Szukam roweru do 3500 zł

Aroo
Kontakt:

Szukam roweru do 3500 zł

Post autor: Aroo »

Szukam nowego roweru. W temacie sprzętu jestem zielony a chce kupić coś dobrego. Przejżałem już kilka rowerów najlepszy wydaje mi sie NS Core 1. Nie wiem dokladnie czy przezuce sie na dirt czy na freeride. Dlatego mysle że NS Core bedzie dobrym rozwiązaniem bo jest dość uniwersalny.

Co o tym myślicie?
Może da kupić sie cos lepszego w tej cenie? Jak wspominałem jestem zielony i chce dowiedziec się w tym temacie jak najwięcej zanim dokonam zakupu.
Z góry dzieki za porady.
impossible is nothing
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Aroo pisze:Nie wiem dokladnie czy przezuce sie na dirt czy na freeride
hehe wiesz zakładając temat powinienes wiedziec juz w czym byś chciał jezdzić, co My mamy zgadywać :mrgreen:

A co do uniwersalizmu ramki to polecłbym "tradycyjnie" NS Bitch , poniewaz dziweczki nie da się złamać :D i gwara w Bitchu na Monstera robi swoje :D
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

wojtasu Bitch nigdy nie mial gwarancji na Monstera. Rpcznik 06 miał gware na widelce dwuólkowe do 1800 z wyjątkie widelców Marzocchi Monster itp :) Bitch 08 to juz gwara do 160mm bodajze i jest jeszcze bardziej uniwersalna poprzez m.in. krotszy tył. Core 08 ma ramke opoarta na geo Surge i pionowe haki wiec jakbys chcial robic SS to problemowo by bylo. Moze lepiej faktycznie sie zastanow a potem kupuj.
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

Bombell ma racje... bitch 07' ma gware na amory do 180mm z WYJATKIEM monsterów
Wg mnie za 3,5k to dobry bike zlozysz :D

Ps nie wiem czemu ale odnosze wrazenie ze NS z roku na rok coraz gorsze ramy robi :D
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
madmaxorr
Kontakt:

Post autor: madmaxorr »

Za 3,5 tys to ty fulla złożysz :mrgreen:
czarny09
Kontakt:

Post autor: czarny09 »

za 3500zl to sobie mozesz hardtaila zajooo :mrgreen: zlozyc. tylko sie namysl co chcesz jezdzic lepiej. bo tak to kazdy moze Ci co innego radzic
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

Na Core sobie w dircie nie polatasz bo za długi i za ciężki. Dobrze wcześniej doradzali Bitcha bo to jest rzeczywiście uniwersalna rama. Akurat miałem do czynienia z obiema jednocześnie.
Ponadto przy Core 1 były jakieś problemy z luzami w przednim kole. Poszukaj, gdzieś na forum było dokładnie wyjaśnione co i jak... :wink:
Aha i skoro jesteś ZIELONY to nie bierz się za składanie ;] kup gotowca.
czarny09
Kontakt:

Arkadikos a co to za problem komus kto jest ZIELONY zlozyc rower?? wlasnie po sie wchodzi na forum i sie o rady pyta, co kupic, co bedzie pasowalo itd. najlepiej sobie liste zrobic co trzeba kupic i nie ma problemu... a zeby zlozyc to do serwisu mozna jechac. i mysle ze za 3500zl o wiele lepiej jest skladac bo przy tej cenie mozna powybrzdzac i kupic dokladnie to co potrzebne na rower ht do dirtu ewntualnie fr.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

czarny09 na CRC czesci zamowic najlepiej i wtedy zeby ktos w pl zlozyl bo ceny maja przednie.

A rower to jak sugeruja cos ala bitch 08. Moze jakis brytyjski odpowiednik bo jest sporo takich ram. Jakby byla kasa to moze ten HT od santy bo podobno wzmocniony jak cholera i nie do zajechania.
ras93
Kontakt:

Post autor: ras93 »

a orjentujecie sie może ile kosztuje złożenie roweru w serwisie??
czarny09
Kontakt:

Spaced :D zgodze sie... i napewno wyjdzie lepiej niz gotowiec. :mrgreen:

wiem ze w ski teamie chcą od 80 do 150zl za zlozenie.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

greenmanNo ja tez mam takie odczucie ...najlepszy był bitch 07' rózowy kolorego cud miód i na białych s-typach..full :D lans
czarny09
Kontakt:

no ej.... jak bitch to tylko różowy.!! :mrgreen: ja innego bitcha sobie nie wyobrazam;p
Aroo
Kontakt:

