Witam,
Niedawno Kupilem sobie rame "sztywniaka" Giant ACid. Zainteresowała mnie geometria ramy dlatego też kupiłem, teraz mam problem ponieważ nie wiem jaki dobrać support do tej ramy jak i korby. sad.gif Korbe mam BOP Backflip (isis).
Dlatego mam prośbę pomóżcie mi znaleźć support który będzie pasował zarówno do ramy jak i do korby. Zgóry dzięki :*
Jaki Support do jakiej korby, ramy. :(
1) Mierzysz szerkośc mufy suportu. Masz albo 68 albo 73mm. Nie pamiętam jaką ma Acid chociaż kiedyś sam miałem tą rame.
2) Sprawdzasz, np na stronie producenta, do jakiej długości osi przystosowana jet korba. (nie zrobię tego za Ciebie to sie czegoś nauczysz)
i z tych dwóch wymiarów określasz sobie rozmiar suportu (szerokość mufy x szerokość osi) - oczywiście podane w milimetrach np:
68x110
68x113
68x118
68x121
73x113
73x116
itp itd ...
I takiego suportu musisz szukać, żeby pasował do ramy i do korb. Generalnie można nieco przekłamać na 2gim wymiarze - można dać szerszą oś, ale sie nie powinno. Węższa w większości przypadków nie chce pasować.
Chodzi tu o wiele rzeczy, które mogą się stać gdy założysz zły suport.
Za krótka oś to np:
- ramie może trzeć o tylni trójką
- korba nie siądzie do końca i będzie się wyrabiał wielowpust
- zębatka będzie trzeć o tylni trójką
- itp
Za długa oś:
- tragiczna linia łańcucha przy "lżejszych" przełożeniach z tyłu
- problem z ustawieniem napinacza
itp
2) Sprawdzasz, np na stronie producenta, do jakiej długości osi przystosowana jet korba. (nie zrobię tego za Ciebie to sie czegoś nauczysz)
i z tych dwóch wymiarów określasz sobie rozmiar suportu (szerokość mufy x szerokość osi) - oczywiście podane w milimetrach np:
68x110
68x113
68x118
68x121
73x113
73x116
itp itd ...
I takiego suportu musisz szukać, żeby pasował do ramy i do korb. Generalnie można nieco przekłamać na 2gim wymiarze - można dać szerszą oś, ale sie nie powinno. Węższa w większości przypadków nie chce pasować.
Chodzi tu o wiele rzeczy, które mogą się stać gdy założysz zły suport.
Za krótka oś to np:
- ramie może trzeć o tylni trójką
- korba nie siądzie do końca i będzie się wyrabiał wielowpust
- zębatka będzie trzeć o tylni trójką
- itp
Za długa oś:
- tragiczna linia łańcucha przy "lżejszych" przełożeniach z tyłu
- problem z ustawieniem napinacza
itp