Piasta xt, koło 24'

kamillr
Kontakt:

Piasta xt, koło 24'

Post autor: kamillr »

Chciałbym złożyć coś na 24' tył, coś z CRC jakiś zestaw a więc pytanie; jeżdże dh coś tam czasem większego czasem poskacze jakies dropy 3metry hopy 5m co najwyzej a tak to normalna jazda dh, mam raczej daleko do miejscówki i dojezdzam duzo.

Czy nada mi się do takiej jazdy piasta Shimano XT lub SLX lub każda inna piasta z crc do 60funtów na 24'? mam zamiar do tego włożyć szprychy DT black i obręcz 24' SR S-type 4X + kaseta tiagra i jeszcze pytanie jaki łańcuch? i jakie przełożenie ? z przodu mam blat 36 zębów.
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

hmmm zamiast shimano xt kup novateca, dartmoora(tyle ze ich nie ma na crc) zostaje jeszcze NS.. shimano tej grupy jest dedykowane bardziej do enduro no i xc, obrecz s-type jak najbardziej bedzie ok.. tiagra to taka bardziej szosowa, lepiej bylo by wziasc xt albo cos ze srama lancuch to najlepiej jak bys wzial np kaste xt i lancuch tez (ja sam mam taki zestaw i jest ok).. co do przelozenia chodzi ci o blat z przodu? (zwykle do dh sie bierze w granicach 40, ale np Sam Hill jezdzi na 36 wiec jak kto woli)..
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

No to żeś mu doradził. Padający NS czy kosmicznie ciężki dartmoor.
Na crc niewiele drożej masz Nuke Proofa. Xt również jest niezłym wyborem, napewno lepszym niż NS.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Michal4X
Kontakt:

normalnie wiedzialem ze odpiszesz ze ns to shit ;], ale nie dla wszystkich ;]..
taa padajacy NS.. sory ale mam od dluzszego czasu i NIC sie z nim nie dzieje.. dartmoor tez nie jest taki zly a to ze ciezki to nie moja wina ;].. nuke proof tez nie bedzie zly ;].. do novateca sie juz nie doczepiles :P bo wiesz ze to tania i dobra piasta.. a co do porownania xt z ns ja bym zawsze bral ns ;]..
kamillr
Kontakt:

Post autor: kamillr »

Steel2 miałem powiedzieć to samo co Ty, dartmoor ciężki a ns słabe łożyska, Michal4X chodzi mi o przełożenie tył na kasecie, Steel2 nuke proof niestety musiał bym kombinować z tymi wymiarami szprych na 24' itd. a tak to mam gotowca, więc brać to XT?
Steel2
Kontakt:

Zdecydowanie wolał bym XT niż NSa. Dlaczego z Nukiem musiał byś pokombinować ?

Michał4x toże Tobie nei padł nie może być wyznacznikiem jakości, bo wielu osobom padł. Obyś Ty dłużej pojeździł bo ja się mocno wkurzyłem jak musiałem kupić nowy kpl szprych ( > 100 pln ) i nową piastę po "całych" 800 km + zaplot oczywiście
Michal4X
Kontakt:

steel nie tylko mi jeszcze nie padl.. znam troche osob co je ma (dartmoory tez) i nikomu nic sie nie dzieje.. nie tylko w 4x ;]..
a tak wogole to ile masz kasy na cale kolko??
Steel2
Kontakt:

ok, Ty znasz osoby którym nie padły, a inni osoby którym padły. I co ? Lepiej brac coś wątpliwego czy sprawdzonego ?
Michal4X
Kontakt:

ej ale kazda piasta moze pasc.. przeciez bywa roznie :P.. jest jak z kazdym sprzetem np jeden zajedzie boxxera w miesiac a drugiemu bedzie sluzyl przykladowo dwa lata, wszystko kwestia jak sie tego uzywa ;]..
Steel2
Kontakt:

Dlatego trzeba patrzyć statystycznie. Jeżeli Tobie i Twoim 10 kolegom działa a moim 10 kolegom i mnie padła to 50% że przeżyje ( oczywiście przykładowo ).

Zobacz, że dość sporo osób narzeka na łożyska w NSach, więc coś w tym musi być.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

hahaha NS zamiast XT dobre sobie :) XT to ogolnie lepsza jakosc produktu co potem widac. Dartmoor i wszystkie inne podobne tajwany maja spore luzy na bebenku i niech mi ktos nie mowi ze tak nie jest bo sprawdzane na wielu przykladach. A tak to co tam moze sie popsuc, nic. Lozyska mozna sobie wymienic, a w XT co jakis czas pewnie bedziesz musial skasowac luz, dac nowy smar, itd. Akurat teraz jezdze na XT z tylu, a wczesniej mialem Dartmoora X-Forrce
Pure Freeride
ODPOWIEDZ