Zacisk Dartmoor Bolt-On - Czy pomoże?

MUSZEL
Kontakt:

Zacisk Dartmoor Bolt-On - Czy pomoże?

Post autor: MUSZEL »

Siemka.
Mam piaste NS Coaster na szybkozamykacz. Chce sie dowiedzieć czy zamiana szybkozamykacza na taki zacisk może usztywnić wahacz w Signie FR2? :p Bo raczej żeby wymienić na nakrętki musiałbym toczyć sobie ośke no nie? Bo te zwykłe z rowerowego nie pasują raczej rozmiarem i nie da sie tej piasty przerobic jak piaste kulkową...

Edit:
http://e-rower.pl/zacisk-piasty-bolton-p-2047.html

Coś takiego dla niekojarzących nazwy ;)
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

wydaje mi sie ze to troche pomoże ale nie za wiele. szybkozamykaczem też możesz skręcić oś na hama. ale niech sie jeszcze inni wypowiedzą
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Troche pomaga, mam to w swoim FR2 i sztywnosc jest troszke wieksza, ale bez szalenstw... Minimalnie sie podniosla, ale nie na tyle zeby powiedziec ze ta rama jest sztywna :D
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
k4milw
Kontakt:

Post autor: k4milw »

Poprawia sztywność, i polecam kupić.
MUSZEL
Kontakt:

Bombell sorki, ale ty mi nie pomogłeś, bo tam jest gdzie można dostać, a nie czy na prawde "spełnia funkcje" takie, jakich ja oczekuje...
ale dzięki chłopaki :)
domingo
Kontakt:

Post autor: domingo »

to to samo co zwykły zacisk, ale leciutki jest to możesz odchudzić bike'a:)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

wg mne da to całe g. Już słyszałem od "jakości" tego zacisku, wyszło że lepiej kupić samozamykacz xt
DO signa najlepiej sztywna oś, wtedy czuć znaczną różnicę.
BTW: porównywałem fr2 do stinkacza 04, mój sign sporo sztywniejszy hehe
CO prawda mój zadbany zawsze, a ta kona nie bardzo, ale łożyska ma jeszcze nawet niezłe - po prostu też się wygina na boki
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Próbowałem takim zaciskiem poprawić sztywność RST Gili jakiejś (modelu nie pamiętam ale 100mm skoku i lagi 30mm z tłumikiem bez regulacji) i efekt był taki, że za którymś razem szpilka się zerwała przy hamowaniu. Wina oczywiście moja bo mocno dopierdzieliłem.

Rzecz w tym, że nie ma sensu tego zacisku kupować właśnie w tym celu bo możesz zrobić to samo co ja. Lepiej dobry QR kupić i nim mocno dopierdzielać bo wtedy na pewno się nie zerwie.

A jak chcesz sztywniej to nic tylko śruby lub nakrętki. Teraz mam z przodu nakrętki i jest dużo lepiej niż na zacisku.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

MUSZEL No przecież w tamtym temacie napisałem ze już lepiej wymienić ośke na śruby. Jeden koleś kupł tego Bolt-on skręcił bardzo mocno a chcąc odkręcić wyrobiło mu sie gniazdo na imbusa i dupa blada. Nie szło tego niczym chwycić i wkońcu nie wiem co z tym zrobił. A ośke na śruby sam u siebie robiłem. Wagowo wychodzi prawie na to samo co ośka standardowa z szybkozamykaczem a cenowo 2x tyle co zacisk ale warto moim zdaniem.
MUSZEL
Kontakt:

Bombell może i tak ;p nie czytałem tego dokladnie bo to stary temat i już go kiedyś czytałem ale kojarze że coś było takiego kiedyś. Tylko gdzie ja teraz dotocze sobie taką ośke... będzie ciężko u mnie, ale dobra, coś pokombinuje
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

to pogadaj z kimś, nawet na forum kto to robił i niech zrobi drugą taką i ci wyślę, oczywiście po uregulowaniu należności
.
meff
Kontakt:

Post autor: meff »

tomek059 też poluję na taką oś pod popularnego Novateca na 4 maszynach. No nie ma czasu na zajmowanie się tym, tłumaczenie tokarzowi, więc chętnie od kogoś po prostu kupię taką ośkę :)

MUSZEL a jaką masz piastę?
MUSZEL
Kontakt:

NS Coaster na zwykłą ośke tzn. 9 czy tam 10mm i szybkozamykacz. Myśle że do Novateca i każdej innej piasty tej budowy pasuje taka sama ośka
ODPOWIEDZ