Odpowietrzanie hydraulika shimano 535
Odpowietrzanie hydraulika shimano 535
Pytanie takie jak w temacie. Posty tylko na temat. Jak ktoś ma jakąś stronę gdzie jest to opisane proszę podać. Z odpowietrzaniem miałem tylko do czynienia z avidami a do tej deorki nie wiem jak się zabrać. Pozdro
-
- Kontakt:
ja nie ogarniam jednego. Hamulec to hamulec, zasada dzialania i metoda odpowietrzania jest zawsze taka sama więc jeżeli radziles sobie z avidami to zrob tak samo z deore. Najlepiej wciskaj płyn przez odpowietrznik, będzie najszybciej. ja tak robie zawsze i jest git. Proponuje przykleić któryś z tematow o odpowietrzaniu hamulców, wymianie oleju w amortyzatorze, wymianie lancuch klocków itp. bo codziennie prawie powstaja takie tematy.
dzwońcie pod 0-700 i pytajcie o bolida
Shawnphono3 pokaż mi jeden o odpowietrzaniu tego hampla bo jednak różni sie trochę od avida, a nie chcem zrobić tego na odpierdol . Szukajka pokazała mi trochę odnośnie tego hampla a jak już sie zaczynała gadka o odpowietrzaniu to nastała cisza . I tez jestem za przyklejeniem tego tematu . Pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Wolne tłumaczenie z instrukcji obsługi a propos zalewania i odpowietrzania hampli (dodam że nigdy tego nie robiłem, przedstawiam tylko opis z instrukcji):
- Ustaw klamkę równolegle do ziemi i odkręć przykrywkę zbiorniczka
- tutaj następuje opis jak zalać hamulec więc to chyba CI nie potrzebne.
- Jeśli klamka będzie pracować bąbelki powietrza będą przedostawać się do góry do zbiorniczka. Jeśli przestaną się pojawiać naciśnij klamkę tak daleko jak tylko możesz. W tym momencie klamka powinna być "sztywna"
(jeśli tak nie jest potrząśnij lekko przewodem lub przesuń lekko zacisk)
- Z wciśniętą klamką otwórz i zamknij odpowietrznik za pomocą klucza 7mm (na ok 0.5s za każdym razem), aby wydostać powietrze, które może być w zacisku. Powtórz całą procedurę ok 2-3 razy. Potem zakręć odpowietrznik.
- Dopełnij oleju w zbiorniczku i przykręć pokrywkę. Upewnij się że przy zakręcaniu pokrywki nie dostało się powietrze.
Ja mam jeszcze inne pytanie czy możliwe jest żeby ten hampel zapowietrzył się podczas ustawienia roweru do góry kołami? Instrukcja przed tym przestrzega, ale oznaczało by to że każda zmiana opony wiąże się z mozliwością zapowietrzenia hamulca.
- Ustaw klamkę równolegle do ziemi i odkręć przykrywkę zbiorniczka
- tutaj następuje opis jak zalać hamulec więc to chyba CI nie potrzebne.
- Jeśli klamka będzie pracować bąbelki powietrza będą przedostawać się do góry do zbiorniczka. Jeśli przestaną się pojawiać naciśnij klamkę tak daleko jak tylko możesz. W tym momencie klamka powinna być "sztywna"

- Z wciśniętą klamką otwórz i zamknij odpowietrznik za pomocą klucza 7mm (na ok 0.5s za każdym razem), aby wydostać powietrze, które może być w zacisku. Powtórz całą procedurę ok 2-3 razy. Potem zakręć odpowietrznik.
- Dopełnij oleju w zbiorniczku i przykręć pokrywkę. Upewnij się że przy zakręcaniu pokrywki nie dostało się powietrze.
Ja mam jeszcze inne pytanie czy możliwe jest żeby ten hampel zapowietrzył się podczas ustawienia roweru do góry kołami? Instrukcja przed tym przestrzega, ale oznaczało by to że każda zmiana opony wiąże się z mozliwością zapowietrzenia hamulca.
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
Mawet jak odwrócisz rower wyjmiesz koło i zaciśniesz bez tarczy klamkę. To na bank masz zapowietrzony hampel. To nie dotyczy tylko tego modelu:) .
I jeszcze jedno pytanie co do tego 535. Czy odpowietrznik ten ten zawór który znajduje sie na klamce ? Sa 2 jeden do wychylenia klamki a drugi to odpowietrznik? Pozdro
I jeszcze jedno pytanie co do tego 535. Czy odpowietrznik ten ten zawór który znajduje sie na klamce ? Sa 2 jeden do wychylenia klamki a drugi to odpowietrznik? Pozdro
http://forumrowerowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7350
tu masz wszystko opisane..nawet z obrazkami:D
tu masz wszystko opisane..nawet z obrazkami:D
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Musieli się zabezpieczyć co nie;) a akurat szhimano odpowietrza się identycznie jak avida tylko pamiętaj że do shimano lejesz mineralny;) ja akurat korzystam z tego 2 sposobu z linku XXX bo tak jest szybciej i łatwiej, ale czasem taki sposób nie działa więc trzeba próbować
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/