Author A-RH+

suchockj
Kontakt:

Author A-RH+

Post autor: suchockj »

Witam i pytanie do wszystkich którzy mieli styczność z tą ramą na co zwracać uwagę podczas eksploatacji. Wyczytałem jak na razie, że często łożyska w wahaczach padają. Moja ramka jest z 2007 z damperem Manitou Split RPA 222mm.
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Witam co do dampera to sie nie wypowiem bo ja swoja ramę ujeżdżałem ze swingerem 4-way. Podstawowe mankamenty mojego modelu (rocznik 2006) to:

- łożyska za pierwszym razem padły po miesiącu, każde następne po ok. 2 tygodniach

- 3 razy pękał mi wahacz (dolna prawe ramię)

- łożyska średnio co 2 dni musiałem dokręcać bo śruby się odkręcały

- pewnie to była wina za długiego pancerza od przerzutki, ale gdy damper ugiął się prawie do końca pancerz zahaczał o zacisk sztycy i "wypinał" pancerz z mocowania

- dość delikatny lakier szczególnie na wahaczu

wnioski wyciągnij sam :mrgreen:
suchockj
Kontakt:

A jeszcze taka sprawa, na co mogę sobie pozwolić na tej ramie? Chodzi mi o to czy mogę się pokusić o jakiś zjazd czy raczej lajtowo bez szaleństw? Z przodu mam Tore 302 ustawioną na 130 mm z tyłu Manitou Split RPA skok 70mm a obręcze AlexRims SupraBH.
owczar
Kontakt:

raczej bez szaleństw... jakieś delikatne enduro może trasa na kamieńsku ale bez przegięć... probować możesz, ale wtedy możesz znaleźć się w takiej sytuacji jak ja czyli rower będzie więcej w serwisie niż pod tobą :twisted:
suchockj
Kontakt:

No to powiedzmy dzikowiec? Da rade? Czy to właśnie jest bez szaleństw?
michal15
Kontakt:

Post autor: michal15 »

moze lepiej poison curare ??
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
suchockj
Kontakt:

Nie wiem czy lepiej bo arh+ już mam kupioną a nawet złożoną. Problem jest w tym że wszyscy mówią o ramie z '06 a "podobno" wersja z '07 ma lepsze łożyska więc chyba jedynym sposobem jest pojechać i zobaczyć na co ją stać.
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Dzikowiec xD.. niezla trasa.. ja tam na swoim biku do 4x bylem i nie powiem ze bylo lajtowo przynajmniej gdzies do polowy trasy bo strasznie duzo kamieni i takich podobnych jest.. jak chcesz wykrecac tam czasy jak na zawodach czyli cos kolo 3 minut to lepiej zainwestuj w troche lepsza ramke..

tak wogole to ile masz kasy na rame bo mozna poszukac czegos innego i lepszego w dobrej cenie..??

pozdrooo
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

eh sory za drugiego posta ;/
suchockj
Kontakt:

Nie zamierzam się na tym ścigać tylko sobie pozjeżdżać, za ramę na szczęście nie zapłaciłem 3299 tylko 1800. Bo do 1800 z damperem chyba ciężko by było coś nowego znaleźć.
owczar
Kontakt:

Wg mnie jeśli ci życie miłe to nawet nie próbuj pierwszych 3 skrótów na Dziku... tam niżej od niejakiego bunkra możesz sprobować... ja będąc na torze w Szczawnie połamałem po raz drugi tą ramę... nie zdążyłem nic skoczyć i przy napędzie na big szczawiane pękł mi wahacz... Wg mnie ta rama nie nadaje się do niczego poza lekkim enduro, ale to twoje zdrowie i jeśli chcesz to próbuj. Życzę szczęścia i oby rama jeśli ma pękać to niech pęka w miejscach na trasie gdzie spokojnie się zatrzymasz/odratujesz.... a może będziesz szczęśliwcem i rama będzie służyć ci na wieki...
suchockj
Kontakt:

To mam jeszcze takie pytanie do ciebie bo podnosząc tył roweru za siodełko słyszę takie delikatne pykanie, tykanie cokolwiek to jest wg mnie słychać gdzieś jakiś luz, z tym że sprawdziłem i prawdopodobnie jest to luz gdzie damper łączy się z wahaczem. Czy jest to normalne, że musi mieć trochę luzu czy jest to bardzo źle i tego odgłosu być nie powinno i coś może mi się sypnąć przy jeździe?...

Sprawdziłem i jestem pewien jest to mały luz przy damperze. Tzn poluzowałem dolne śruby i stukanie było dużo wyraźniejsze ale po dokręceniu śrub nadal trochę ten luz słychać, nie wiem czy ten typ tak ma czy coś jest nie tak...
ODPOWIEDZ