Kupilem 5th Elementa i okazalo sie ze damper ma slabe tlumienie, regulacje takze dzialaja w niepelnym zakresie. Czy to wina tego, ze damper ma za male cisnienie (jestem pewny ze ma za male, tak samo jak tego, ze nie jest zapowietrzony)?
No i kolejna kwestia... Jest w nim zbyt miekka sprezyna. Niemal dobija z miejsca. Czy podpompowanie go na maks. cos pomoze (150 psi)?
PS. Ew. jakby ktos chcial sie zamienic za sprezyne - prosze na PW.
Pare pytan co do 5th Elementa.
-
- Kontakt:
owszem, pomoze ale w niewielkim stopniu. Skęć spręzyne i povbaw sie regulacjami. Po czym wnioskujesz ze te regulacje są niepelne czy jak tam ty to nazwales. moze byc to spowodowane zbyt miekka sprezyna, a jezeli kupiles damperka uzywanego prawdopodobnie olejk sie kwalifikuje do wymiany. ja nie wiem co to moze byc, nie jestem mechanikiem. poczekaj na kommenty innych ludzi 

slabe tlumienie ? jak wspone pierwszy egzemplaz ktory posiadlem to nie istnialo w nim cos takiego jak slabe tlumieniemorthias pisze:upilem 5th Elementa i okazalo sie ze damper ma slabe tlumienie, regulacje takze dzialaja w niepelnym zakresie. Czy to wina tego, ze damper ma za male cisnienie (jestem pewny ze ma za male, tak samo jak tego, ze nie jest zapowietrzony)?

Jesli jest zapowietrzony to nie bedzie dzialac to czuc - powinienes to rozpoznac.
nie za wiele. zmniejsz komore powietrzna i to znacznie - 4-5,5 obrotu. trudniej bedzie ja dobic ale na sag to nie wplynie.morthias pisze:No i kolejna kwestia... Jest w nim zbyt miekka sprezyna. Niemal dobija z miejsca. Czy podpompowanie go na maks. cos pomoze (150 psi)?
a jaka masz ? Piszac tego posta powinienes podac jaka masz rame ,rozmiar dampera i twardosc sprezyny , swoja wage i styl jazdy - wtedy mozna by ocenic czy masz dobra sprezynke.morthias pisze:PS. Ew. jakby ktos chcial sie zamienic za sprezyne - prosze na PW.

sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
Ten problem juz rozwiazalem, napompowalem damper i tlumienie jest, regulacja takze dziala prawidlowo (czyli, nie mylilem sie).topick pisze:slabe tlumienie ? jak wspone pierwszy egzemplaz ktory posiadlem to nie istnialo w nim cos takiego jak slabe tlumienie
Sprobowalem, faktycznie, dobic ciezej, ale pierwsze 50% skoku wchodzi jak w maslo... Ech.topick pisze:nie za wiele. zmniejsz komore powietrzna i to znacznie - 4-5,5 obrotu. trudniej bedzie ja dobic ale na sag to nie wplynie.
Faktycznie, podstawowy blad, juz go poprawiam:topick pisze:a jaka masz ? Piszac tego posta powinienes podac jaka masz rame ,rozmiar dampera i twardosc sprezyny , swoja wage i styl jazdy - wtedy mozna by ocenic czy masz dobra sprezynke.
Rozmiar dampera to 200x51 mm. Sprezyna to 300x2.0" (za miekka

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Do tej ramki to muisz szukac sprezynki o twardosci 450-550, w zaleznosci ile ona tam ma rzeczywistego skoku.morthias pisze:Rozmiar dampera to 200x51 mm. Sprezyna to 300x2.0" (za miekka ). Waze 76-78 kg i jezdze... ogolnie pojety freeride, na duzym SAG'u mi nie zalezy, bo latam duzo dropow, malo DH. Rama to niestety Kross Sign FR
, probuje go ratowac dobrym damperem, ha .
http://www.tftunedshox.com/springcalc.htm
Jakbys nie mogl znalesc na all

sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna