Skladam rower
Skladam rower
Skladam sobie rower. Mam jakąstam rame, moze ja zmienie na przyszly rok. A tak to nie mam nic.
Bylem u kolegi w sklepie rowerowym, powiedzialem ze chce amora duro z 2008 i przerzutke Shimano Deore XT 2008 bo tyle doczytelem ze napewno bedzie spoko w swoich cenach (kolo 300 i do 150).
A reszta dowolna. Przerzutke wymienil, cene z 2500 podbil do 2776 i zlozyl cos takiego:
amortyzator Sautor Duro 2008 350
stery Dartmoor Curio 85
kierownica Dartmoor 80
mostek Pro Downhill 71
gripy dartmoor 30
piasty shimano hone 55+83
szprychy mech1 czarne 144
opony nokian 150
detki continental 20
kaseta hone 99
przezutka hone 178
manetka deore 59
klamki shimano home 160
zaciski hone 220
przewody hone 60
tarcze home 200/160 130
linki+panczerze 40
korby+suport shimano hone 32t 369
lancuch dartmoor squadro 66
pedaly ns panrcake 60
sztyca dartmoor barrel 65
siodlo earthworks 70
napinacz dartmoor slider 132
Jesli brakuje przy czyms oznaczen to ja tego tez nie wiem.
Co byscie zostawili, a co zmienili? Bo z wlasnego doswiadczenia wiem ze nigdy nie ma co kupowac jak pan sprzedawca powie ze to jest dobre.
Nawet nie wiem co to za hamulce, ale hayesów 9 powiedzial ze nie.
Wszelka pomoc mile widziana.
Bylem u kolegi w sklepie rowerowym, powiedzialem ze chce amora duro z 2008 i przerzutke Shimano Deore XT 2008 bo tyle doczytelem ze napewno bedzie spoko w swoich cenach (kolo 300 i do 150).
A reszta dowolna. Przerzutke wymienil, cene z 2500 podbil do 2776 i zlozyl cos takiego:
amortyzator Sautor Duro 2008 350
stery Dartmoor Curio 85
kierownica Dartmoor 80
mostek Pro Downhill 71
gripy dartmoor 30
piasty shimano hone 55+83
szprychy mech1 czarne 144
opony nokian 150
detki continental 20
kaseta hone 99
przezutka hone 178
manetka deore 59
klamki shimano home 160
zaciski hone 220
przewody hone 60
tarcze home 200/160 130
linki+panczerze 40
korby+suport shimano hone 32t 369
lancuch dartmoor squadro 66
pedaly ns panrcake 60
sztyca dartmoor barrel 65
siodlo earthworks 70
Jesli brakuje przy czyms oznaczen to ja tego tez nie wiem.
Co byscie zostawili, a co zmienili? Bo z wlasnego doswiadczenia wiem ze nigdy nie ma co kupowac jak pan sprzedawca powie ze to jest dobre.
Nawet nie wiem co to za hamulce, ale hayesów 9 powiedzial ze nie.
Wszelka pomoc mile widziana.
no te hebele to drogie i jeszcze jak jakieś miechaniki z shimano to ja dziękuje, no i nie wiem po co tyle hajsu pakować w przerzutki, rozumiem jeszcze kaseta bo lepeij jak jest mocna to sie na niej więcej pojeździ ale przerzutke to ja mam alivio za 65zł i jestem bardzo zadowolony a już 3 sezony jeździ.
Nie katalogowe :P
Za 60zl wiecej masz - http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22186 Juicy 5. Wysylka gratis powyzej 100 funtów, a 2 hamulce to 150. Swoja droga sam tam hone 507 wychodza czyli tez taniej.
Wszystkie czeci które tu masz sugeruje równiez porównać z allegro i z CRC ew. podobnymi tam.. Zamiast duro 08 moze wziac 07, a zamiast przerzutki XT (bo po co taka droga ) wziac srama np. sx-4 czy sx-5.
BTW. Taniej by ci wyszło skladac bajka w zime lub przed nia niz na wiosne.
