Haunebu IV - opinie
Haunebu IV - opinie
Siema
Chcę kupić piastę na tył Haunebu IV. Czy do tej piasty da rade założyć wolnobieg na 16 zębów? Slyszalem ze ponoc jest na maly gwint i sie nie da. Jak z wytrzymałością piasty? i o co chodzi z możliwośćią zrobienia z niej "fixed hub"?
Chcę kupić piastę na tył Haunebu IV. Czy do tej piasty da rade założyć wolnobieg na 16 zębów? Slyszalem ze ponoc jest na maly gwint i sie nie da. Jak z wytrzymałością piasty? i o co chodzi z możliwośćią zrobienia z niej "fixed hub"?
O Haunebu był już chyba temat albo zagadaj do RAFa on ma ją chyba najdłużej.
A co do wolnobiegów to 16t jest już na duży gwint (34mm). Na mały są chyba największe 15t.
A co do ostrego koła to masz nakręcaną specjalna nakładke z rowkami jak w bębenku i możesz na to załozyć dowolnego COGa (zębatke jak w driverze dwuczęściowym). Tylko wtedy nie masz żadnego mechanizmu zapadkowego i korba cały czas musi sie kręcić. Nawet fajna sprawa, można sie pobawić na fakie długo
A co do wolnobiegów to 16t jest już na duży gwint (34mm). Na mały są chyba największe 15t.
A co do ostrego koła to masz nakręcaną specjalna nakładke z rowkami jak w bębenku i możesz na to załozyć dowolnego COGa (zębatke jak w driverze dwuczęściowym). Tylko wtedy nie masz żadnego mechanizmu zapadkowego i korba cały czas musi sie kręcić. Nawet fajna sprawa, można sie pobawić na fakie długo

Dzieki za odpowiedż. Tak też mysle pod kątem zabawy troche ostrym kołem, ale głównie chcę jeździć normalnie czyli z wolnobiegiem, a teraz mam idealne przełożenie 32/16 i nie wiem czy 15 by tego nie zwaliła. Co myslisz? Bedzie duza roznica? I gdzie na necie dostać taki wolnobieg na 15 zebow? I czy do tej piasty jest możliwość założenia drivera?
Piasta na driver a wolnobieg to dwie różne bajki i do piasty na wlolnobieg nie założysz drivera i na odwrót.
Co do przełożenia to 32:16=2 (jak na 26" osobiście troche za lekkie) a 32:15=2,1(3) róźnica jednego ząbka to dość mała aczkolwiek odczuwalna.
A odnośnie wolnobiegu 15t na mały gwint to proszę: http://www.allegro.pl/item419250265_wol ... x_15t.html
Co do przełożenia to 32:16=2 (jak na 26" osobiście troche za lekkie) a 32:15=2,1(3) róźnica jednego ząbka to dość mała aczkolwiek odczuwalna.
A odnośnie wolnobiegu 15t na mały gwint to proszę: http://www.allegro.pl/item419250265_wol ... x_15t.html
-
- Kontakt:
Będzie napewno lepsze. Reborn to zwykła masówka no i ma jeszcze duzy gwint, co przy erze microdrivów mozna uznać za minus. No i ma tylko 2 maszyny tak jak starsze Coastery SS które lubiły sie sypać. NS Coaster ss na 08 rok jest odchudzony i dali dodatkowo jedno łozysko po stronie wolnobiegu. Niestety nie miałem okazji jej wyprubowac