Jaka rama na DH ?

Zizu
Kontakt:

Jaka rama na DH ?

Post autor: Zizu »

Mam taki o to rower .. w skrocie
amor rock shox 115 -160 skoku
hample hayes strokery
rama sztywna (jak widac) merida

Pytanie kieruje do osob ktore moge poprzec swoje wypowiedzi czyms .. a nie co gdzies tam w trawie piszczy.

Chodzi mi o to ze chce zmienic rame .. w niedalekiej przyszlosci ( moze na swieta ; p ) no wiec mysle ze mam jakies 2000zl .. zastanawialem sie nad rama Prodigy freedom a sign fr1/2. wyczynowo jezdze od .. moze 2 tygodni dlatego chce cos "nie drogiego a dobrego" co dla poczatkujacego bedzie dobrym sprzetem do nauki ewentualnie zostanie na dluzszy okres czasu :) wypowiadajcie sie z gory dziekuje za pomoc

@down : sory no tak nie napisalem .. ma to byc rama do dh.. zwazywszy ze podalem wczesniej 2 fulle ktore mnie interesuja mozna wywnioskowac ze chodzi mi o FULLa ..

Rower widniejacy na zdjeciu, na nim wlasnie jezdze
Załączniki
DSC01863.JPG
DSC01863.JPG (168.72 KiB) Przejrzano 1238 razy
Vojtas2006
Kontakt:

Post autor: Vojtas2006 »

Napisz cos więcej. W czym jeździsz?? Do czego ma ta ramka byc?? HT czy FULL??
http://www.pinkbike.com/photo/5608603/
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Za 2000 bierz cos uzywanego, bardzo dobrym wyborem bylby Specialized Big Hit z 2006 albo 2007 roku, spokojnie dostaniesz za te pieniadze z damperem.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
czarny09
Kontakt:

Post autor: czarny09 »

Vojtas2006 kolega napisal ze full. ech. i napisal ze do dh.
wg mnie dobrą opcją bedzie poszukac uzywki jakiejs big hita... rama na serio dobra i godna uwagi. amorek masz fajny wiec bedzie spoko xD za 2000zl wyrwiesz BH z damperem w niezlym stanie. a i pomyslal bym nad wymianą korby na jakiegos truvativa (na poczatek spokojnie by Ci starczyl.)
morthias
Kontakt:

czarny09, on ma korbe Truvativa ;). Firex, konkretniej.
Zizu
Kontakt:

@czarny09

Ta korba to truvativ : P
A co do BH uzywanego.. no niewiem musialbym znalezc cos w naprawde w dobrym stanie bo chcialem ogolnie nowa rame .. A co do tego sign fr1/2 , prodigy freedom nikt nic nie powie ? ; /

@marthias
Boje sie wchodzic w jakies uzywki .. to jest ten problem ..
pozatym wiesz 2 tys. to taka opcja planuje kupic rame pod choinke ^^ tzn wziasc ja teraz w prezencie pod choinke :>
mozna gdzies zobaczyc nowe (tylko) ramy signa fr1/2 bo znajduje ciagle cale rowery do kupna ; /

Prosilbym was jesli to nie bedzie problem .. jesli juz podpowiadacie mi jakies ramki to tez linki do nich bym mogl zobaczyc (nie koniecznie ale bylbym wdzieczny :) )
morthias
Kontakt:

Zizu, Jak masz 2000 to o Signie nawet nie mysl, mam i nie jest wart tych pieniedzy ktore chca za nowke (ja dalem 400 zl za uzywanego...). Prodigy... Za ta kase - powiem szczerze - nie oplaca sie. Naprawde bardziej oplaca sie wziac cos uzywanego, a porzadnego :).
mrutbdg
Kontakt:

Post autor: mrutbdg »

morthias 2006 i 2007 maja efekt pedalowania do tylu... wiec duzo lepiej wyjdzie na zakupie bh z 2004 roku... lub niech pomysli o giant faith w koncu maestro i do 2000zl z damperem spokojnie uda mu sie znalezc a sign i prodigy to sa proste jednozawiasy... nie wiem jak prodigy ale ludzie czesto na signy narzekaja (sztywnosc boczna itd) pomimo to kupa ludzi na nich jezdzi. Jak jednozawias to moze Yakuza?
Demo 8 2010 BoXXer Race
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

to słabe ramy w sensie jakości, popularne ze względu na cenę. W DH liczy się praca zawieszenia a ta w BH będzie o niebo lepsza.

Prodigy to rama niesprawdzona, trudno cokolwiek powiedzieć na temat jej wytrzymałości. Ogólnie wydaje mi się, że będzie pękać ( miejsce w którym, wskazałem w wątku o tej ramie, zobaczymy czy miałem rację ).

Sign jak dla mnie ma zepsutą geo no i ta "powalająca na kolana" jakość.

Szukaj BH, Norco lub czegoś fajnego. A Prioigy i Signa sobie odpuść.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
morthias
Kontakt:

mrutbdg, a 2004 ma z tylu kolo 24"... Podales glupi argument, bo kazdy full powyzej 150 mm skoku bedzie mial ten efekt - odczuwalny w mniejszym lub wiekszym stopniu.

Giant Faith to jak najbardziej dobra propozycja, nie pomyslalem o nim, faktycznie za 2000 mozna znalezc z damperem :).
Zizu
Kontakt:

No wiec tak :
Norco - odpuszcze sobie bo wogole mi sie nie podoba
BH - musialbym znalezc cos naprawde ladnego
Giant Faith - podoba mi sie .. niestety na allegro jest jak narazie tylko 1 pogadam z gosciem zobaczymy
Yakuza - widzialem te ramke na skrzycznym bardzo mi sie podobala .. jak z jakoscia ?

Jednak te 2 ktore sam podalem sobie odpuszcze :roll:

Edit : Azonic eliminator tez mi sie strasznie podoba .. jak macie jeszcze jakies pomysly ( rama full do 2 tysiecy ) to piszcie z gory thx
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

norco vps - miałem, bardzo dobra rama, świetne zawieszenie nawet pomimo braku wodotrysków w stylu platformy w damperze.

Big hit - jeździłem, cholernie dobra rama, wydaje się mocniejsza od norkacza, który i tak był mocny, a w razie czego dużo tego było, więc o części powinno być łatwiej.

W przypadku tych dwóch zawieszenie chodzi bardzo podobnie, jednak wg mnie big hit> norco (nie miałem do czynienia z nowszymi, które mają dociągnięte niektóre wady mojego)

jeszcze Azonic Eliminator - też dobra rama, zawieszenie pomimo deklarowanego jednozawiasu bardzo mało buja (a przede wszystkim nie kopie - efekt odległości pkt obrotu od suportu), a punkty pośrednie sprawiają, ze jest dość progresywna (tym, jak i geometrią można się co nieco w niej pobawić).

Ja wybrałbym jedną z tych trzech, ale nie znam dzisiejszych trendów i dawno nie dotykałem nowych ramek, więc ktoś na pewno coś od siebie jeszcze poleci.
czarny09
Kontakt:

Post autor: czarny09 »

sorki zle mnie zrozumieliscie... ja wiem ze to korba truvativa... ale mowiac o truvativie mialem na mysli mocne korby pokroju husslefelta... xD
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Poluj najbardziej na faitha moim zdaniem. Jak ci sie zachce geometri do DH odwracasz linki i z tego co rózni ludzie mierzyli to wychodzi niesamowicie. Do tego zawieszenie calkiem fajne i jak nie z pl to jeszcze masz niemiecki i brytyjski ebay.
ODPOWIEDZ