Za 60zl wiecej masz - http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22186 Juicy 5. Wysylka gratis powyzej 100 funtów, a 2 hamulce to 150. Swoja droga sam tam hone 507 wychodza czyli tez taniej.
Wszystkie czeci które tu masz sugeruje równiez porównać z allegro i z CRC ew. podobnymi tam.. Zamiast duro 08 moze wziac 07, a zamiast przerzutki XT (bo po co taka droga ) wziac srama np. sx-4 czy sx-5.
BTW. Taniej by ci wyszło skladac bajka w zime lub przed nia niz na wiosne.
-
- Kontakt:
Nie chce gorszych przerzutek niz XT na krótkim wózku czyli PRZERZUTKI XT NA KRÓTKIM WÓZKU TO JEST TO CO CHCE MIEC.
Rame mam bylejaka, ale nie bede jej zmienial w tym roku.
Ktore czesci sie zmienia czy napisze dh czy dirt czy street skoro caly czas chce ten sam amor, a ramy nie kupujemy? Po prostu chce najlepsze czesci za 2500zl. bez ramy. albo za 2150 bez amora bo to ebdzie duro 2008.
Rame mam bylejaka, ale nie bede jej zmienial w tym roku.
Ktore czesci sie zmienia czy napisze dh czy dirt czy street skoro caly czas chce ten sam amor, a ramy nie kupujemy? Po prostu chce najlepsze czesci za 2500zl. bez ramy. albo za 2150 bez amora bo to ebdzie duro 2008.
mas1o czyli ogólnie chcesz rower do lansu bo nie chcesz zeby ktos ci dobrze doradził pod to co jezdzisz ani nie chcesz sprzetu który jest ci potrzebny. Przerzutka na długim wózku to sprzet do xc. Załosne to troche. Moze kup rower w markecie bo one tam odpicowane sa i mozna miec wszystko co sie chce. Kojazysz mi sie z typem co w metrze go widzialem. Wyryte nozem na widelcu duro i octane one na ramie...
BTW. Duro to nie sa najlesze czesci za 2500zl. W tej kwocie to raczej mocno gówniana czesc.
BTW. Duro to nie sa najlesze czesci za 2500zl. W tej kwocie to raczej mocno gówniana czesc.
Heble koniecznie niewiem jak pracuja Hone ale.......
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... highlight=
przeczytaj
Niewiem jak stery Dartmoora ale mam od nich pedaly i troche sie zawiodlem na lozyskach
sezon minol a one maja swoje "humory" moze cos Tiogi ?? Albo FSA ??
Przerucajka koniecznie XT jak tego chcesz
Polecam i to Baaaardzo
mam juz 2 lata i podziala jeszcze troche (ale kolechka nowki musze kupic bo juz ceramiczny slizg mi pekl :/ ) Ale polecam tez SORE ale starszy model caty z metalu, bez tego plastikowego ciulstwa
w jednym sklepie w Chorzowie jest za 50 pln wiec u siebie tez gdzies wyrwiesz jak cus, kup tansza sztyce nie potrzeba Ci za 65 Ja mam za 40 z accenta fajna lekka i czarny mat.
Jesli kupisz tansza przezucajke i sztyce Kup inne piasty na kulkach dlugo nie pociagniesz kum np Novatec tanie a UUUUUltra zajefajne
Nad Korbami tez mysle ale nie wypowiem sie ale powinny byc Ok
Moze pedaly inne ? W kulki bym sie nie pchal mialem 1wszy model i rozlecialy sie prawie odrazu ale ponoc nowe sa leprze....... ponoc
AAAA
i Mostek moze jednak ten
Polecam
http://allegro.pl/item348025128_nowe_mo ... psze_.html
Poza tym bardziej ufam Ns'owi niz ....... Dartmoorowi
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... highlight=
przeczytaj
Niewiem jak stery Dartmoora ale mam od nich pedaly i troche sie zawiodlem na lozyskach

