Avid vs. Formula
Avid vs. Formula
Witam.
Zamierzam kupic hamulce i mam dylemat pomiedzy Avid Juicy 7 a Formula ORO K18. Nie wiem ktory ma wieksza moc i ktory jest wytrzymalszy.
I jeszcze mam pyt czy K18 o wiele "odstaje" od K24.??
Hamulce byly by uzywane w zjezdzie.
Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)
Zamierzam kupic hamulce i mam dylemat pomiedzy Avid Juicy 7 a Formula ORO K18. Nie wiem ktory ma wieksza moc i ktory jest wytrzymalszy.
I jeszcze mam pyt czy K18 o wiele "odstaje" od K24.??
Hamulce byly by uzywane w zjezdzie.
Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)
-
- Kontakt:
Roznica miedzy k18 i 24 jest taka jak miedzy juicy 5 i 7. Oro jest od avida lżejsze i mocniejsze(wytrzymalosciowo jak i pod wzgledem sily hamowania) oraz nie ma tak gumowych przewodów(irytujace uczucie przy hamowani). Wiecej osob poleci ci avida bo po prostu wiecej osob ma z nim kontakt ale moim zdaniem formula bije go na glowe.
dhcyc kwestia plynu hamulcowego moim zdaniem. Dajesz lepszy i no problem. Swoja droga moje oro jezdzily w temp 5-10 stopni i nic sie nie dzialo. Taki efekt wolnego wracania osiagnalem dopiero jak centralnie klamka na full speed w drzewo wjechalem. Cos w srodku sie obsuwa czy cos. To po prostu raczej mehaniczne uszkodzenie niz wynik pracy w niskiej temp.
K18 od K24 rozni sie chyba tylko mozliwoscia regulacji odleglosci klamki (K24-tak/K18-nie). Coraz wiecej osob jezdzi na formulach, bo zbieraja super opinie. Poniewaz ja tradycyjnie probuje zaopatrzyc sie w cos czego inni nie maja (zbrojka Za niedlugo Flak Jacket na sell new) szarpne sie prawdopodobnie na K24 

sam dotychczas jeździłem na avidach juicy 7 przez okres 2 miesięcy.szczerze powiem bardzo zawiodłem się na hamulcach,liczyłem na coś więcej.bardzo denerwowały mnie właśnie w avidach "gumowate" przewody.dlatego sam teraz zmieniam na formule k24.moim zdaniem o niebo lepszy hamulec
http://dhsanta.fotolog.pl
-
- Kontakt:
Hey,
Sam mam Juicy wiec moze i jestem stronniczy ale 'macalem' w mariborze wszystkie modele Formuli i w kazdym z nich czulem oslawione przez Spaceda uczucie 'gumy' i to pomimo bardzo krotkich przewodow wiec jestem zdania ze ten aspekt pracy zalezy glownie od przewodow a nie samych hamulcow. Nie przekonuje mnie takze argument ze Formula jest wytrzymalsza. Klamki wyzszych modeli Oro robily na mnie wrazenie duzo bardziej filigranowych niz w Avidach, zreszta juz podczas samych zawodow widzialem dwoch gosci schodzacych z trasy ze zwisajacymi na przewodach klamkami wlasnie Formuli.
Niemniej jednak gdybym mial tereaz zmieniac hamulce to wybieral bym miedzy formula a czekaniem na nowego sainta.
ale to glownie ze wzgledu na odwieczna chec odmiany bo Juicy na razie zadowala mnie w 100% i to pomimo ze swoje waze.
p.
Sam mam Juicy wiec moze i jestem stronniczy ale 'macalem' w mariborze wszystkie modele Formuli i w kazdym z nich czulem oslawione przez Spaceda uczucie 'gumy' i to pomimo bardzo krotkich przewodow wiec jestem zdania ze ten aspekt pracy zalezy glownie od przewodow a nie samych hamulcow. Nie przekonuje mnie takze argument ze Formula jest wytrzymalsza. Klamki wyzszych modeli Oro robily na mnie wrazenie duzo bardziej filigranowych niz w Avidach, zreszta juz podczas samych zawodow widzialem dwoch gosci schodzacych z trasy ze zwisajacymi na przewodach klamkami wlasnie Formuli.
Niemniej jednak gdybym mial tereaz zmieniac hamulce to wybieral bym miedzy formula a czekaniem na nowego sainta.

p.
-
- Kontakt:
osobiście mam avida i jestem zadowolony, ale miałem okazje troche pojeździc na formule i naprawde fajny hamulec, siła niezła i przede wszystkim waga... Fajnie też wyglądają, i nie są tak pospolite w polsce jak avidy. Osobiście skłaniałbym sie ku formule 

tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
keeper1121 mówisz o moim juicy 7 :P Wg mnie w porównaniu juicy 7 do K18 to wole juicy7
. Po pierwsze mam regulacje klamki, moge ja ustawic jak chce co wg mnie bardzo przydaje sie na trasach lub wycieczkach gdzie przy dłuższej jezdzie bola palce od hamowania a w juicy ustawie sobie miekka i bedzie ok,a k18 jak dla mnie ma za twarda klamke i zbyt mały skok dzwigni.
keeper1121w twoim egzemplarzu nie podoba mi sie nagle blokowanie kola, przy bardzo malym nacisnieciu popostu rower staje. Osobiscie wole hamulce gdzie trzeba troche mocniej nacisnac zeby zablokowalo kolo :P
Takie moje zdanie :P , ale jestem z juicy zadowolony w 99% poniewaz troche miekknie klamka przy dosc duzej czestotliwosci hamowania,ale da sie przezyc:P

keeper1121w twoim egzemplarzu nie podoba mi sie nagle blokowanie kola, przy bardzo malym nacisnieciu popostu rower staje. Osobiscie wole hamulce gdzie trzeba troche mocniej nacisnac zeby zablokowalo kolo :P
Takie moje zdanie :P , ale jestem z juicy zadowolony w 99% poniewaz troche miekknie klamka przy dosc duzej czestotliwosci hamowania,ale da sie przezyc:P
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
avidy 7 fajne hample... idealne do tuningu.. to jest jak w NFS Underground... najpierw wlewasz lepszy płyn... poprawa osiągów o 50% potem wymieniasz przewody (to ten poziom 2 ulepszeń), na końcu pozostaje już tylko zmiana zacisku na code i puszczaniem tekstu do kumpli - patrz mam set hampli jak Sam "wielka brew" Hill 

-
- Kontakt: