Single speed w Street/Dirt/lekkie FR
-
- Kontakt:
Single speed w Street/Dirt/lekkie FR
Zastanawiam się nad single speed'em do nowego roweru. Mam zamiar jeździć sporo w mieście oczywiście single speed do tego najlepszy, lecz zastanawiam się czy mógłby też być do Dirtu/FR, ponieważ z kolegami już mamy kawał toru zrobiony. W większości hopki... Wielkich dropów nie przewiduję takie do hm.. 4m raczej max. Najlepiej podajcie mi mniej-więcej między jakimi przerzutkami jest single speed w sensie jak ciężko się jedzie. Potrzebowałbym coś między 2, a 3 wtedy nie ma problemu z rozwinięciem szybkości, ani wheelie na przykład. Do tego single wychodzi taniej, nie ma się zbytnio co psuć i co najważniejsze mamy pewność, że nie spadnie łańcuch. Na przerzutkach nawet z napinaczem czasami się to zdarza, a po za tym przedni napinacz z przerzutką hałasuje w większości i jest drogawy... Pozdro:)
P.S. Czy oś 10-tka będzie ok. do lekkich skoków? Bo z 20 byłby problem do streetu...
P.S. 2 Destroyer Street nada się do DIRTU? Bo jak napisałem wcześniej to też mam zamiar "uprawiać". I czy jest ona lepsza od Dragstar'a?
P.S. Czy oś 10-tka będzie ok. do lekkich skoków? Bo z 20 byłby problem do streetu...
P.S. 2 Destroyer Street nada się do DIRTU? Bo jak napisałem wcześniej to też mam zamiar "uprawiać". I czy jest ona lepsza od Dragstar'a?
1... wiesz ile to 4 m? chcesz to skakac na sztywniaku? nie no.. powodzenia zycze ;]diablos993 pisze:Wielkich dropów nie przewiduję takie do hm.. 4m raczej max
2... przeciez w dircie prawie same ss.. przecipa nie poczebna... w fr tez poradzi... generalnie chodzi o to zeby jak najszybciej sie rozpedzac wiec glownie w DH/4x...
3. zalezy co rozumiesz przez "lekkie skoki" ale mysle ze wystarczy.. tylko powiedz mi.. czemu problemy do streetu z 20-stka?
4. co do tych ram sie nie wypowiem bo nie jezdzilem a destroyer streeta chyba nawet nie widzialem

Ej Ty masz na myśli 4 metrowy drop czy 4 metrowy lot ?? xD Są ludzie któży takie rzeczy robią ale i tak mają do tego pewien respekt a jak Ty piszesz że "takie tam" to powodzenia w tym sporcie ja z 5 m skoczyłem na płask na fullu i rozje.bałem a sztywniak to uchu huuuuu.... powodzenia.
Obiecuje Koledze SPACED że skocze na płask z 2,5 metra :) i zdjęcie pokaże.
-
- Kontakt:
No rzeczywiście palnąłem głupotę z tym dropem:P Do 2m... może nawet mniej. No i czy piasty 10mm starczą? Aha i ten ss między jakimi przerzutkami jest mniej-więcej jeśli chodzi o ciężkość? Coś koło 2-2, 2-3 ? No i powiedzcie coś o ramie.. Szukam czegoś do 300zł około(myślałem właśnie o Destroyer Street/Jump, Dragstarze lub Dartmoor SF) może być używane byle było w niezłym stanie no i oczywiście 14", koła będą 24" i ss. A no i czy starczy mi na początek korba RPM ? Podobno jest naprawdę niezła.. I środek supportu truvativ DH, chyba, że macie coś dobrego za niższą cenę bo na sam środek supportu 8dych to chyba sporo..
p.s. I na początek szukam jakiegoś amora 300-400zł używka na pewno bo nowego nic "normalnego" xD nie kupię heh.. Doradźcie coś..
p.s. I na początek szukam jakiegoś amora 300-400zł używka na pewno bo nowego nic "normalnego" xD nie kupię heh.. Doradźcie coś..
http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=661diablos993 pisze:Destroyer Street
http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=688diablos993 pisze:Destroyer Jump
http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... pr&SID=153diablos993 pisze:Dragstarze
http://www.dh-zone.com/sprzetownia/rece ... r&SID=1033diablos993 pisze:Dartmoor SF
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=45487diablos993 pisze: amora 300-400zł
Coś jeszcze?
Co do korby to jesli cchesz mtb po polecam korby hussefelta i suport team dh.
