Malowanie obręczy !

Zajcu
Kontakt:

Malowanie obręczy !

Post autor: Zajcu »

Siema ostatanio dostrzeglem ze moje obrecze sa poodzierane i bardzo mi sie to nie podoba ;/ chciałbym je pomalować ! Co o tym sądzicie ? Jak mam to zrobić ? Czym malowac ? Z góry dzieki i pozdrawiam :)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

nie trudna robota. Tylko troszke sie zejdzie. Musisz najpierw zamaskować całą reszte, tzn. szprychy, piaste i nyple. Folia i taśma papierowa i tyle. Zdejmujesz oczywięcie opone, dętke i opaske ;) wyczyść obręcz, odtłuść, a nawet możesz zmatowić bądź wyrównać nierówności papierem ściernym. Zwykłe spray za 15-20zł. Nakładasz ze 2 cienkie warstwy i tyle

EDIT:
http://www.pinkbike.com/photo/1370449/
tam masz jak to wygląda ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

maluj sprayem, na złożonym kole (zaklej nyple taśmą).
kręcisz kołem (np poożonym osią na ziemi, albo wkręconym za oś w imadło) i malujesz cienką warstwę. Powoli kolor pokryje całą obręcz i wtedy warto zaczekać oaż przeschnie i dać jeszcze ze dwie, odczekując między jedną a drugą. Wtedy laker będzie trwalszy.
Nie warto się za bardzo spieszyć żeby nie srobic zacieków
I ważne żeby przed malowanie odtłuścić obręcz, np denaturatem. Możesz też zmatowić stary lakier delikatnym papierem ściernym, ale ja tego nie robiłem i tak ładnie mi się lakier trzyma.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Chcesz porządnie to nie kombinuj z malowaniem złożonego koła. Rozpleć koło, wyczyść całą powierzchnię papierem ściernym.

Jak chcesz jakiś fajny wzór to też da się zrobić. Np: Malujesz obręcz na czarno, potem zakładasz warstwę rajstop z małymi oczkami ( od dziewczyny weź ) i malujesz np na biało. Wychodzi wzór podobny do skóry węża. Pokombinujesz z kolorami to fajny efekt osiągniesz
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Zajcu
Kontakt:

Dzieki za pomoc ! Ciekawe z tymi rajstopami mógłbyś cos wiecej o tym powiedziec ?? Może inni mają jeszcze jakieś pomysły ! I jeszcze jedno czy taki zwykly spray za 10 zł nie bedzie odchodzic ?? i czy bedzie dobrze trzymac
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Steel2 - Pytanie tylko czy naprwdę się opłaca, rozpleciesz koło, pomalujesz, zapleciesz, wycentrujesz, roboty od cholery a wczesniej czy później i tak obijesz/ zarysujesz. Jeśli już koniecznie bym musiał to bym robił na skróty, zamaskowałbym nyple, szprychy i jechane.

Zajcu - tak konkretnie to chodzi o kabaretki a nie rajstopy. Zwyczajnie zakłdasz na malowany przedmiot (tylko nie bardzo wiem jak to założyć na felgę, ale to już nie mój problem) Ze sprayami za 10 złotych to bym nie kombinował, porządne farby kosztują 20 PLN, z tymi z 10 to jest różnie, czasem okazują się zadziwiająco trwale, a czasem to jest wiocha maksymalna i to w ramach jednej marki i jednego typu, czysta loteria, nigdy nie wiesz co tak naprawdę kupisz. Odchodzić to na pewno nie będzie jeśli dobrze przygotujesz powierzchnię do malowania, ale nie wykluczone że będzieszmmógł to zarysować paznokciem. Roboty z malowaniem koła jest dużo, nawet jeśli będziesz malował złozone koło, nie ma więc co oszczędzać 10 zeta.
Zajcu
Kontakt:

A co z bezbarwnym lakierem ? i co zrobic z naklejkami ?
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

no naklejki sciagasz

lakier - to zalezy od farby , mozna kupic akrylowa na ktora juz nie kladzie sie lakieru

generalnie co do trwalosci to bedzie srednia , to nie proszkowe malowanie , odpryski beda powstawac
www.mm-foto.pl
Zajcu
Kontakt:

A jeszcze jedno jak sciagne naklejki moze zostac ponich klej jak go usunac ?
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

spirytusem np klej calkiem dobrze schodzi albo czyms podobnym...
www.mm-foto.pl
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

ja bym naklejki taśmą zakleił i potem odkleił tą taśmę. będziesz miał przynajmniej oryginalne naklejki :)
ODPOWIEDZ