Przerucajka koniecznie XT jak tego chcesz

Jesli kupisz tansza przezucajke i sztyce Kup inne piasty na kulkach dlugo nie pociagniesz kum np Novatec tanie a UUUUUltra zajefajne
Nad Korbami tez mysle ale nie wypowiem sie ale powinny byc Ok
Moze pedaly inne ? W kulki bym sie nie pchal mialem 1wszy model i rozlecialy sie prawie odrazu ale ponoc nowe sa leprze....... ponoc

AAAA

http://allegro.pl/item348025128_nowe_mo ... psze_.html
Poza tym bardziej ufam Ns'owi niz ....... Dartmoorowi
Rame mam naprawde jakas gówniana, ale nie chce jej teraz zmieniac bo nie mam pieniedzy. Wymienie ją w moze pod koniec wakacji. Ale nie chce teraz rad zebym zamiast czesci ją zmienial. Trudno - najwyzej bede jezdzil do okola bloku jak zacznie pekac, ale chce JUZ jezdzic 
Na rowerze bede skalak ze wszstkiego co sie u mnie w miescie da. I przy okazji chcialem go zabrac w jakies góry. Ale raczej bieszczady niz tatry to nie musi miec dwupólki.
Troche powymienialem, ale musze isc do pracy to reszta pozniej.
amortyzator Sautor Duro 2008 350 (a niby co moglbym kupic zeby nie przekroczyc 2500 ?)
stery FSA PIG 56
kierownica TRUVATIV HUSSEFELT 59
mostek NS QUARK 81
gripy dartmoor 30
piasty NOVATEC 180 (razem)
szprychy DT SWISS CHAMPION 87
opony nokian 150 (przod tyl)
detki continental 20
kaseta hone 99
przezutka XT 2008 RD-M771 GS 145
manetka deore 59
hamulce bb5 300 (p+t; a moze jednak hdx 9?)
korby+suport korba+ wkład Truvativ Hussefelt Howitzer 250 (a potrzebuje jeszcze suport do tego? i co z tarcza - chce tylko jedna z przodu?)
lancuch DEORE LX ig70 8 SPEED HG-70 40
pedaly ns panrcake 60
sztyca ACCENT SP-495 39
siodlo earthworks 70

Na rowerze bede skalak ze wszstkiego co sie u mnie w miescie da. I przy okazji chcialem go zabrac w jakies góry. Ale raczej bieszczady niz tatry to nie musi miec dwupólki.
Troche powymienialem, ale musze isc do pracy to reszta pozniej.
amortyzator Sautor Duro 2008 350 (a niby co moglbym kupic zeby nie przekroczyc 2500 ?)
stery FSA PIG 56
kierownica TRUVATIV HUSSEFELT 59
mostek NS QUARK 81
gripy dartmoor 30
piasty NOVATEC 180 (razem)
szprychy DT SWISS CHAMPION 87
opony nokian 150 (przod tyl)
detki continental 20
kaseta hone 99
przezutka XT 2008 RD-M771 GS 145
manetka deore 59
hamulce bb5 300 (p+t; a moze jednak hdx 9?)
korby+suport korba+ wkład Truvativ Hussefelt Howitzer 250 (a potrzebuje jeszcze suport do tego? i co z tarcza - chce tylko jedna z przodu?)
lancuch DEORE LX ig70 8 SPEED HG-70 40
pedaly ns panrcake 60
sztyca ACCENT SP-495 39
siodlo earthworks 70
Amor : -
Rama : -
Stery : Fsa pigh dh 56zł
Sztyca : Accent 40zł
Zacisk : author 15zł
Siodło : velo 25zł
Kiera : truvativ huseefelt 60zł
Mostek : truvativ huseefelt 50zł
Suport : Fsa power pro isis 65zł
Korby : truvativ huseefelt isis 149zł
Kaseta : Deore 56zł ( nic więcej Ci nie potrzeba,uwierz. )
Łańcuch : Deore 34zl
Przerzutka : Deore lx z krótkim wózkiem 99zł( W zupełności wystarczy)
Manetka : Deore 60zł
Hample : Avid bb5 + fr 5.0 jak zakręcisz się dobrze za 300zł znajdziesz taki komplet.
Piasty : Novatecki 180zł
Obręcze : Na początek styknie Ci w zupełności vulleta rodi dh 110zł komplet.
Szprychy : Dt swiss 72zł komplet.
Pedały : Vp-ki za 40zł stykają na sezon
Opony : Maxxis mobster dh 2.1 98zł komplet. ( idealne do wszystkiego w sumie)
Dętki : Continental 25zł
Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem. Zostaje Ci 900zł.
Kupujesz jakąś fajną ramkę za 350-400zł i zostaje Ci 500zł na amora.
A za 500zł kupisz drop offa w idealnym stanie.
Aha. Napinacza nie policzyłem,ale to już kwestia indiwidualna. Dla mnie napinacz przydaje się tylko w górach.
pozdro.
Rama : -
Stery : Fsa pigh dh 56zł
Zacisk : author 15zł
Mostek : truvativ huseefelt 50zł
Suport : Fsa power pro isis 65zł
Korby : truvativ huseefelt isis 149zł
Łańcuch : Deore 34zl
Przerzutka : Deore lx z krótkim wózkiem 99zł( W zupełności wystarczy)
Manetka : Deore 60zł
Hample : Avid bb5 + fr 5.0 jak zakręcisz się dobrze za 300zł znajdziesz taki komplet.
Piasty : Novatecki 180zł
Obręcze : Na początek styknie Ci w zupełności vulleta rodi dh 110zł komplet.
Szprychy : Dt swiss 72zł komplet.
Pedały : Vp-ki za 40zł stykają na sezon

