Regulacje w Big Hicie

QbaPL
Kontakt:

Regulacje w Big Hicie

Post autor: QbaPL »

Czesc
Powie mi ktoś jak to jest z regulacjami w Big Hicie '05 ? Te 3 otworki na gorze to jest regulacja skoku, tak ? Na najniższej dziurce jest najwięcej skoku? (Mi sie tak wydaje ale doszły mnie słuchy ze tam ustawia sie progresje czy cus) A na tych dziurkach w wachaczu ustawia sie kąt główki czy coś jeszcze?
Dzieki
Pozdrawiam
a i jesli ktos ma 5th elementa w big hicie to wdzieczny byl bym za opinie jak sie sprawuje ;) http://allegro.pl/item330769499__nowy_d ... ement.html
Alonek
Kontakt:

Post autor: Alonek »

model ktory nie posiada strzalek tylko 3 dziurki nie posiada zadnej regulacji, niestety kolego chyba kupiles podrobe bo oryginal ma strzalki a nie jakies dziurki. prowadze servis i spotkalem taki z dziurkami ale byla to chinska podroba...
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

wszystkie regulacje na ramie tego typu są do zmiany skoku i geometrii. A jak pewnie wiesz, wahacz działa jak dźwignia czyli jeśli zostawiasz ten sam damper a zwiększasz skok to zwiększasz czułość i miękkość dampera, a odwrotnie, jeśli zmniejszysz skok to damper będzie twardszy. Jak chcesz wiedzieć które dziurki co robią to wykręć damper z ramy i przymierzaj na którym ustawieniu tył roweru jest najwyżej, to tam masz większy skok, lub sprawdzaj na charakterustyce dampera z tego co napisałem wyżej. Ustawiaj na skrajne i "patrz" na twardość. Możesz sobie również policzyć jeśli jesteś dobry z matmy lub po prostu sobie wyobrazić taką dźwignie ile czego i co i jak na jakim ustawieniu ciągnie.
a o 5th elemencie Ci ni pomoge bo mam sporo gorszy sprzęt ale w moim skok jest większy na niższej dziurce... zobacz sobie w opisie
QbaPL
Kontakt:

Post autor: QbaPL »

to jest podróba?? hmmmm... patrzac na wykonanie nie wydaje mi sie, ale ocen po zdjeciu jesli potrafisz... http://www.pinkbike.com/photo/1516273/
jakie strzalki, bo nie czaje?
nom wlasnie wiem i tak patrzylem, na najnizszej dziurce tył jest najniżej (tzn wiecej wysunięty) ale kumpel mi cos mowil ze jak dam damper na regulacji przy ramie wyzej to skok jest ten sam tylko twardosc sie zmienia.... wiec dlatego pytam bo juz sam niewiem...
ODPOWIEDZ