Duro- jazda bez sprężyny???

czupakabra
Kontakt:

Duro- jazda bez sprężyny???

Post autor: czupakabra »

Witam wszystkich rowerowych zapaleńców. Trapi mnie następująca sprawa: dzisiaj przy wymianie oleju w duro ( model D 2008, 130 mm ) zapomniałem włożyć z powrotem sprężynę do prawej goleni ( tam gdzie znajduje się tłumik ), nie ukrywam, że zorientowałem się o tym, gdy korek był już wkręcony. I stąd moje pytanie: czy da się/można/czy jest to bezpieczne aby jeździć duraczem bez jednej sprężyny? ( sprężyna która przenosi największe obciążenia wciąż znajduje się w lewej ladze ). Słyszałem o osobach, które jeździły na DJ ach tylko z jedną sprężyną i nic się nie psuło. Fakt że dość grubaśny duro schudł o jakieś 100- 150 g robi mi różnicę, ponieważ należę do grona "umiarkowanie odchudzających". Więc czy jazda z jedną sprężyną skróci znacznie żywotność amortyzatora?. Z góry dzięki za odpowiedź. :wink:
Dartmoor Blizzard,do wyboru 32lub36,jeżdżone 3 mies,super stan,pancerniki,cena 35 zł.Priv
slawkow68
Kontakt:

Post autor: slawkow68 »

zalezy czy bedziesz go dobijal, jesli nie to ja bym zaryzykowal, musisz sam przetestowac
maros19
Kontakt:

Post autor: maros19 »

Jak ja jeszcze mialem duro to specjalnie wyciagnalem ta sprezyne i lepsza praca i nic sie do dzis z nim nie dzieje
Vermin
Kontakt:

Post autor: Vermin »

Rozwali ci się za miesiąc jeżeli robisz skoki od metra w góre.
Vermin, Baca.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

nie masz nasadowego klucza 27mm? odkręcasz korek i wkładasz sprężynę w czym problem? ;|
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

jak ja mialem duro (a mialem 2sztuki) to w obu amorach mialem wyjęte sprezyny z tlumikow i delikatnie rozwiercone dziurki w tlumiku zeby bylo mniejsze tlumienie... potem tak dobralem olej ze amor mial male tlumienie (ale miał je i nie walił jak na samej sprezynie) i dobrze pracowal..a przy odbiciu bylo slychac bardzo cichutkie pukniecie...
jazda bez sprezyny w tlumiku jest bezpieczna jesli nie dobijasz amortyzatora...a pewnie nie dobijasz bo ta sprezyna w duzo jest dosc twarda...
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
ODPOWIEDZ