czy ktos z Was przemalowywał np mostek albo inne komponenty w rowerze i wie jak zrobic to dobrze?
Bo ja chciałbym u siebie przemalowac piaste. I teraz zeby nowa farba nie odłaziła i łdanie wyglądała to co musiałbym zrobic? Czy nalezy zdzierac do alu stara farbe, potem malowac kolorem własciwym i jakis lakier (farby w spray), czy jakos inaczej?
Pytam sie bo nigdy nie malowałem a nie chce tego spartaczyc
ja to robie tak ze najpierw zdzieram farbe, potem maluje sprayem min 2 warstwy, zeby sie ta farba trzymala maluje jeszcze potem 2 warstwami bezbarwnego.. jak chcesz malowac sprayem to polecam hardcore bo najlepiej sie trzyma do takich materialow jak alu ..
eee daj do lakiernika jak masz kase :P a jezeli nie to kup spray, moze od poczatku:
tak jak wszyscy mowia zedrzyj stara farbe pozniej poszlifuj malowana powierzchnie drobnym papierem sciernym, naloz podklad, pozniej farbe o wybranym kolorze a na koncu bezbarwnym nie powinno odpasc
plus pare innych czesci w innych rowerach. generalnie amora najlepiej rozebrac najpierw chociaz na zielono malowalem tylko zaklejajac tasma i super wyszlo. tak czy siak bierzesz papier scierny i matowisz powierzchnie. pozniej odtluszczasz i malujesz sprayem polecam Montane bo szybko schnie, ma genialne kolory i dobrze sie trzyma, u mnie nie ma szans zeby sama schodzila farba. i najlepiej 2-3 warstwy, ale to bedzie widac po intensywnosci koloru i przebijaniu poprzedniego.
pzdr.
Driver możesz dokładnie napisać czego uzywałeś do zdjęcia starego lakieru, jaki podkład, czym go potem wyrównałeś (papierem ściernym po prostu? jaka gramatura?) i jakimi farbami pomalowałeś, może jakieś linki ?
własnie miałem do Drivera te same pytania co goRz. z tego co zauwazylem to zerwales lakier do samego aluminium? i czy malowales sprejem czy pistoletem?
takie lementy jak piasty to najlepiej zmatowic potem odtluscic mozna pokryc podkladem potem pomalowac cieniusienkimi warstwami ze 3-4razy... warstwy maja byc jak najciensze nie musza pokrywac dokladnie calej powierzchni piasty... oby tylko w efekcie koncowym pokryte bylo wszystko... potem 1-2warstwy bezbarwneo...
piasty ci sie raczej nie poobijaja bo raczej malo kamieni itp dociera miedzy szprychami do piast...
P.S. na jaki kolor chcesz malowac piaste? i jakiego koloru jest ona teraz...tak z ciekawosci pytam
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645