Prodigy Freedom

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Steel2 niektóre wielozawiasy kopia koszmarnie wiec kiepsko to dziala. Chcesz uwalic kopanie to dajesz wózek i prowadzisz w osi wachacza. Nawet canfield to robi, a maja wielozawias.

uzurpator no wlasnie mnie troche smieszy ta technologiczna zajawka na super techno sztuczki. Zwlaszcza, ze wiekszosc dzieciakow woli skakac i sie na biku wyglupiac czyli progresywny zwinny rower by pomagal, a jaraja sie super wielozawiasami siedzacymi gleboko w skoku.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

uzurpator > rozrysuj sobie i będziesz wiedział, na razie to Ty bredzisz i to w nie jednym temacie. Marketing nic do tego nie ma, jedynie czysta fizyka

Spaced > to, że jest wielozawias, nie znaczy, że nie kopie. To kwestia projektu. Ideałem jest rama, która przy hamowaniu się nie utwardza i w żadnej sytuacji nie kopie. I teoretyczny model takiej ramy jest znany od lat
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Steel2 ale głownymi zalozeniami przy projektowaniu jest dobre pedalowanie i nie zwalnianie na przeszkodach. Napiecie lancucha, hamowanie i cala reszta to z reguly cechy drugorzędne bo typowy zjadacz chleba i tak to srednio ogarnia, a swiadomych użytkowników jest tak malo, ze mozna sobie pozwolic na ich niezadowolenie.
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Steel2: Nie muszę sobie rozrysowywac, mam od tego komputer. Model teoretyczny roweru który nie buja przy pedałowaniu i nie kopie _nie istnieje_ bo jest to fizycznie niemożliwe. Chocby dlatego, że rower który nie kopie będzie bujac :P

Pytanie - dlaczego te zdjęcie ma bardzo dużo wspólnego z naszą dyskusją?
http://lh3.ggpht.com/_UWnMabf-JOc/R2Rkc ... 0_6906.JPG
(tak, to jest parowóz, konkretnie jego osie dowiązane).
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Projekt teoretyczny istnieje, nie ma modelu rzeczywistego. Fizycznie jest to możliwe, tylko technologicznie na razie nie wykonalne
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Steel2 to zdradź nam tą teorie bo jak bedziesz powtarzac w kólko, ze istnieje to mnie nie przekonasz ;)
uzurpator
Kontakt:

Właśnie, właśnie - zdradź nam ten sekret - ja chętnie chwycę za leżący nieopodal młynek CNC, pogadam ze znajomkiem na temat spawania i zbijemy kupę kasy na ramie która nie kopie, nie buja i ma 200mm skoku! (no, może jeszcze damper trzeba będzie wystrugac) :>
Spaced
moderator
Kontakt:

uzurpator no ale to jest niewykonalne ;) Ja teori jestem ciekawy. Tylko opis mi wystarczy.
Adifek
Kontakt:

Post autor: Adifek »

uzurpator pisze:Jeżeli umieścisz punkt obrotu wahacza 1 zawiasowca w miejscu 'wirtualnego' punku obrotu 4 zwiasowca*, to dostajesz identyczną charakterystykę ugięcia.
Oj bredzisz. W przypadku 1-zawiasa koło porusza się po wycinku okręgu, w przypadku 4-zawiasa - niekoniecznie. I właśnie z tego wynika charakterystyka, o której mówiSpaced.
uzurpator pisze:
Właśnie, właśnie - zdradź nam ten sekret - ja chętnie chwycę za leżący nieopodal młynek CNC, pogadam ze znajomkiem na temat spawania i zbijemy kupę kasy na ramie która nie kopie, nie buja i ma 200mm skoku! (no, może jeszcze damper trzeba będzie wystrugac) :>
zurpator no ale to jest niewykonalne Wink Ja teori jestem ciekawy. Tylko opis mi wystarczy.
Rama wyposażona w wał kardana nie kopie. Co do hamowania wystarczy zrobić tylko oś obrotu w odpowiednim miejscu.
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

uzurpator pisze:Jeżeli umieścisz punkt obrotu wahacza 1 zawiasowca w miejscu 'wirtualnego' punku obrotu 4 zwiasowca*,
Przeczytalem to i dalej nie musialem, bo juz wiedzialem ze to beda bzdury.

Wirtualny punkt obrotu jest ruchomy, wiec nie da sie umiescic punktu obrotu jednozawiasa w tym samym miejscu.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
uzurpator
Kontakt:

Adifek, morthias

http://www.rdrop.com/~/twest/mtb/pathAn ... index.html

W skrócie, jeżeli linki danego 4- zawiasowca poruszają się w tym samym kierunku (tak jak w wszelakich mutacjach ogniwa horsta) to oś tylnego koła kręci koło (bo musi). Środek tego koła jest 'wirtualnym' punktem obrotu jednozawiasowca który miałby identyczną charakterystykę ugięcia. Jeżeli nie wierzycie, to ołówek/cyrkiel w dłoń i przeanalizujcie np Zumbi F44, Poisona Currare i np BigHita.

Jedyne co zawiasy tam dają to sztywnośc boczną i zmianę charakterystyki dampera (np próbują wyciągnąc progresję ze sprężyny lub odwrotnie - wygłądzic powietrze)

Jedyny przypadek gdzie oś nie porusza się po okręgu to VPP santy/intensa, którego zastąpic jednozawiasowcem się nie da.

EDIT:

Adifek - rower z wałem kardana będzie kopac, ze względu na fakt, iż wał kardana pracuje jak sprężyna skrętna (jak ktoś już zauważył). Poza tym rower który nie kopie, buja.
ODPOWIEDZ