Co do przelozenia teraz śmigam na 2,47 około (32x13) i jezdze glownie dirt i street i jak dla mnie jest w sam raz. Przedtem smigalem na 2,0 i troche na chopach młyek sie robil

klexuh, maciej76 czemu piszecie mu, że 4 na sztywniaku to nie? Nie jednego widziałem dropa z 4m na sztywniaku i wszyscy którzy skakali jakoś żyją...
Co do osi - 10mm styknie
Amor 300 - 400zł - duro nowe; epicon używany
Rama - dragstar dość mocny, ale bardziej pod FR chociaż w streecie i dircie też da rady... reszta - nie wiem, nie miałem, nie jeździłem, nie mówię.
Korba - RPM El Toro będzie spoko, na początek starczy. Ja mam dartmoora reacta i po 10 miechach prawe ramie troche się zgięło, ale to od DH i FR więc tobie nie grozi.
Na suport 80zł to wcale nie tak dużo, ale jakąś używke wyrwiesz, np Truvativ Team DH.
Przełożenie - szukaj czegoś w granicy 2.3. Z tego co piszesz - widzę, że za bardzo nie wiesz jak liczy się przełożenie - dzielisz ilość zębów na przedniej koronce przez ilość zębów z tyłu na kasecie i masz przełożenie. 2.3 osiągniesz mając z przodu blat 28T a z tyłu 12T (około 2.3)
Co do osi - 10mm styknie
Amor 300 - 400zł - duro nowe; epicon używany
Rama - dragstar dość mocny, ale bardziej pod FR chociaż w streecie i dircie też da rady... reszta - nie wiem, nie miałem, nie jeździłem, nie mówię.
Korba - RPM El Toro będzie spoko, na początek starczy. Ja mam dartmoora reacta i po 10 miechach prawe ramie troche się zgięło, ale to od DH i FR więc tobie nie grozi.
Na suport 80zł to wcale nie tak dużo, ale jakąś używke wyrwiesz, np Truvativ Team DH.
Przełożenie - szukaj czegoś w granicy 2.3. Z tego co piszesz - widzę, że za bardzo nie wiesz jak liczy się przełożenie - dzielisz ilość zębów na przedniej koronce przez ilość zębów z tyłu na kasecie i masz przełożenie. 2.3 osiągniesz mając z przodu blat 28T a z tyłu 12T (około 2.3)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Bombell ja dobrze wszystko przestudiowałem, ale dalej zastanawiam się która najlepsza do Dirt/street, bo do Dirtu wszystkie są dobre, ale do Street także musi być nie najgorsza. Dajcie jeszcze jakieś linki do ss czy coś w tym stylu i napiszcie jak zrobić tego single speed'a czy normalna kaseta i wykręcić zębatki żeby sobie wybrać którą chcę czy jak? HELP... Pozatym 12T wolnobiegu ni ma.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
stery i gripy tez musial bys jakies kupic
najlepiej napisz ile masz kasy na calosc.....
ponizej 2k jako dobra podstawa pod dalsze rozbudowy sa: kross Sign DS (ok1800zl), UNIBIKE Underground Zone ONE (ok2000zl), Haro Thread One (ok 2000zl), A-gang A.M 2007 (ok1800zl), Author ExE 2008 (2000zl), GT Chucker 2.0 lub 3.0, Mongoose Fireball (ok.1800), Specialized Grom Rock 24(ok2000zl), UMF Hardy 1 Steel(ok1900zl) i wiecej juz nie wiem.....
najlepiej napisz ile masz kasy na calosc.....
ponizej 2k jako dobra podstawa pod dalsze rozbudowy sa: kross Sign DS (ok1800zl), UNIBIKE Underground Zone ONE (ok2000zl), Haro Thread One (ok 2000zl), A-gang A.M 2007 (ok1800zl), Author ExE 2008 (2000zl), GT Chucker 2.0 lub 3.0, Mongoose Fireball (ok.1800), Specialized Grom Rock 24(ok2000zl), UMF Hardy 1 Steel(ok1900zl) i wiecej juz nie wiem.....
-
- Kontakt:
Ok to się troszku rozpiszę:) Na rower mam zamiar wydać do 1700zł.. Zapewne będzie to składak chyba, że znajdę jakąś ciekawą używkę na allegro. Stwierdziłem, że na razie amorek kupię np. Suntour XCR 120mm i mi styknie na początek a inne części lepsze kupię... Oto i one:
Rama: Dalej się waham zobaczymy jakie będą oferty, ale raczej Dartmoor SF, Destroyer Jump albo Dragstar ok. 300zł używka zapewne.
