giga pie dh do czego sluzy gumka i podkladka ?
giga pie dh do czego sluzy gumka i podkladka ?
czesc
wie ktos moze do czego sluza ta plastikowa podkladka i ta guma w suportach travativa giga pipe dh ?
np. w tym : http://allegro.pl/item431240188_suport_ ... _nowy.html
pozdrawiam
wie ktos moze do czego sluza ta plastikowa podkladka i ta guma w suportach travativa giga pipe dh ?
np. w tym : http://allegro.pl/item431240188_suport_ ... _nowy.html
pozdrawiam
siema. nie chcę zakładać nowego tematu o giga więc się podepne. Mam rame treka mufę 73mm, suport 113mm wymieniałem suport w serwisie, przy dokręcaniu lewa miska wkręciła sie aż do kołnierza a w prawa nie dokręca się do końca i zostaje jakieś 2mm odstępu, Czy to ma tak być
może to jeszcze miejsce na napinacz
mufa jest na pewno wymiarowa, a gwinty były jeszcze specjalnie przegwintowane a i tak nie wlazło.

mufa jest na pewno wymiarowa, a gwinty były jeszcze specjalnie przegwintowane a i tak nie wlazło.
No tak, sam jakiś czas temu udzielałem w tym temacie odpowiedzi gdy jeszcze miałem mufe 68mm i byłem cwaniak
.
Teraz natomiast przy mufie 73 mam problem, więc prośba o pomoc.
Mianowicie - wkręcam najpierw maksymalnie prawą miskę, bez podkładki oczywiście, później wkręcam michę lewą do lekkiego oporu (i jeszcze można śmiało kręcić) i... miejsca na gumkę zostaje 2-3 mm. Na upartego mogę tą miskę wkręcić do samej mufy bez żadnego miejsca na gumkę. Trochę to dziwne, bo manual jeśli dobrze czytam mówi:
- mufa 68mm = gumka + podkładka (która ma 2-3mm)
- mufa 73mm = tylko gumka. I tu rachunek wychodzi dziwny, bo odjęliśmy tylko te podkładkowe 2-3mm, więc miejsca na gumkę zostaje za mało.
Jak to rozwiązać, aby było dobrze? Tzn. przypadkiem się miski nie luzowały (co się równa = trzeszczenie, gwint niszczeje)

Teraz natomiast przy mufie 73 mam problem, więc prośba o pomoc.
Mianowicie - wkręcam najpierw maksymalnie prawą miskę, bez podkładki oczywiście, później wkręcam michę lewą do lekkiego oporu (i jeszcze można śmiało kręcić) i... miejsca na gumkę zostaje 2-3 mm. Na upartego mogę tą miskę wkręcić do samej mufy bez żadnego miejsca na gumkę. Trochę to dziwne, bo manual jeśli dobrze czytam mówi:
- mufa 68mm = gumka + podkładka (która ma 2-3mm)
- mufa 73mm = tylko gumka. I tu rachunek wychodzi dziwny, bo odjęliśmy tylko te podkładkowe 2-3mm, więc miejsca na gumkę zostaje za mało.
Jak to rozwiązać, aby było dobrze? Tzn. przypadkiem się miski nie luzowały (co się równa = trzeszczenie, gwint niszczeje)
Sorki ze odkopiuje temat ale.... 
Mam mufe 68mm i giga pajpa :P 118mm
Chcąc założyć adapter pod ISCG nie montowałem podkładki tej plastikowej.
Gdy zalozylem krobe okazuje sie ze korba ociera o napinacz...
Więc wpadłem na pomysł ale nie wiem czy dobry, żeby dodać tam podkładkę przed adpaterem.
Lecz problem polega na tym ze mam zjechane zęby i nie moge odkrecic a teraz sniegu po kolana i nie chce mi sie isc do serwisu z tym.
Jak bym odkrecil i dodal podkladke i adapter to było by ok ?
Support przykrecilby sie tak jak trzeba :>??

Mam mufe 68mm i giga pajpa :P 118mm
Chcąc założyć adapter pod ISCG nie montowałem podkładki tej plastikowej.
Gdy zalozylem krobe okazuje sie ze korba ociera o napinacz...
Więc wpadłem na pomysł ale nie wiem czy dobry, żeby dodać tam podkładkę przed adpaterem.
Lecz problem polega na tym ze mam zjechane zęby i nie moge odkrecic a teraz sniegu po kolana i nie chce mi sie isc do serwisu z tym.
Jak bym odkrecil i dodal podkladke i adapter to było by ok ?
Support przykrecilby sie tak jak trzeba :>??
-
- Kontakt:
nie;/
Napinacz e13 SRS...
Mam duncon cockera ale zamontować tam pod ISCG to magia
Więc adapter trzeba zamontować...
Korba ociera nie bezpośrednio o napinacz tylko o plastik(ta część gdzie jest kółko),
Ociera właśnie częścią do przykręcenia malej zębatki.
Myślałem ze będzie dobrze bo linia tzn zębatka korby i kólko napinacza było praktycznie proste.
Napinacz e13 SRS...
Mam duncon cockera ale zamontować tam pod ISCG to magia

Więc adapter trzeba zamontować...
Korba ociera nie bezpośrednio o napinacz tylko o plastik(ta część gdzie jest kółko),
Ociera właśnie częścią do przykręcenia malej zębatki.
Myślałem ze będzie dobrze bo linia tzn zębatka korby i kólko napinacza było praktycznie proste.