Avid Code
Avid Code
Czesc Wlasnie zbudowalem nowy rower SC Nomad. Hamulce kupilem uzywane 4 miesieczne Avid Code 2008. Od samego poczatku mialem problem z ich ustawieniem Slabo hamowaly, klamka dochodzila do samej kierownicy. Zanioslem je do mechanika, gdzie sie okazalo ze byly strasznie zasyfione - przewody i tloczki, wiec je rozebral na czesci pierwsze przeczyscil, zalal nowym plynem i po zalozeniu nawet gorzej. Klamka dochodzila do samej kierownicy i nic sie nie dzialo. Po skreceniu srubki na klamce bylo troche lepiej ale nadal nie hamowal Po kilku kolejnych obratach kluczem klamka przestala dzialac wogole. Zmienilismy klamke na nowa i ten sam problem z tym ze hamulec dziala przy maksymalnym wykreceniu tej srubki i bardzo bliskim ustawieniu klockow do tarczy. Klamka zatrzymuje sie okolo 1cm od kierownicy. To jest hamulec tylni i w tej chwili zostal zlozony z dwoch hamulcy tak wiec na przod zamowilem nowke ze sklepu i po zamontowaniu okazalo sie ze dziala tak samo tylko klamka zatrzymuje sie okolo 1.5 cm od kiery. Chcialem sie zapytac czy wasze Cody tak samo dzialaja i czy macie jakies problemy z ich ustawieniem. Wczesniej mialem nowe Hope Moto 6 i dzialaly perfekcyjnie, super regulacja i sila hamowania.
stachowij pisze:Zanioslem je do mechanika
ale chyba rowerowego...?
stachowij pisze: Po skreceniu srubki na klamce bylo troche lepiej ale nadal nie hamowal Po kilku kolejnych obratach kluczem klamka przestala dzialac wogole
a co konkretnie obracałeś kluczem?

te hamulce nie należą do siadających twardo i może najpierw trzebabyło sie zająć ewentualnym odtłuszczeniem tarczy i klocków. I w jaki sposób je zalewałeś? (czy zestawem avida)
http://dhcyc.pinkbike.com
mowa jest o codach czy o codach 5? bo teraz wychodzi na to, że o 5, a nazwa tematu tego nie mówi...ja bym stawiał na złe zalanie, chyba że to jakas usterka mechaniczna, ale tutaj nic nie pomoge. tak czy tak po dobrym zalaniu klamka powinna miec niezbyt duży skok, no i jesli nowe tarcze i klocki to musza się dotrzeć wiadomo
http://dhcyc.pinkbike.com
Serwisowalem Juicy 7 z podobnego przypadku. Gosc dal do serwisu, gdzie zalali mu hamulec. Po pierwsze - zatluscili mu tarcze i klocki. Po drugie - nie uzywali zestawu Avida (ani nic co by ten zestaw przypominalo...). Po trzecie - zalali olejem mineralnym (uszczelka przy zbiorniczku w klamce urosla chyba dwukrotnie, jak znajde fote to dam).
Pure Freeride
stachowij Możliwe, że uszczelki przy tłoczkach coś dają tyłka, albo "mechanik" je rozwalił . Code nigdy twardej klamki nie miało i mieć nie będzie ... Niestety akcje z brakiem siły bywają dość częste .
Twoje objawy są takie, jakby układ był nieszczelny, albo zapowietrzony ...Przynajmniej ja na to stawiam ... Avidy powinno się odpowietrzać bleed-kitem fabrycznym .
Miałem code przez rok i szczerze mówiąc, nie widzę żadnego prestiżu z posiadania tego hamulca ... wkurzyłem się i przesiadłem na xt08 ...
Twoje objawy są takie, jakby układ był nieszczelny, albo zapowietrzony ...Przynajmniej ja na to stawiam ... Avidy powinno się odpowietrzać bleed-kitem fabrycznym .
Miałem code przez rok i szczerze mówiąc, nie widzę żadnego prestiżu z posiadania tego hamulca ... wkurzyłem się i przesiadłem na xt08 ...
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Michal 4X nie rozumiesz ludzi bo sie nie zapytasz tylko od razu wymyslasz historie Sprzedalem moj rower DH nowa V10 i przesiadlem sie na cos lzejszego a hamulce dostalem razem z rama wiec nie mialem wyjscia
Sudi ja tez nie widze prestizu , wkurzam sie caly czas tj 3 tygodnie i zamierfzam sie przesiasc na shimano saint w przyszlym miesiacu jak tylko wyjda na rynek
Sudi ja tez nie widze prestizu , wkurzam sie caly czas tj 3 tygodnie i zamierfzam sie przesiasc na shimano saint w przyszlym miesiacu jak tylko wyjda na rynek
Ja mam Cody od 4 miesięcy i nigdy nie mialem tego typu problemów. Zaraz po ich kupnie (nowe) skracałem przewody i odpowietrzałem zrobionym przez siebie zestawem na wzór oryginalnego. Zalałem je płynem RBF 600 Motula. Klamki zarówno z przodu jak i z tyłu cały czas mam twarde a siła hamowania jest ok. Jedyne co mnie w nich wkurzyło to to, ze pierwsze klocki zeszly mi w niecale dwa miesiace. Po zakupie nowych (oryginalnych) klocków problem zniknął. Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak jest. Generalnie bardzo podoba mi się siła hamowania, ergonomia klamki i jej regulacje.