Mocowanie kasety
-
- Kontakt:
Mocowanie kasety
Czy między kasetą a piastą powinna być jakaś podkładka, bo lata mi na boki (jak zdjąłem koło), w poprzednim kole miałem osłonkę, ale nie pasowała do teraźniejszej piasty. I teraz się pytam, czy potrzebuję coś zamiast tej osłonki wstawić? Jakąś podkładkę.
Osłonka ma się nijak do kasety.
Kaseta jest na bębenku, który to jest przykręcony do korpusu piasty.
Lata Ci bębenek czy sama kaseta?
Jeśli lata kaseta (a jest kompletna i mocno dokręcona) to potrzebujesz takiej cieniutkiej metalowej podkładki - do kupienia w sklepach rowerowych. Zakładasz ją na bębenek przed wsunięciem kasety, czyli pod kasetę.
Jeśli lata bębenek (a kaseta siłą rzeczy bo jest doń przytwierdzona
) to trzeba wyjąć oś i dokręcić bębenek.
Ale jeśli masz bębenek na 8/9 trybów a kaseta ma 7 (chociaż już obecniej w to bardzo wątpie...) to musisz tam podłażyć nieco więcej - rozbebesz jakąś starą kasete i wyjmij jedną zębatke i jedną podkładke albo inny zestaw o zbliżonej grubości
.
Kaseta jest na bębenku, który to jest przykręcony do korpusu piasty.
Lata Ci bębenek czy sama kaseta?
Jeśli lata kaseta (a jest kompletna i mocno dokręcona) to potrzebujesz takiej cieniutkiej metalowej podkładki - do kupienia w sklepach rowerowych. Zakładasz ją na bębenek przed wsunięciem kasety, czyli pod kasetę.
Jeśli lata bębenek (a kaseta siłą rzeczy bo jest doń przytwierdzona

Ale jeśli masz bębenek na 8/9 trybów a kaseta ma 7 (chociaż już obecniej w to bardzo wątpie...) to musisz tam podłażyć nieco więcej - rozbebesz jakąś starą kasete i wyjmij jedną zębatke i jedną podkładke albo inny zestaw o zbliżonej grubości