Boxxer Race 2005 - latające sprężyny...

bikeaction
Kontakt:

Boxxer Race 2005 - latające sprężyny...

Post autor: bikeaction »

Witam,
przeszperałem forum, ale nic nie znalazłem.

Wszedłem w posiadanie używanego Boxxer'a Race 2005. Pojezdziłem na nim pare godzin, wszystko cacy, nie zwracałem uwagi na żadne trzeszczenia, szmery.
Profilaktycznie uznałem, ze oddam amor do serwisu eby zrobic mu generlany przegląd - w końcu sprzęt używany i nikt nie wie co w nim siedzi.

Po wyjęciu amorka z roweru "potrząsnałem" nim i usłyszałem metaliczny dzwiek - blacha o blache. Więc szybko zawiozłem amorka do serwisu.

Ku mojemu zdziwieniu serwisant zakomunikował, ze amor w srodku jest OK. nawet widziałem go rozebranego - nic tam nie było uszkodzone, ślizgi ok, tłumiki ok, uszczelki ok, olej nawet niezababrany (mało jezdzony). No ale metaliczny dźwiek pozostyal - okazalo sie ze sprezyny "pukają" w ścianki goleni. Nie ma luzu na sprężynach (góra-dół) - tylko prawo-lewo.

Sorki, za tak długie wypociny, ale czy to normalne w tym modelu jaks ie nim "wstrząsnie" ze sprezyny uderzaja w scianki?
Wiem, ze amortyzatorem sie "nie trzepie" tylko na nim jezdzi - ale wole spać spokojnie, ze nie jest to jakas wada tyl;ko taki urok...
Smol
Kontakt:

Post autor: Smol »

taki urok tego amortyzatora ;]
tez mnei to irytowało kiedyś
ale po 2 latach czlowiek sie przywyczaja ;)
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

a czy w czasie jazdy ten dzwiek slychac jakby sie amora dobijalo a wcale sie go nie dobija?? ja cos takiego mam w boxxerze ride z tego samego roku...
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

u mnie jeden ziomek tez ma boxxera ride chyba ten najnizszy model i tez tak stuka a on jezdzic nie potrafi i tylko sie lansuje wiec niemozliwe zeby cos zepsul w amorze wiec to norma w boxxerach
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
bikeaction
Kontakt:

Post autor: bikeaction »

quilong nie, nic nie slychac w czasie jazdy...

czyli "ten typ tak ma" - więc odetchnąłem z ulgą;-)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

rozwiązaniem jest naciągnięcie na sprężyny opasek termokurczliwych jak w marzocchi :) i mimo tłuczenia się nic nie słychać wtedy :) więc wkurzający dźwięk znika :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

off_road eee tam opaski.. ja u siebie w piku jak mialem 140 skoku to tez cos stukalo, a dokladniej sprezyna o golen, to owinalem tasma do pakowania paczek spezyne i zadnego stukania nie ma :D..

pozdrooo
ODPOWIEDZ