Spawanie ramy

Zyrek
Kontakt:

Spawanie ramy

Post autor: Zyrek »

Witam! Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić samemu prostą ramę, toteż mam kilka pytań:
1. Z jakiego materiału najlepiej zrobić w miarę tanią i wytrzymałą ramę
2. Gdzie takowy materiał dostane (chodzi o rurki z danego materiały)
3. Jaką metodą ramę najlepiej spawać
4. Jak utworzyć symetryczny tylni widelec? Bo nie chce żeby rower zostawiał 2 ślady :)
5. Jak wykonać drobne części takie jak mocowanie dampera etc., bo podstawowe części ramy ograniczają się tylko do cięcia.
I ostatnie dwa najważniejsze:
6. Czy w garażowych warunkach można wogule wykonać samemu ramę?
7. Co oprócz automatu spawalniczego będę potrzebować?

-------------------------:
Jako że jestem nowy w temacie spawalnictwa, te pytania są czysto z ciekawości.
Nie mam zamiaru bez umiejętności brać się za spawanie ramy. Na razie idę się uczyć tego rzemiosła, jednak chce wiedzieć jak zrobić ramę
:) Pzdr!
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Szczerze powiedziawszy sam jestem ciekaw. Do tej pory kto pytał, to odpowiedź była jedna - nie dasz rady, nikt nie napisał nigdy dlaczego i jak się to robi, było tylko "nie dasz rady" (fakt faktem, większość ludzi, którzy się w to bawią, mają za sobą co najmniej semestr konkretnej wiedzy)

A od siebie:
1. stal
2. w hurtowni stali, w hucie (jak bierzesz np 5km rur)
3. TIG
4. Musisz spawać na specjalnie do tego celu skonstruowanym stole
5. tokarka + frezarka + fachowiec, który wie co i jak
6. Da się (o ile masz sprzęt), ale nie będzie to nic pięknego
7. Materiału, pomysłu, tokarki + frezarki/tokarza+frezera, pieniędzy, konkretnych rysunków technicznych...
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

1. najlepiej to z rur Cr-Mo, a jak nie dasz rady zdobyc to wystarczy dobrej jakosci stal narzedziowa
2. w hurtowni rur stalowych
3. najlepiej to pospawac migomatem, i wrzucic ramke do pieca, zeby sie naprezen pozbyc, ew. mozesz ja pozniej palnikiem gazowym w miejscu spawow posmagac;)
4.z tym bedzie trudno, najlepszym rozwiazaniem bedzie wspomniany przez Jaca stol
5. jezeli bedzie to jednozawias to mocowanie dampera nie bedzie trudnym elementem, wystarczy flex i wyciac wszystko ladnie rowno pod linijka z blachy stalowej 0,4mm, trudniej bedzie z przyspawaniem tego...;D
6. http://www.pinkbike.com/photo/1783612/ my own hardtail:D o dziwo jeszcze jezdzi, zreszta najlepszym przykladem ze da sie zrobic ramke bez fabryki jest Dzikus;)
7. flex, wyzynarka do stali, wiertarka, to z tych podstawowych, bardziej zaawansowane typu frezarka to bedzie potzrebna przy produkcji wielozawiasowcow
ashes to ashes...
Pedros
Kontakt:

Post autor: Pedros »

a wiec tak stworzylem "wlasnorecznie" 1 i 1/2 ramy ze stali. tzn 1-sztywna i przedni trojkat do ramki sekim. i powiem tak robilem to jak pracowalem w zakladzie zajmujacym sie produkcja ram ze stali wec co nieco wiedzialem i mialem park maszynow i powiem tak gdyby nie to to bym sie nie porywał za to. tworzac ramke od podstaw trzeba:
1. miec odpowiedni materiał najlepiej jakies crmo
2. dostep do migomatu
3.gwintownikow do suportu
4.a najwiekszym problemem jest to aby ramka byla prosta po pospawaniu kolega ktory wspomnial o piecu nie pomyslal ze jak wrzucisz do niego ramke to sie cala pognie.
my spawalismy ramy na specjalnych stolach/uchwytach
a na koniec ramka byla mocowana w specjalnym stole do prostowania ram
wiec to nie jest takie chop siup
Zyrek
Kontakt:

Post autor: Zyrek »

Hmmm, no cóż; chyba muszę nabyć migomat i zacząć uczyć się tego rzemiosła, bo spawarka to rzecz przydatna :)
ODPOWIEDZ