Dzieki za rady. O NS bitchu nie słyszałem jeszcze złego słowa, dlatego złoże na nim rower. Co do amora to zajebiscie by było miec Rox Shox pike 454 ale nowy kosztuje cos ponad 2500 wiec odpada. Musze znalezc dobry amor ok. 140 skoku w granicy 1000- 1200. A zresztą czesci jakos sobie poradze dowiem sie czegos w serwisie i pogadam z kumplami. Pozostaje więc kwestia amortyzatora.
impossible is nothing
Arkadikos
Kontakt:

Post autor: Arkadikos »

czarny09 Moja rada dla Aroo to: kup gotowca. Równie dobrze może zapytać na forum o złożony przez producenta rower. Mniej cackania się i wiadomo że wszystko będzie pasować. Nie płaci za złożenie i ewentualnie może poprosić w sklepie o zmianę pewnych części w cenie bika. Wszystko ma na jednej gwarancji, jest początkujący i jak napisał nie ma pojęcie od czego zacząć. Tak tez radzę żeby zaczął od czegoś co zaproponował ktoś, kto dobiera części fachowo.
Aroo Twoja decyzja. Czy wolisz spędzić wieczność na tym forum wczytując się w zazwyczaj subiektywne recenzje czy pójdziesz z kasą do sklepu i weźmiesz bika na którym za parę dni możesz już śmigać. Jeśli masz upatrzony sklep, poproś sprzedawcę żeby zaproponował Ci konfigurację.
ras93 Około 100 czasem robią to w cenie. Zależy oczywiście na jakich ludzi trafisz
czarny09
Kontakt:

Arkadikos no wlasnie rzecz polega na tym ze ciezko dobrac sobie gotowca zeby Ci wszystki podpasowal sam wiem bo a to w konach mi rama nie pasowala bo ma srednia geo a to w innych mi obrecze nie pasowaly bo byly single tracki. a to mi korba i kiera nie pasowala... dlatego zdecydowalem sie skladac sam rower a mialem o tyle gorszą sytuacje ze nie znalem wtedy dh-zone i glownie bazowalem na radach 3 czy 4 kumpli.

Aroo a co do amora to z1 jest fajny.
http://www.allegro.pl/item398742293__ma ... egro_.html
wrobelsk8
Kontakt:

Post autor: wrobelsk8 »

kurcze ludzie kazdy kiedys zaczyna ja sam zlozylem rower od zera i bylem wtedy zielony, co prawda sprzwet byl przecietny ale z czasem sie wymienilo to i owo i teraz mam rower idealny pod siebie, a przyjemnosc ze zlozenia sprzetu jest bezcenna, poskladaj rower na czesciach takich ajkie ci podpasuja, pytaj ziomkow/na forum, jak czegos nie wiesz to zawsze ktos ci pomoze. pozdro
http://www.pinkbike.com/photo/2643634/ - moj rowerek xD
Aroo
Kontakt:

Rama: NS Bitch
Amortyzator: Marzocchi Z1 FR
Koła: Obręcze Dartmoor Fortress, piasta Novatec
Hamulce:
-przód: Avid Juicy three 160mm
-tył: Avid BB5 160mm
Korba:
-Octane One
-Napinacz: BOP
-suport: OCTANE ONE ISIS 68x118
-pedały: Prodigy PROthein
-REDUKTOR SINGLE SPEED:BOP
-Łańcuch:Dartmoor Vert
-Kierownica:KIEROWNICA NS BIKE BAD MAMA
-gripy Prodigy przykręcane
-mostek: NS QUARK 31.8
-stery: FSA Pig DH Pro 1 1/8 na maszynach
-Siodło: EARTH WORKS ROCKER
-sztyca: TIOGA TBONE 26.8

Co o tym myslicie?
impossible is nothing
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Obręcze dałbym coś mocniejszego jak na pocztaek, przy nauce spzret najbardzeij w tylek dostaje wiec zainwestował bym w cos mocniejszego przynajmniej na tył jakis s-type czy cos. Piasta na przód najtansza na 20mm a na tył Novatec NT DO 42 SB na 4 maszynach albo cos pod ss od razu, Ns SS Czy Haunebu. Co do korby i suportu wolałbym chyba sprawdzonego Truvativa Hussefelta i Team Dh. Reszta ujdzie z mała poprawka co do sztycy. 27,2 jest w Bitchu :)

No i amor może coś z regulacją skoku skoro taki niezdecydowany jestes. Jakis Pike czy Sherman używka.
ODPOWIEDZ