Dylemat - Hydraulik
-
- Kontakt:
Dylemat - Hydraulik
Witam
mam dylemat, potrzebuje mocny hamulec hydrauliczny
na tył, po poszukiwaniach, wyłoniłem 3 faworytów xD :
- SHIMANO SAINT
-Avid Juicy 5
- Formula Oro k18 (mam na przodzie)
co polecacie ?
mam dylemat, potrzebuje mocny hamulec hydrauliczny
na tył, po poszukiwaniach, wyłoniłem 3 faworytów xD :
- SHIMANO SAINT
-Avid Juicy 5
- Formula Oro k18 (mam na przodzie)
co polecacie ?
[s] http://www.pinkbike.com/buysell/515867/
na tyl to zasadniczo styka praktycznie kazdy, shimano maja miekka klamke (przynajmniej moje deore xt 08, i zwykle deore ktore chwilowo mam z tylu, sile maja wystarczjaca aczkolwiek bez szalu, wczesniej z tylu mialem hayes 9 i bylem bardzo zadowolony mial sile i modulacje ktora lubilem tylko jego za sztywny przewod polegl bo byl zle puszczony w ramie, teraz czekam na juicy 5 z tarcza 185 mm i mysle ze to bedzie najlepszy wybor choc egzemplarz kumpla mial mniej sztywna klamke niz hujes, ale sila jest zajebista.
mam juicy 7 i jestem, bardzo zadowolony, siła jest naprawde niezła, waga też nie najgorsza. Shimano tak jak poprzednicy powiedzili nie jest zbyt mocny, na formule jeździłem tylko chwile ale mnie nie powaliła, chociaż waga jest nienajgorsza. Ja osobiście polecałbym od siebie juicy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
Jeździłem na Juicy 7, potem przesiadłem się na Shimano LX, które w gruncie rzeczy są takie same jak Sainty, przynajmniej stare modele.... albo przynajmniej prawie takie same, choć "prawie" robi wielką różnicą .. ponoć
Generalnie Shimano ma naprawdę potężną siłę hamowania, a ja wiem co mówię bom ciężki jest i słabe heble nie zdają egzaminu. Jestem bardziej zadowolony z LXów niz byłem z Juicy 7.
Kiedyś w Magazynie Rowerowym był zamieszczony taki laboratoryjny test siły które wywierają tłoczki na tarcze oraz siły hamowania. Wygrał Avid GUSTAV, tuż za nim Avid Code, potem Shimano Saint, a za nim Juicy 7. Troszkę gorzej Saint wypadł tam w kwestii modulacji siły hamowania.
Natomiast weź też pod uwagę, ze nawet najmocniejszy hamulec nic nie poradzi jeśli będziesz miał kijowe klocki i brudne, porysowane albo po przypalane tarcze. Osobiście polecam Zielone klocki EBC, albo czerwone - są mocniejsze ale sie szybciej ścierają - dużo szybciej ! Ponoć godne polecenia są też klocki BBB (niebieskie).
Pozdrawiam
Generalnie Shimano ma naprawdę potężną siłę hamowania, a ja wiem co mówię bom ciężki jest i słabe heble nie zdają egzaminu. Jestem bardziej zadowolony z LXów niz byłem z Juicy 7.
Kiedyś w Magazynie Rowerowym był zamieszczony taki laboratoryjny test siły które wywierają tłoczki na tarcze oraz siły hamowania. Wygrał Avid GUSTAV, tuż za nim Avid Code, potem Shimano Saint, a za nim Juicy 7. Troszkę gorzej Saint wypadł tam w kwestii modulacji siły hamowania.
Natomiast weź też pod uwagę, ze nawet najmocniejszy hamulec nic nie poradzi jeśli będziesz miał kijowe klocki i brudne, porysowane albo po przypalane tarcze. Osobiście polecam Zielone klocki EBC, albo czerwone - są mocniejsze ale sie szybciej ścierają - dużo szybciej ! Ponoć godne polecenia są też klocki BBB (niebieskie).
Pozdrawiam
-
- moderator
- Kontakt:
Ja bym brał formulke, polubiłem te hamulce
teraz mam na tyle formulke 4racing inaczej znaną jako formule extreme. ten hebel ma duzooo lat a hamuje ze coś pieknego ;p
teraz mam na tyle formulke 4racing inaczej znaną jako formule extreme. ten hebel ma duzooo lat a hamuje ze coś pieknego ;p
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
MLYNoBIKER ale jak sie przegrzewa to masz hardcory niezle bo kolo potrafi zablokowac :P
motomysz Nowszy test gdzies byl. Miejsca byly tak: Gustaw-Hope-Code(albo odwrotnie)-Luise-Oro-I bardzo blisko siebie saint i juicy(to tabelka byla).
Swoja droga jak lekko i mocno to moze zacisk gustav + klamka luise carbon?
motomysz Nowszy test gdzies byl. Miejsca byly tak: Gustaw-Hope-Code(albo odwrotnie)-Luise-Oro-I bardzo blisko siebie saint i juicy(to tabelka byla).
Swoja droga jak lekko i mocno to moze zacisk gustav + klamka luise carbon?

-
- Kontakt:
keeper1121 już napisałem wyżej, ludzie obwiniają za siłę hamowania często sam hamulec, zamiast wielkości tarczy, rodzaju klocków, odpowiedniego przelania hamulca, odpowiedniego odtłuszczenia klocków i tarczy ....
Dobre żywiczne klocki dadzą radę
Mawet Klocki metaliczne hamują gorzej od klocków żywicznych, mają za to dłuższą żywotność i nie reagują ma wodę i błoto. Generalnie klocki metaliczne zakładasz do jazdy w deszczu i błocku. Klocek żywiczny podczas jazdy w deszczu i błocie szybko traci swoje właściwości i hamuje o wiele gorzej.
Dobre żywiczne klocki dadzą radę

Mawet Klocki metaliczne hamują gorzej od klocków żywicznych, mają za to dłuższą żywotność i nie reagują ma wodę i błoto. Generalnie klocki metaliczne zakładasz do jazdy w deszczu i błocku. Klocek żywiczny podczas jazdy w deszczu i błocie szybko traci swoje właściwości i hamuje o wiele gorzej.
-
- Kontakt: