item324359709_napinac ... d_ss_.html ?? Jest to tanie rozwiazanie, i wydaje mi sie ze solidniejsze ale moge sie mylic, dlatego pytam...
PS. w 4x nie zamierzam jezdzic, zreszta chyba nie bedzie problemu z zalozeniem tego ustrojstwa spowrotem jesli kupie nowy lancuch reduktor i napinacz, no nie??
PS. w 4x nie zamierzam jezdzic, zreszta chyba nie bedzie problemu z zalozeniem tego ustrojstwa spowrotem jesli kupie nowy lancuch reduktor i napinacz, no nie??
A akbym kupil przedni napinacz zalozmy truvativa (o takim myslalem) to czy on nie sprawowal by sie lapiej niz ten tylny?? Ja jestem sceptycznie nastawiony do tylnych napinaczy, gdyz w przerzutkach zawsze sie one lamia. Trudniejuszkodzic przedni moim zdaniem, dlawtego pytam czy ten tylny jest zawsze lepszy od przedniego....