Jak to jest z tymi stopami :)
Jak to jest z tymi stopami :)
Zastanawiam sie.. jak to jest z tymi stopami alu... ktory jest najmocniejszy? czym sie np. rozni stop 6061 od 7020? albo 7005 od 7020? Domyslam sie ze cyfry oznaczaja mieszanke chemiczna.. wiec niektore sa bardziej kruche , ale sztywniejsze, a niektore bardziej elastyczne?
pozdrawiam
ps. jezeli temat bardziej nadaje sie do Off-topu to prosze o przeniesienie.
pozdrawiam
ps. jezeli temat bardziej nadaje sie do Off-topu to prosze o przeniesienie.
Tak jak mówisz stopy te mają różne składy chemiczne.
Do tego dochodzi zróżnicowana łatwość obróbki/ spawania itp.
Aluminium z serii 7000 są w Polsce bardzo mało popularne, a przez to bardzo drogie. Za to ich parametry są porónywalne ze zwykłą stalą miękką.
Oznaczenia jakimi się posługujesz są wg standardow USA, w polsce stosuje się inne nazwy.
Do tego dochodzi zróżnicowana łatwość obróbki/ spawania itp.
Aluminium z serii 7000 są w Polsce bardzo mało popularne, a przez to bardzo drogie. Za to ich parametry są porónywalne ze zwykłą stalą miękką.
Oznaczenia jakimi się posługujesz są wg standardow USA, w polsce stosuje się inne nazwy.
czyli aluminium 7020 nie bedzie sie bardzo roznic wytrzymaloscia od stali? interesuje mnei to glownie dlatego ze przede mna wybor ramy... glownie zalezy mi na wytrzymalosci i sztywnosci, a dopiero pozniej na wadze... zastanawiam sie nad zumbi voodoo, dlatego chce wiedziec "na czym stoje" bo stop 7020 raczej nie jest zbyt popularny jezeli chodzi o rowery.. 

-
- Kontakt:
Na temat stopów aluminium napisano wiele opasłych tomów. Wiele stopów to tajemnice firm produkujących. A ty oczekujesz jasnej i prostej odpowiedzi w poście ?
Wytrzymałość i sztywność konstrukcji nie zależy jedynie od stopu a w dużo większej mierze od konstrukcji, metod obróbki i spawania.
Więc zamiast zabierać się od tylnej strony do tematu to może zapytaj wprost o konkretne ramy i tyle.
Wytrzymałość i sztywność konstrukcji nie zależy jedynie od stopu a w dużo większej mierze od konstrukcji, metod obróbki i spawania.
Więc zamiast zabierać się od tylnej strony do tematu to może zapytaj wprost o konkretne ramy i tyle.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Steel2 tak bym zrobil, ale na ramach nad ktorymi sie zastanawiam raczej wiele osob nie jezdzi.. takze raczej ciezko o opinie... generalnie jakos bardziej jestem przekonany do stali.. szukam krotkiej ( maly rozstaw kol ), zwrotnej i bardzo wytrzymalej ramy.. postanowilem wybierac miedzy surge'em, ktory z geomrtrii wydaje mi sie najmniej zwrotny, zumbim i ( inspirujac sie szczekim ) spankiem smoke. rama miala by wspolpracowac z amorem o skoku 160mm. na rame chce gwarancje, napisalem do mud brothersow, wiec jezeli nie mozna u nich kupic spanka to zostaje zumbi i surge. czytalem temat o zumbim.. i szczerze mowiac zrazila mnie troche wupowiedz sudi'ego..
Jak dla mnie to:
1. zapomnij o stopach, bo ta informacja nic Ci nie da ( chyba, że będziesz chciał zrobić ramę wg konkretnego projektu na zamówienie )
2. zapomnij o Zumbi ( po początkowych zachwytach zaczyna wychodzić brak profesjonalizmu ).
1. zapomnij o stopach, bo ta informacja nic Ci nie da ( chyba, że będziesz chciał zrobić ramę wg konkretnego projektu na zamówienie )
2. zapomnij o Zumbi ( po początkowych zachwytach zaczyna wychodzić brak profesjonalizmu ).
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
dokladnie..Steel2 pisze:zapomnij o Zumbi ( po początkowych zachwytach zaczyna wychodzić brak profesjonalizmu ).
jak chcesz ramke ktora ma fajne geo ze skokiem 160 mm bierz bitcha.. wiele osob ma je z 66 i naprawde jest fajny set..
a o ramkach i stopach masz napisane w dziale artykuly ;]
http://www.dh-zone.com/artykuly/materialy.php
pozdrooo
klexuh:
Jesteś producentem ram?
Tak sądziłem. Dla ciebie 6061 czy 7075 to jest to samo. Wszystkie parametry eksploatacyjne ramy z alu zależą od jej budowy.
Producenci stosują różne stopy w zalezności od metod produkcj. 7075 łatwiej spawac, i nie trzeba tak mocno wygrzewac. 6061 lepiej sie skrawa, ale po spawaniu trzeba ją sztucznie postarzyc. Żadna z tych właściwosci dla Ciebie nie jest istotna :>
Jesteś producentem ram?
Tak sądziłem. Dla ciebie 6061 czy 7075 to jest to samo. Wszystkie parametry eksploatacyjne ramy z alu zależą od jej budowy.
Producenci stosują różne stopy w zalezności od metod produkcj. 7075 łatwiej spawac, i nie trzeba tak mocno wygrzewac. 6061 lepiej sie skrawa, ale po spawaniu trzeba ją sztucznie postarzyc. Żadna z tych właściwosci dla Ciebie nie jest istotna :>
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl