"Bezpieczny Rowerzysta" - oferta ubezpiecznie w PZ

Silverquick
Kontakt:

"Bezpieczny Rowerzysta" - oferta ubezpiecznie w PZ

Post autor: Silverquick »

http://www.pzu.pl/?nodeid=produkt_pzu_s ... ow=details

Link który podałem powyżej jest do stronki PZU na której znajduje się oferta ubezpiecznie dla rowerzystów ( i chyba samych rowerów ).

Co na ten temat sądzicie ???
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

hmm całkiem zajebiaszczy pomysł :D czuje hmm rower casco to dopiro wyczes xD
Oferta brzmi obiecująco :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

"Przedmiotem ubezpieczenia casco jest sam rower wraz z wyposażeniem zamontowanym w sposób trwały. Maksymalna suma ubezpieczenia casco  5 000 zł."

I przestało być fajnie, a gdzie reszta ceny roweru ? To nawet na ramę nie starczy w razie poważnego wypadku.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
off_road
moderator
Kontakt:

hmm aktualnie jak Ci rama rąbnie to musisz organizować kasę na nową, a przy tym zawsze coś wpadnie i jest lepszy start do kolejnej ramki? źle myślę?

Czytam właśnie postanowienia:

Wyłączenia odpowiedzialności (ubezpieczenie):

Kod: Zaznacz cały

6  podczas uczestnictwa w rajdach i wyścigach o charakterze wyczynowym, wyczynowego uprawiania sportu, udziału w wyprawach rowerowych do miejsc charakteryzujących się ekstremalnymi warunkami klimatycznymi lub przyrodniczymi

8  podczas dokonywania wszelkich napraw roweru.
(DH jest urazowym sportem? ja pierdyle zobaczymy co znajdę jak dojdę do casco roweru xD)

Wyłączenia odpowiedzialności (cywilnie):

6 wyrządzone podczas uczestnictwa w rajdach i wyścigach o charakterze wyczynowym, wyczynowego uprawiania sportu
Casco roweru oczywiście wyłączności: (najlepsze na koniec zostawili)

Ubezpieczeniem nie są objęte szkody:

1 których wartość nie przekracza 5% sumy ubezpieczenia określonej w polisie lub kwoty 50zł,

6  eksploatacyjne, powstałe w następstwie użytkowania roweru niezgodnie z jego przeznaczeniem,

8  powstałe podczas uczestnictwa w rajdach i wyścigach o charakterze wyczynowym, wyczynowego uprawiania sportu, udziału w wyprawach rowerowych do miejsc charakteryzujących się ekstremalnymi warunkami klimatycznymi lub przyrodniczymi
To jeszcze ciekawe xD

Obowiązki ubezpieczonego w razie powstania szkody:
W razie powstania wypadku ubezpieczony zobowiązany jest:

2  nie dokonywać w uszkodzonym rowerze żadnych zmian jeżeli nie są one uzasadnione koniecznością kontynuowania jazdy i nie podejmować naprawy bez uprzedniego przeprowadzenia oględzin przez PZU S.A. lub jego przedstawiciela, chyba że
PZU S.A. nie sporządził protokółu szkody w ciągu 7 dni od daty otrzymania zawiadomienia o szkodzie i przedstawienia roweru do oględzin
no to h*jowo chyba za często się rozwalamy :D
jak coś jeszcze znajdę to wyedytuję :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

większość ubezpieczeń ma w regulaminach takie zapisy odnośnie sportu. Pytanie tylko jak mogą ci udowodnić, że rama pękła na zawodach dh a nie podczas jazdy po bułki ? Nie mogą...
www.gkkg.pl
off_road
moderator
Kontakt:

"Panie mój marzocchi monster rąbnął w pół jak jechałem po masło, normalnie po prostej drodze"
(haha kurna już mnie rozkładają ze śmiechu tego typu przekręty) xD haha xD

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
thomson
Kontakt:

Post autor: thomson »

pewnie ze mozesz powiedziec ze monster polegl po 15m dropie, ciekawe w ktorym przypadku sa wieksze szanse na wyplate odszkodowania...
Powiedzmy ze temat przerabialem i wiem co mowie.
www.gkkg.pl
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

chyba z tego co dobrze pamietem juz byl kiedys temat o ubezpieczeniach roweru, duzo bylo o tym dyskusji i to bylo jakos tak zeby dostac nowa czesc ktora zepsules musisz miec dowod na to ze kupiles ta czesc NOWA.. moze troche cos przekrecilem ale to juz bylo dawno :)

pozdrooo
off_road
moderator
Kontakt:

thomson troszkę luzu to był żart... :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Poszukajcie sobie cen tego casco - wychodzi to lekko mówiąc drogo, ja swego czasu ubezpieczyłem rower na 2500 zł na pół roku i wyszło coś ponad 170 zł. Biorąc pod uwagę wątpliwość PZU jeśli chodzi o wypłaty odszkodowań, to wydatek jest dość ryzykowny.

Na odszkodowania za uszkodzony sprzęt to w ogóle bym nie liczył... Jak dla mnie jedyną zaletą jest ubezpieczenie od rabunku (dresy).

Dobrym pomysłem jest natomiast OC w ramach tego ubezpieczenia (casco jest nieobowiązkowym dodatkiem) - kosztuje kilkanaście złotych, a jak się komuś np. uwali lusterko w samochozie na mieście, to można zaoszczędzić kilka tysięcy PLNów (podobnie w przypadku wjechania w pieszego itp.).
Silverquick
Kontakt:

Post autor: Silverquick »

co do cen to popatrzcie na zapic "ubezpieczenia grupowego" a grupa według PZU to już 3 osoby i jest wtedy taniej.

Co do udowodnienia winy to wiem to z samochodu i przy rowerach jest tak samo, rzeczoznawca musi mieć konkretne dowody że szkoda nastąpiła w innych okolicznościach niż ja np. podałem jeśli nie jest wstanie może się oprzeć tylko na zbadaniu szkody no i twoim słowom. Jak się uprze tą są odpowiednie instytucje gdzie z nim wygrasz
ODPOWIEDZ