lancuch strzela ;/

tomini
Kontakt:

lancuch strzela ;/

Post autor: tomini »

co zrobic skladalem rower zalozylem lanuch a tu dupa ;/ strzela ;/ co zrobic
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

najpierw walnij sie w leb:] a potem powiedz - na co zalozyles: rama, korba, kaseta, przezutki oraz jaki lancuch ? i co strzela ?? opisz to dokladniej
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
adrian99
Kontakt:

Post autor: adrian99 »

no jak zalozyles nowy to on musi sie dotrzec. norma. chyba wymieniles zebatke na nowa jakas?
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

jak wymieniasz lancuch to powinenes zmienic tez kasete.. jak wymienisz tylko jedno to drugie bedzie strzelac czy tam przeskakiwac.. ale mogles troche wiecej napisac w temacie :|

pozdroooo
hacker33
Kontakt:

Post autor: hacker33 »

Witam,
podłączę się bo mam ten sam problem.
Korba truvativ trial, łańcuch dartmoor vert, z tyłu zwykły wolnobieg jednorzędowy.
Problem tkwi w tym, że po wymianie łańcucha na nowy - poprzednio był KMC 810 - strasznie trzeszczy/strzela podczas pedałowania. Dokładnie w momencie kiedy wdeptujemy pedał jadąc na stojąco. Przy zwykłym pedałowaniu tego efektu nie ma.
Wymieniłem wolnobieg + przednią zębatkę i nic nie pomogło.
Nie ma tego zjawiska tylko wtedy gdy łańcuch zdejmę wyczyszczę i nasmaruję. Wtedy przez około 5km jest dobrze. Ale później znów to się zaczyna. W ogóle stosowałem już 3 rodzaje smarów i co mnie dziwi, że po przejechaniu kilku kilometrów łańcuch jest czarny!
Smar wygląda jak by był spalony. Nigdy nie miałem czegoś takiego. A tu niezależnie jaki smar i tak się robi czarny i oblepia łańcuch.
Mam już rower prawie 3 lata i takie coś stało mi się po raz pierwszy.
Strasznie to wkurza podczas jazdy, gdyż zawsze był bezszelestny. a teraz hałasuje jak stary rzęch, a nawet gorzej.
Dodam, że przykulałem tym łańcuchem już koło 70km.
My bike-> http://www.pinkbike.com/photo/1684970/
Qbus4x
Kontakt:

Post autor: Qbus4x »

hacker33 prawie kazdy smar którym nasmarujesz łancuch robi sie czarny trzeba go wytrzeć troche pojezdzic i potem znowu wytrzec. A ze trzeszczy i strzela... hmmm... sprawdz moze któres ogniwo jest ciasniejsze i sie omyka, a moze jest zaluzny ale jak masz poziome haki to mysle ze raczej jest to tak zrobione ze nie jest zaluzny ;] a moze spróbuj go jeszcze minimalnie nasmarowac jakimś olejkiem albo wazeliną.
ODPOWIEDZ