Amor: zapewne SunTour XCR 120mm 2008 - nowy lub używany w bdb stanie - 120-170zł
Chwyty: jakieś tam 30zł
Dętki: jakieś tam 20zł
Hamulce: przód - v-brake jakiś tam 30zł, tył - tarczowy avid bb5 chyba 180mm - 170zł
Kaseta: pod SS ok. 30zł
Kierownica+Mostek: Truvativ Hussefelt 100zł
Koła: Raczej 24" -
Przód: Piasta - Novatec 2 maszyny - 60zł, Szprychy CN Spoke 2mm(gratis), Obręcz Dartmoor Blizzard lub AlexRims DH 19
Tył: Piasta - Novatec 4 maszyny(pasuje do Single Speed???), Szprychy CN Spoke 2mm(gratis), Obręcz Dartmoor Blizzard
Łącznie wychodzi ok. 380zł
Korba: RPM El Toro - 120zł
Linki+pancerz: Gratisy lub jakieś tam ok 30zł
Łancuch: jakiś tam ok 20zł
Klamki: Gratisy lub jakies tam do 50zł..
Opony: 24x2.3 Kenda K-Rad - komplet ok 80zł
Pedały: Author platformy - 50zł
Siodełko: jakieś tam BMX'owe - 40zł
Stery: FSA The Pig - 55zł
Support: Nie wiem jeszcze.. Albo Truvativ Giga Pipe, używany Truvativ GigaPipe Team DH, lub sam niewiem.. do 100zł...
Sztyca: jakaś tam do 30zl
Chyba na tyle... Wychodzi ok. 1700zł za składaka, który dla mnie byłby idealny w zasadzie, a w tych wszystkich sklepowych całych rowerkach, które wymieniłeś cały czas coś mi nie pasowało;P
Kilka pytań odnośnie tych części:
1. Lepiej brać 24 czy 26 cali koła? Na pewno będzie sporo streetu, ale też nie mniej dirtu.. Szczerze wolę 24, ale trudno do nich cokolwiek znaleźć szczególnie opony..
2. Czy szprychy CN Spoke są takie SpokixDD ?
3. Czy z piasty Novatec na kasetę 8/9 rzędową można zrobić singla?(na tym się kompletnie nie znam )
4. Dodam, że rowerek będzie troszkę katowany, bo po 1 raczej niedoświadczony jeźdźca, po 2 lubię szaleć, po 3 "Niczego się nie nauczysz bez gleby" - mój kolega xD.
5. Czy wyjdzie z tego dobry rower?
Co według was nie pasuje?[/b]
Rama: Dalej się waham zobaczymy jakie będą oferty, ale raczej Dartmoor SF, Destroyer Jump albo Dragstar ok. 300zł używka zapewne.
Amor: zapewne SunTour XCR 120mm 2008 - nowy lub używany w bdb stanie - 120-170zł
Chwyty: jakieś tam 30zł
Dętki: jakieś tam 20zł
Hamulce: przód - v-brake jakiś tam 30zł, tył - tarczowy avid bb5 chyba 180mm - 170zł
Kaseta: pod SS ok. 30zł
Kierownica+Mostek: Truvativ Hussefelt 100zł
Koła: Raczej 24" -
Przód: Piasta - Novatec 2 maszyny - 60zł, Szprychy CN Spoke 2mm(gratis), Obręcz Dartmoor Blizzard lub AlexRims DH 19
Tył: Piasta - Novatec 4 maszyny(pasuje do Single Speed???), Szprychy CN Spoke 2mm(gratis), Obręcz Dartmoor Blizzard
Łącznie wychodzi ok. 380zł
Korba: RPM El Toro - 120zł
Linki+pancerz: Gratisy lub jakieś tam ok 30zł
Łancuch: jakiś tam ok 20zł
Klamki: Gratisy lub jakies tam do 50zł..
Opony: 24x2.3 Kenda K-Rad - komplet ok 80zł
Pedały: Author platformy - 50zł
Siodełko: jakieś tam BMX'owe - 40zł
Stery: FSA The Pig - 55zł
Support: Nie wiem jeszcze.. Albo Truvativ Giga Pipe, używany Truvativ GigaPipe Team DH, lub sam niewiem.. do 100zł...
Sztyca: jakaś tam do 30zl
Chyba na tyle... Wychodzi ok. 1700zł za składaka, który dla mnie byłby idealny w zasadzie, a w tych wszystkich sklepowych całych rowerkach, które wymieniłeś cały czas coś mi nie pasowało;P
Kilka pytań odnośnie tych części:
1. Lepiej brać 24 czy 26 cali koła? Na pewno będzie sporo streetu, ale też nie mniej dirtu.. Szczerze wolę 24, ale trudno do nich cokolwiek znaleźć szczególnie opony..