Opony : Maxxis mobster dh 2.1 98zł komplet. ( idealne do wszystkiego w sumie)
Nie wiem czy o czymś nie zapomniałem. Zostaje Ci 900zł.
Kupujesz jakąś fajną ramkę za 350-400zł i zostaje Ci 500zł na amora.
A za 500zł kupisz drop offa w idealnym stanie.
Aha. Napinacza nie policzyłem,ale to już kwestia indiwidualna. Dla mnie napinacz przydaje się tylko w górach.
pozdro.
Ride 4 Fun ! Biatch !
-
- Kontakt:
Troche poczytalem i juz wiem ze zmieniam tez rame 
Ulozylem cos takiego:
Amor : SR SUNTOUR DURO-DJD MODEL 2008 330zł albo jakis inny ale jaki? moze byc kolo 500zł byle by nowy i naprawde lepszy (tj różnił sie czyms w środku, a nie naklejkami)
Rama : Prodigy 9.81 500zł
Stery : mam (bbv maszynowe jakies)
Zacisk : mam
Mostek : TIOGA TASKFORCE 75zł (ten mi sie podoba i juz)
Korby + suport :TRUVATIV HOLZFELLER 250
Łańcuch :mam
Przerzutka : Shimano Sora krótki wózek 56zł
Manetka : prawa manetka Shimano Deore SL-M 530 60zł
hample: BB5 300zł (albo bb7 za 400)
Piasty : Novatecki 180zł (ale nie wiem jakie niestety
)
Obręcze : DOUBLE TRACK 26" 220zł
Szprychy : Dt swiss 72zł
Pedały : Vp-ki 40zł
Opony : Maxxis mobster dh 2.1 98zł (tez nie wiem jakie, ale tak mi napisali)

Ulozylem cos takiego:
Amor : SR SUNTOUR DURO-DJD MODEL 2008 330zł albo jakis inny ale jaki? moze byc kolo 500zł byle by nowy i naprawde lepszy (tj różnił sie czyms w środku, a nie naklejkami)
Rama : Prodigy 9.81 500zł
Stery : mam (bbv maszynowe jakies)
Zacisk : mam
Mostek : TIOGA TASKFORCE 75zł (ten mi sie podoba i juz)
Korby + suport :TRUVATIV HOLZFELLER 250
Łańcuch :mam
Przerzutka : Shimano Sora krótki wózek 56zł
Manetka : prawa manetka Shimano Deore SL-M 530 60zł
hample: BB5 300zł (albo bb7 za 400)
Piasty : Novatecki 180zł (ale nie wiem jakie niestety

Obręcze : DOUBLE TRACK 26" 220zł
Szprychy : Dt swiss 72zł
Pedały : Vp-ki 40zł
Opony : Maxxis mobster dh 2.1 98zł (tez nie wiem jakie, ale tak mi napisali)
Duro weź model na 07 bo to praktycznie to samo, ew. Epicon też jest fajny, poza tym tematów o amorze do 500zł było 1500 2 700, poczytaj trochę fora rowerowe
Stery: VP Cane Creek 35zł - są dobre i wystarczą
Kierownicę weź razem z mostkiem: zestaw Truvativ Hussefelt za 100zł (na Allegro)
Trochę zmodyfikować koła:
Na tył: Double Track, Novatec na 4 łożyskach maszynowach, szprychy DT Champion (mam ten zestaw i polecam)
Na przód: Single Track / S-Type / coś tańszego (Double Track jest zbędny), Novatec na 2 łożyskach i DT Champion
Kasetę może ew. zmienić na SRAM 5.0 z łańcuchem za 50zł (porządne części)
Manetka wystarczy Alivio (mam klamkomanetkę i po porządnym wyregulowaniu chodzi bardzo dobrze) ale jak chcesz
Hamulce: polecam BB5, całkowicie ci wystarczą
Pedały: Bardzo wygodne i całkiem wytrzymałe są Dartmoor Dirty Harry, przymierz sobie co ci bardziej pasuje
Ramę zmień na jakąś aluminiową, bo stal jest naprawdę ciężka i będziesz się strasznie wkurzał że rower ciężki, ale jak masz siłę i ochotę to rama dobra
Jeśli ci zostanie kasa to zostaw ją, jescze się zdziwisz ile będziesz płacił za drobne części i akcesoria (klucze, nowe dętki i pełno drobnicy która razem sporo kosztuje)
Stery: VP Cane Creek 35zł - są dobre i wystarczą
Kierownicę weź razem z mostkiem: zestaw Truvativ Hussefelt za 100zł (na Allegro)
Trochę zmodyfikować koła:
Na tył: Double Track, Novatec na 4 łożyskach maszynowach, szprychy DT Champion (mam ten zestaw i polecam)
Na przód: Single Track / S-Type / coś tańszego (Double Track jest zbędny), Novatec na 2 łożyskach i DT Champion
Kasetę może ew. zmienić na SRAM 5.0 z łańcuchem za 50zł (porządne części)
Manetka wystarczy Alivio (mam klamkomanetkę i po porządnym wyregulowaniu chodzi bardzo dobrze) ale jak chcesz
Hamulce: polecam BB5, całkowicie ci wystarczą
Pedały: Bardzo wygodne i całkiem wytrzymałe są Dartmoor Dirty Harry, przymierz sobie co ci bardziej pasuje
Ramę zmień na jakąś aluminiową, bo stal jest naprawdę ciężka i będziesz się strasznie wkurzał że rower ciężki, ale jak masz siłę i ochotę to rama dobra