2. Czy szprychy CN Spoke są takie SpokixDD ?
3. Czy z piasty Novatec na kasetę 8/9 rzędową można zrobić singla?(na tym się kompletnie nie znam )
4. Dodam, że rowerek będzie troszkę katowany, bo po 1 raczej niedoświadczony jeźdźca, po 2 lubię szaleć, po 3 "Niczego się nie nauczysz bez gleby" - mój kolega xD.
5. Czy wyjdzie z tego dobry rower?

Bałbym się używać XCR w streecie ;]
Jak to mawiają,"jak coś jest do wszystkiego,to jest do niczego"
Złóż streetówke z amorem (za taką kasę b. ciężko,bo XCR amortyzatorem nie jest
) albo zrezygnuj z FR i kup streetówke ze sztywniakiem,np Holy,albo Authora 24:00 cały rower.
Pozdro.
Jak to mawiają,"jak coś jest do wszystkiego,to jest do niczego"
Złóż streetówke z amorem (za taką kasę b. ciężko,bo XCR amortyzatorem nie jest

Pozdro.
[url=http://infobot.pl/r/1aIW]PinkBike[/url]
[url=http://infobot.pl/r/1aIR]Allegro[/url]
[url=http://infobot.pl/r/1aIR]Allegro[/url]
Tak jak mówi Matos lepiej faktycznie zrezygnuj z tego FR i wtedy kup se Destroyera Jumpa.
1. Lepiej weź 24 - będzie Ci się łatwiej kręcić 360 180 itd. Opon wcale nie trudno do nich znaleźć, wystarczy się na nich troche znać. Jest pełno holy rollerów, czy table topów na 24"
2. O szprychy się nie martw i tak ich nie zniszczysz, nie pokrzywisz miech będą jakie są.
3. Tak, robisz taką samoróbkę - dajesz kilka podkładek z rurki PCV na bębenek, mniej więcej po środku 1 zębatkę i znów kilka podkładek na bębenek, po czym wszystko skręcasz i jest git.
4. I tak go nie zajedziesz. O XCR'a - martw się tylko o naprężenia boczne bo ma słaby buster który połamałem w rękach. Możesz pomyśleć o sterówce bo mi się lekko wygięła po roku jazdy, ale może być.
5. Da rade.
1. Lepiej weź 24 - będzie Ci się łatwiej kręcić 360 180 itd. Opon wcale nie trudno do nich znaleźć, wystarczy się na nich troche znać. Jest pełno holy rollerów, czy table topów na 24"
2. O szprychy się nie martw i tak ich nie zniszczysz, nie pokrzywisz miech będą jakie są.
3. Tak, robisz taką samoróbkę - dajesz kilka podkładek z rurki PCV na bębenek, mniej więcej po środku 1 zębatkę i znów kilka podkładek na bębenek, po czym wszystko skręcasz i jest git.
4. I tak go nie zajedziesz. O XCR'a - martw się tylko o naprężenia boczne bo ma słaby buster który połamałem w rękach. Możesz pomyśleć o sterówce bo mi się lekko wygięła po roku jazdy, ale może być.
5. Da rade.
-
- Kontakt:
Znaczy tak nie wiem w zasadzie jak to nazwać .. To jest takie leciutkie FR ... Bardziej Dirt.. Bo zrobiliśmy taki mini tor w zasadzie na Dirta.. hopki nie duże. Mamy kilka hopek zrobionych z górki w sensie. że jest duży rozpęd i hopka(później będą następne.. w końcu cały tor:) No i nie za duże dropy z których może kiedyś skoczę chociaż nie widzę w tym nic ciekawego xD. Wolę hopy... A w streecie to będzie w zasadzie wszystko robione co będzie możliwe.. Ale zanim ja będę 180 kręcił to trochę minie.. Pewnie już nowy amor będzie:) Więc myślicie, że by ten XCR wytrzymał to? Z tą piastą tylną jakoś sobie poradze.. No i dalej jest problem z Ramą.. Cały czas niewiem.. Chociaż myślę nad Street Fighterem i chyba na niego padnie.. Tylko gdzieś słyszałem, że przy 180 szyybbkoo się gnie/łamie(ale jak mówiłem do 180 jeszcze mi daaaleko). Dobra teraz lecę na obiad i czekam na odp.. pozdro:)
[url]http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6456721[/url]