Jeśli ci zostanie kasa to zostaw ją, jescze się zdziwisz ile będziesz płacił za drobne części i akcesoria (klucze, nowe dętki i pełno drobnicy która razem sporo kosztuje)
trzymaj się daleko od sterów DARTMOOR'a przynajmniej w tym roku - są za bardzo odchudzone i pękają miski (przynajmniej w pierwszej partii)... reszta komponentów jest naprawdę git.
Jak kupujesz nową kasetę, potrzebujesz też nowy łańcuch - przekonasz się jak tak nie zrobisz...
Jak chcesz jeździć po mieście i skakać z wszystkiego co się da, stalowa rama jest lepszym rozwiązaniem (osobiście jestem zwolennikiem ram alu, ale ja nie jeżdżę po mieście).
Nie kupuj korby w standardzie howitzer (czy jak się to tam pisze) lub "mini isis" bo to gówno - stary dobry ISIS rządzi (mam jedną korbę i suport od 4 lat).
Nie kupuj Double Tracków - są ciężkie, drogie i nic poza tym, Dartmoor Rider będą lepszym rozwiązaniem.
Przerzutka XT to dobry pomysł jeśli Ci na niej zależy - sora też zda egzamin, a jak ją połamiesz nie będziesz tak bardzo płakał (1x XT = 4x Sora)
Mimo wszystko zostałbym przy hamulcach hydraulicznych, Shimano 535 są naprawdę dobre, a na allegro można je dostać w naprawdę dobrej cenie (nowe)
za 2.5k pln można złożyć całkiem niezły rower w całości.
zupełnie nie rozumiem dlaczego chciałeś ładować części za 2500pln do "bylejakiej" ramy, jak bym miał taką kasy złożyłbym rower na bylejakich częściach na ramie za 2500pln...
ale to moje podejście.
pozdrawiam
Jak kupujesz nową kasetę, potrzebujesz też nowy łańcuch - przekonasz się jak tak nie zrobisz...
Jak chcesz jeździć po mieście i skakać z wszystkiego co się da, stalowa rama jest lepszym rozwiązaniem (osobiście jestem zwolennikiem ram alu, ale ja nie jeżdżę po mieście).
Nie kupuj korby w standardzie howitzer (czy jak się to tam pisze) lub "mini isis" bo to gówno - stary dobry ISIS rządzi (mam jedną korbę i suport od 4 lat).
Nie kupuj Double Tracków - są ciężkie, drogie i nic poza tym, Dartmoor Rider będą lepszym rozwiązaniem.
Przerzutka XT to dobry pomysł jeśli Ci na niej zależy - sora też zda egzamin, a jak ją połamiesz nie będziesz tak bardzo płakał (1x XT = 4x Sora)
Mimo wszystko zostałbym przy hamulcach hydraulicznych, Shimano 535 są naprawdę dobre, a na allegro można je dostać w naprawdę dobrej cenie (nowe)
za 2.5k pln można złożyć całkiem niezły rower w całości.
zupełnie nie rozumiem dlaczego chciałeś ładować części za 2500pln do "bylejakiej" ramy, jak bym miał taką kasy złożyłbym rower na bylejakich częściach na ramie za 2500pln...
ale to moje podejście.
pozdrawiam
http://www.chr.Rybnik.pl